Popis vladara Bretanje

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ovo je popis vladara Vojvodstva Bretanja. U raznim epohama su suvereni današnje Bretanje bili kraljevi, prinčevi/knezovi ili vojvode. Bretonske vladare se nekada biralo, nekada su vlast dobijali osvajanjem ili spletkama, ili temeljem nasljednog prava. Nasljedni vojvode su ponekad bile ženskog spola, pa je postojala titula vojvotkinje od Bretanje. Glavni gradovi i oblasti su bili pod vlašću grofova koja su često bili u sukobu sa bretonskim vladarom ili su sami postajali bretonski vladari.

U vrijeme sumraka Rimskog Carstva, najstariji bretonski vladari u tadašnjoj Galiji su bili "kraljevi" malih oblasti Cornouaille i Domnonije. Neki od tih kraljevi su imali određenu hegemoniju nad britskim doseljeničkim stanovnicima poluotoka Armorica, pa se tako Riothamus naziva kraljem Brita od strane kroničara Jordana. Međutim, tada nije bilo vladara cijele Bretanje, koja je bila podijeljena na feudalna gospodstva i lokalne grofove.

Vojvodstvo Bretanja je svoj zametak dobilo nakon bitke kod Trans-la-Forêta 939. godine, u kojoj je rijeka Couesnon uspostavljena kao granica Bretanje i Normadnije.[1] Godine 942. Alan II je odao počast kralju Louisu IV od Francuske, međutim njegovo vojvodstvo nije uživalo kraljevsku pozornost sve do 1123. godine kada je kralj Louis VI od Francuske potvrdio izbor biskupa od Nantesa.[2] Nijedan drugi vojvoda od Bretanje nije ponovio postupak Alan II sve do Arthura I koji je Filipa II od Francuske priznao kao svog sizerena 1202.[3]

Za područje Bretanje se u srednjem vijeku koristio izraz "vojvodstvo", a njeni vladari su se smatrali suverenim vojvodama. Godine 1297. je poluotok i formalno uzdignut u vojvodstvo u perstvu Francsuke.[4] S druge strane, s time nije konzistentan postupak kojim su Charles VIII od Francuske a potom Louis XII od Francuske pristupili Vojvodstvu i pravima Anne od Bretanje koja se udala za njih dvojicu. Većina historija smatra Vojvodstvo Bretanju nezavisnim od francuske krune sve dok se kraljevska i vojvodska kruna nisu spojila u jednoj osobi - Henryju II od Francuske 1532.

Rani bretonski vladari[uredi - уреди | uredi izvor]

Vojvode od Bretanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Vojvode pod Karolinzima[uredi - уреди | uredi izvor]

Sukcesiju je prekinula normanska okupacija (907937)

Kuća Nantes[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Portret Rođenje Brak(ovi) Smrt
Alan II
Lisac

(Alan al Louarn)
938–952
cca. prije 919
sin Mathuedoijev, grof od Pohera, i kćer Alana I
(1) Roscille od Anjoua
943
jedna kćer
(2) ? od Bloisa
prije 949/51
jedan sin
cca. 952
Nantes
dob: 33+
Drogo
(Drogon)
952–958
cca. 949/52
jedini sin Alana II
nikad se nije oženio c. 958
Angers
aged 5–9
Hoel I
(Hoel Iañ )
960–981
?
nezakoniti sin Alana II i Judith
nikad se nije oženio cca. 981
Guerech
(Gwereg)
981-988
?
nezakoniti sin Alana II i Judith
Aremburge od Ancenisa
iza 981
jedan sin
cca. 988
Alan
(Alan)
988-990
cca. 981
jedini sin Guerech i Aremburge od Ancenisa
nikad se nije oženio cca. 990
dob: 9

