Demogeografija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Populacijska geografija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Demogeografija (populaciona geografija ili geografija stanovništva) je geografska disciplina, deo društvene geografije, koja se bavi proučavanjem prostorne karakteristike stanja i kretanja stanovništva. Razlika između demografije i demogeografije ogleda se u tome što je prva nauka o stanovništvu, a druga je nauka o prostornom razmeštaju stanovništva.

Zadatak demogeografije[uredi | uredi kod]

Osnovni zadaci nauke su izdvajanje populaciono-geografskih regija, tj. prostora sa istim ili sličnim razmeštajem, strukturama i kretanjem stanovništva, dalje, određivanje doprinosa pojedinih faktora, koji su tu raznolikost uslovili i određivanje bitnih karakteristika svake od izdvojenih regija u odnosu na sve ostale regije. Demogeografija u užem smislu posebnu pažnju poklanja brojnom kretanju stanovništva, prirodnom priraštaju i migracionim procesima.

Metode[uredi | uredi kod]

Demogeografija koristi nekoliko metoda:

Veza sa drugim naukama[uredi | uredi kod]

Stanovništvo je kompleksan predmet proučavanja, koji osim prostorne raznolikosti ima i druge osobine, kojima se bave druge nauke: demografija, sociologija, urbanizam, etnologija, istorija, ekonomija i dr. Dakle, u osnovi njihovih proučavanja je stanovništvo, ali sa različitih tačaka gledišta.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Mastilo, Natalija (2005): Rečnik savremene srpske geografske terminologije, Geografski fakultet, Beograd