Kuća Rennes[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Portret Rođenje Brak(ovi) Smrt
Conan I
(Konan Iañ)
958–992
c. 927
najstariji sin Judicaela Berengara, grofa od Rennesa i Gerberge
Ermengarde od Anjoua
973
petoro djece
27. jun 992
Conquereuil
dob: 64–65
Geoffrey I
(Jafrez Iañ )
992–1008
cca. 980
najstariji sin Conana I i Ermengarde od Anjoua
Hawise od Normandije
996
četvero djece
20. novembar 1008
dob: 27–28
Alan III
(Alan III)
1008–1040
zajedno sa Odom I (1008–1034)
Alan III of Brittany (icon).jpg cca. 997
najstariji sin Geoffreya I i Hawise od Normandije
Bertha od Bloisa
1018
dvoje djece
1. oktobar 1040
Montgommery
dob: 42–43
Odo I
(Eozen I)
1008–1034
zajedno sa Alanom III
Eudes.jpg cca. 999
drugi sin Geoffreya I i Hawise od Normandije
Orguen od Cornouaillea
šestoro djece
cca. 1079
Cesson
dob: 79–80
Conan II
(Konan II)
1040–1066
zajedno sa Odom I kao regent (1040–1057)
cca. 1033
jedini sin Alana III i Berthe od Bloisa
nikad se nije oženio 11. decembar 1066
Château-Gontier
dob: 32–33
Hawise
(Hawiz)
1066–1072
sa Hoelom II
cca. 1037
jedina kćer Alana III i Berthe od Bloisa
1066
sedmoro djece
19. august 1072
dob: 34–35
Hoel II
(Hoel II)
1066–1072
zajedno sa Hawise
cca. 1031
najstariji sin Alaina Canhiarta, grofa od Cornouaillea i Judith od Nantesa
13. april 1084
dob: 52–53

Kuća Cornouaille[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Portret Rođenje Brak(ovi) Smrt
Alan IV
Mlađi

(Alan IV Fergant )
1072–1112
zajedno sa Hoelom II kao regentom
(1072–1084)
Alain Fergent.png prije 1060
najstariji sin Hoela II i Hawise
(1) Constance od Normadnije
1086/88
bez potomstva
(2) Ermengarde od Anjoua
1093
troje djece
13. oktobar 1119
Opatija Redon
dob: 60-e
Conan III
Debeli

(Konan III)
1112–1148
Bannière Maison Cornouaille.svg cca. 1093-1096
najstariji sin Alana IV i Ermengarde od Anjoua
Maud FitzRoy
1112
troje djece
17. septembar 1148
dob: 54–58
Bertha
(Berta)
1148–1156
zajedno sa Odom II
Bannière Maison Cornouaille.svg cca. 1114
najstarija kćer Conana III i Maud FitzRoy
(1) Alan, 1st Earl of Richmond
1137/8
troje djece
(2) Odo II
1148
troje djece
cca. 1156
dob: 41–43
Odo II
(Eozen II)
1148–1156
zajedno sa Berthom
Bannière Eudes de Porhoët.svg ?
najstariji sin Geoffrey, vikont od Porhoeta i Hawise
(1) Bertha
1148
troje djece
(2) Joan-Eleanor od Léona
august 1167
dvoje ili troje djece
cca. 1170

Kuća Penthièvre[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Portret Rođenje Brak(ovi) Smrt
Conan IV Crni
(Konan IV)
1156–1171
Conan IV de Bretagne.jpg cca. 1138
jedini sin Alan od Penthièvrea, 1. earla od Richmonda i Berthe
Margaret of Huntingdon
1160
jedna kćer
20. februar 1171
dob: 33
Constance
(Konstanza)
1171–1194
zajedno sa Geoffreyem II
(1181–1186)
sa Ranulphom
(1188–1194)
Bannière Maison Penthièvre.svg 12. jun 1161
jedina kćer Conana IV i Margaret of Huntingdon
(1) Geoffrey II
jul 1181
troje djece
(2) Ranulph
3. februar 1188
bez potomstva
(3) Guy od Thouarsa
oktobar 1199
dvije kćeri
5. septembar 1201
Nantes
dob: 40
Geoffrey II
(Jafrez II)
1181–1186
zajedno sa Constance
Geoffrey2.jpg 23. septembar 1158
četvrti sin Henryja II od Engleske i Eleanore Akvitanske
Constance
jul 1181.
troje djece
19. august 1186
Pariz, Francuska
dob: 27
Ranulph
(Pêr Iañ)
1188–1194
zajedno sa Constance
Ranulf de Blondeville.jpg cca. 1172
Montgomeryshire, Powys, Engleska
jedini sin Hugha de Kevelioca, 5. earla od Chestera i Bertrade de Montfort
(1) Constance
jul 1181.
bez potomstva
(2) Clemence od Fougèresa
prije 7. oktobra 1200
bez potomstva
28. oktobar 1232
Wallingford, Berkshire, Engleska
dob: 59–60

Kuća Plantagenet[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Portret Rođenje Brak(ovi) Smrt
Arthur I
(Arzhur Iañ)
1194–1203
Artur of Brittany.jpg 29. mart 1187
Nantes
jedini sin Geoffreya II i Constance
nikad se nije oženio 3. april 1203
Rouen
dob: 16

Eleanor, Lijepa djeva od Bretanje, najstarija kćer Geoffreya i Constance i Arthurova sestra, također se nije udača, te joj je nasljedstvo bilo zapriječeno utamničenjem u Engleskoj koje je trajalo do smrti 1241.

Kuća Thouars[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Portret Rođenje Brak(ovi) Smrt
Alix
(Alis)
1203-1221
zajedno sa Pierreom I
(1213–1221)
AlixBretagne.jpg 1200
najstarija kćer Guya i Constance
Pierre I
1213
troje djece
21. oktobar 1221
dob: 21
Pierre I
Mauclerc

(Pêr Iañ)
1213–1221
zajedno sa Alix
Peter I of Brittany.jpg cca. 1190
drugi sin Roberta II od Dreuxa i Yolande de Coucy
(1) Alix
1213
troje djece

(2) Nicole
cca. 1230
jedan sin
(3) Marguerite de Commequiers
prije januara 1236.
bez potomstva

6. jul 1250
more ispred obale Damiette
dob: 59–60

Kuća Dreux[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Portret Rođenje Brak(ovi) Smrt
Jean I
Crveni

(Yann Iañ ar Ruz)
1221-1286
zajedno sa Peter I as regent
(1221–1237)
Jean Ier le Roux.png cca. 1217/18
najstariji sin Pierrea I i Alix
Blanche od Navarrea
Château-Thierry, Aisne
16. januar 1236
osmoro djece
8. oktobar 1286
Château de l'Isle, Férel, Morbihan
dob: 67–69
John II
(Yann II)
1286–1305
Jean II de Bretagne (détail).png 3/4. januar 1239
najstariji sinJeana I i Blanche od Navarrea
Beatrice od Engleske
Westminster Abbey, London
25. decembar 1260
osmero djece
16. novembar 1305
Lyon
dob: 66
Arthur II
(Arzhur II)
1305–1312
Artur Bretan.jpg 2. jul 1262
najstariji sin Jeana II i Beatrice od Engleske
(1) Marie od Limogesa
Tours
1277
troje djece
(2) Yolande od Dreuxa
maj 1292
šestoro djece
27. august 1312
Château de l'Isle, Férel, Morbihan
dob: 50
Jean III
Dobri

(Yann III)
1312–1341
PohrebJana3Bretan.jpg 8. mart 1286
Château de Champtoceaux, Maine-et-Loire
najstariji sin Arthura II i Marie od Limogesa
(1) Isabella od Valoisa
18. februar 1298
bez potomstva
(2) Isabella od Castille i Leóna
Burgos
21. jun 1310
bez potomstva
(3) Jeanne od Savoya
Chartres
21. mart 1330
bez potomstva
30. april 1341
Caen
dob: 55
Bretonski rat za nasljedstvo
(1341–1364)
Jeanne
Hroma

(Janed)
1341-1364
zajedno s Charlesom I
Blason Pierre Ier de Bretagne.svg cca. 1319
kćer jedinica Guya od Bretanje, grofa od Penthievrea i Jeanne od Avaugoura
Pariz
4. jun 1337
petero djece
10. septembar 1384
Guingamp
dob: 61–62
Charles I
(Charlez Iañ)
1341–1364
sa Jeanne
CarlosIdebritania.jpg cca. 1319
Blois
drugi sin Guya I, grofa od Bloisa i Margaret od Valoisa
29. septembar 1364
Auray
dob: 44–45

Kuća Montfort[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Portret Rođenje Brak(ovi) Smrt
Bretonski rat za nasljedstvo
(1341–1364)
Jean IV
Englezoljubac

(Yann Moñforzh)
maj 1341-1345
Jan z Montfortu.gif cca. 1293
jedini sin Arthura II i Yolande de Dreux
Jeanne od Flandrije
Chartres
mart 1329.
dvoje djece
26. septembar 1345
Château d'Hennebon, Hennebont
dob: 51–52
Jean V
Osvajač

(Yann IV)
1345/65-1399
Jan5Bretan.jpg cca. 1339
jedini sin Jeana IV i Jeanne od Flandrije
(1) Mary Plantagenet od Engleske
Woodstock Palace, Woodstock, Oxfordshire
ljeto 1361.
bez potomstva
(2) Joan Holland
London
maj 1366.
bez potomstva
(3) Joan od Navarre
Saillé-près-Guérande
2. oktobar 1386
devetoro djece
1/2. novembar 1399
Nantes
dob: 59–60
Jean VI
Mudri

(Yann V ar Fur)
1399–1442
Sceau de Jean V - Duc de Bretagne.png 24. decembar 1389
Château de l'Hermine, Vannes, Morbihan
najstariji sin Jeana V i Joan od Navarre
Jean od Francuske
Hôtel de Saint-Pol, Pariz
19. septembar 1396
sedmoro djece
29. august 1442
Manoir de La Touche, Nantes
dob: 52
François I
Dobro Voljeni

(Frañsez Iañ)
1442–1450
Franta1.jpg 11. maj 1414
Vannes
najstariji sin Jeana VI i Jeanne od Francuske
(1) Yolande od Anjoua
Amboise
20. august 1431
jedan sin
(2) Isabella od Škotske
Château d'Auray
30. oktobar 1442
dvije kćeri
17. jul 1450
Château de l'Hermine, Vannes, Morbihan
dob: 36
Pierre II
Glupi

(Pêr II)
1450–1457
Pierre II de Bretagne (BNF-NB-C-181416).png 7. jul 1418
Nantes
drugi sin Jeana VI i Jeanne od Francuske
Françoise d'Amboise
ccaa. 1442
bez potomstva
22. septembar 1457
Nantes
dob: 41
Arthur III
Pravednik

(Arzhur III)
1457–1458
Arthur III de Bretagne.png 24. august 1393
Château de Suscinio, Vannes
drugi sin Jeana V i Joan od Navarrea
(1) Margaret od Burgundiej
Dijon
10. oktobar 1423
bez potomstva
(2) Jeanne d'Albret
Nérac
29. august 1442
bez potomstva
(3) Catherine od Saint Pola
2. jul 1445
bez potomstva
26. decembar 1458
Nantes
dob: 65
François II
(Frañsez II)
1458–1488
François II de Bretagne (BNF-RC-A-86355).png 23. jun 1433
Château de Clisson
najstariji sin Richard de Dreuxa, grofa od Étampesa i Marguerite d'Orléans, grofice od Vertusa
(1) Marguerite od Bretanje
Château de l'Hermine
16. novembar 1455
jedan sin
(2) Marguerite od Foixa
Château de Clisson
27. jun 1474
dvije kćeri
9. septembar 1488
Couëron
dob: 55
Anne
(Anna)
1488–1514
zajedno sa Charlesom II
(1491–1498)
i Louisom I
(1499–1514)
Portrait of Anne of Brittany - Mostaert.jpg 25. januar 1477
Château de Nantes
najstarija kćer Françoisa II i Margaret od Foixa
(1) Maksimilijan I, sveti rimski car
(posredno) Katedrala u Rennesu
19. decembar 1490
bez potomstva
(2) Charles VIII od Francuske
Château de Langeais
19. decembar 1491
četvoro djece
(3) Louis XII od Francuske
Château de Nantes
8. januar 1499
četvoro djece
9. januar 1514
Château de Blois
dob: 36
Charles II
Dragi

(Charlez II)
1491–1498
zajedno Anne
Charles VIII Ecole Francaise 16th century Musee de Conde Chantilly.jpg 30. jun 1470
Château d'Amboise
jedini sin Louisa XI od Francuske i Charlotte od Savoya
Anne od Bretanje
Château de Langeais
19. decembar 1491
četvoro djece
7. april 1498
Château d'Amboise
dob: 27
Louis I
Otac
of
naroda

(Loeiz I)
1499–1514
zajedno sa Anne
Ludvig XII av Frankrike på målning från 1500-talet.jpg 27. jun 1462
Château de Blois
jedini sin Charlesa I de Valoisa, vojvode od Orleansa i Marie od Clevesa
(1) Jeanne od Francuske, vojvotkinja od Berryja
Château de Montrichard
8. septembar 1476
bez potomstva
(2) Anne od Bretanje
Château de Nantes
8. januar 1499
četvero djece
(3) Mary Tudor od Engleske
Katedrala u Abbevilleu
9. oktobar 1514
bez potomstva
1. januar 1515
Hôtel des Tournelles, Pariz
dob: 52

Kuća Valois[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Portret Rođenje Brak(ovi) Smrt
Claude
(Klaoda)
1514–1524
zajedno sa
Françoisom I od Francuske
(1514–1524)
ClaudeFranceEdit.JPG 14. oktobar 1499
Romorantin-Lanthenay
najstarija kćer Louisa XII od Francuske i Anne
François I od Francuske I of France
Château de Saint-Germain-en-Laye
18. maj 1514
osmero djece
20. jul 1524
Château de Blois
dob: 24
François I od Francuske
(Frañsez Iañ, roue Bro-C'hall)
1514–1524
zajedno sa Claude
(1514–1524)
François 1515.jpg 12. septembar 1494
Château de Cognac
jedini sin Charles de Valoisa, grofa od Angoulêmea i Louise od Savoya
(1) Claude
Château de Saint-Germain-en-Laye
18. maj 1514
osmero djece
(2) Eleanor od Austrije
Abbaye de Veien
7. august 1530
bez potomstva
31. mart 1547
Château de Rambouillet
dob: 52
FrançoisIII
(Frañsez III)
1524–1536
François III de Bretagne - Dauphin de France.jpg 28. februar 1518
Chateau d'Amboise
najstariji sin Françoisa I od Francuske i Claude
nikad se nije oženio 10. august 1536
Chateau de Tournon
dob: 18
Henry
(Herri)
1536–1547
Henry II, king of France.. F Clouet.jpg 31. mart 1519
Château de Saint-Germain-en-Laye
drugi sin Françoisa I od Francuske i Claude
Catherine de' Medici
Katedrala u Marseilleu
28. oktobar 1533
desetoro djece
10. jul 1559
Place des Vosges
dob: 40

Kurtoazne titule[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Portret Rođenje Brak(ovi) Smrt
Louis de France
1704-1705
Grand Royal Coat of Arms of France.svg 25. jun 1704
Palača Versailles
najstariji sin Louisa, vojvode od Burgundije i Princeze Marie-Adelaide od Savoje
nikad se nije oženio 13. april 1705
Palača Versailles
dob: 1
Louis de France
1707–1712
Louis de bourbon (1707-1712).jpg 8. januar 1707
Palača Versailles
drugi sin Louisa, vojvode od Burgundije i Princeze Marie-Adelaide od Savoje
nikad se nije oženio 18. februar 1712
Palača Versailles
dob: 5
Francis de Bourbon
1973–1984
Armoiries Alphonse de Boubon, duc de Cadix.svg 22. novembar 1972
Madrid
najstariji sin Alfonso, vojvoda od Anjoua i Cádiza i Marije del Carmen Martinez-Bordiu y Franco
nikad se nije oženio 7. februar 1984
Pamplona
dob: 11

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. John Le Patourel, Feudal empires: Norman and Plantagenet, Ed. Michael Jones, (The Hambledon Press, 1984), 241.
  2. Michael Jones, The Creation of Brittany, (The Hambledon Press, 1988), 4.
  3. Michael Jones, The Creation of Brittany, 4.
  4. Michael Jones, The Creation of Brittany, 287.