Popis rodova pterosaura

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ovaj popis pterosaura je sveobuhvatan popis svih rodova koji su ikada uključeni u red Pterosauria, isključujući čisto žargonske termine. Popis također uključuje sve općeprihvaćene rodove, ali i rodove koji se sada smatraju nevažećim, neizvjesnim (nomen dubium) ili one koji nisu službeno objavljeni (nomen nudum), kao i mlađe sinonime ustaljenih naziva i rodove koji se više ne smatraju pterosaurima. Popis trenutno uključuje 205 rodova.

Obim i terminologija[uredi - уреди | uredi izvor]

Ne postoji služben, kanonski popis rodova pterosaura, ali najtemeljitiji pokušaji mogu se naći u odjeljku za pterosaure u Arhivi filogenije (Phylogeny Archive) Mikka Haarama,[1] Indeksu rodova djela The Pterosauria Mikea Hansona,[2] nadopunjenih Popisom vrsta pterosaura (Pterosaur Species List),[3] i serijom Dinosaurs: The Encyclopedia Donalda F. Gluta.[4]

Autori i godina[uredi - уреди | uredi izvor]

Stupac "autori" navodi autore službenog opisa odgovorne za uspostavljanje navedenog roda. Oni nisu nužno isti kao i autori nomenklaturnog tipa, budući da se vrsta nekog roda nekada ustvrdi dovoljno različitom za stvaranje njenog vlastitog roda. U tom slučaju će samo potonji autori biti navedeni. Stupac "godina" navodi godinu u kojoj je opis objavljen.

Status[uredi - уреди | uredi izvor]

Sporazumi o imenovanju i terminologija slijede Međunarodni kodeks zoološke nomenklature (ICZN). Među upotrijebljene tehničke termine spadaju:

  • Mlađi sinonim: Naziv koji opisuje isti takson kao i prethodno objavnjen naziv. Ako je dva ili više rodova službeno određeno i tipični primjerci kasnije priključeni istom rodu, prvi objavljeni (hronološki) je stariji sinonim, a svi ostali su mlađi sinonimi. Obično se koriste stariji sinonimi, osim u slučaju posebne odluke ICZN-a, ali mlađi sinonimi se ne mogu ponovo koristiti, čak i ako su zastarjeli. Mlađa sinonimnost često je subjektivna, osim ako su oba opisana roda zasnovana na istom tipičnom primjerku.
  • Nomen nudum (lat. "goli naziv"): Naziv koji se pojavio u štampi, ali još uvijek nije službeno objavljen prema standardima ICZN-a. Nomina nuda (množina) nisu validna i prema tome se ne mogu pisati kurzivom kao što bi se činilo s ispravnim nazivom roda. Ukoliko je naziv kasnije službeno objavljen, on prestaje biti nomen nudum i piše se kurzivom na ovom popisu. Službeno objavljen naziv često se razlikuje od bilo kojih nomina nuda koje opisuju isti primjerak.
  • Zauzeti naziv: Službeno objavljen naziv koji je već iskorišten za drugi takson. Ta druga upotreba nije važeća (kao i sve naknadne), te se naziv mora zamijeniti. Budući da zauzeti nazivi nisu važeći nazivi rodova, oni se također neće pisati kurzivom na ovom popisu.
  • Nomen dubium (lat. "neizvjestan naziv"): Naziv koji opisuje fosil bez jedinstvenih dijagnostičkih osobina. Budući da to može biti izuzetno subjektivna i kontroverzna oznaka, taj termin se ne koristi u ovom popisu.

Starost[uredi - уреди | uredi izvor]

Stupac "starost" označava epohu geološkog vremena iz kojeg fosili potiču. Rodovi koji su nevažeći, pogrešno identificirani ili drugačije ne predstavljaju važećeg pterosaura popisani su kao "starost nepoznata" zato što vrijeme u kojem je pterosaur s tim nazivom roda živio nikada nije postojalo.

Lokacija i bilješke[uredi - уреди | uredi izvor]

Stupac "lokacija" označava geografsku regiju u kojoj su ostaci tog roda pronađeni. Upotrijebljene regije su kontinenti, osim u slučaju manjih kopnenih masa (npr. Kuba). Politička tijela se ne koriste za navođenje lokacija rodova, zato što nisu postojala u mezozojskoj eri. Rodovi koji su nevažeći, pogrešno identificirani ili drugačije ne predstavljaju važećeg pterosaura popisani su kao "lokacija nepoznata", zato što mjesto na kojem je pterosaur s tim nazivom živio nikada nije postojalo. Stupac "bilješke" je skup napomena o naučnom značaju i taksonomskoj historiji popisanih rodova, kao i obrazloženja o informacijama navedenim u ostalim stupcima.

Popis[uredi - уреди | uredi izvor]

Rodovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Rod Autori Godina Status Starost Lokacija Bilješke
Aerodactylus[5] Vidovic i Martill
2014. Važeći Kasna jura Evropa
Aerotitan[6] Novas

et al.

2012. Važeći Kasna kreda J. Amerika

Aetodactylus[7]

Myers

2010.

Važeći

Kasna kreda

S. Amerika

Aidachar[8]

Nesov

1981.

Pogrešna identifikacija

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Košljoriba čiji su ostaci prvobitno pogrešno protumačeni kao djelići čeljusti pripadnika Ctenochasmatidae. Greška je ispravljena 1986. godine.

Alamodactylus[9] Andres

Myers

2013. Važeći Kasna kreda[9] S. Amerika[9]

Alanqa[10]

Ibrahim
et al.

2010.

Važeći

Kasna kreda

Afrika

Amblydectes

Hooley

1914.

Nomen dubium

Rana kreda

Evropa

Angustinaripterus[11]

He
Xinlu
et al.

1983.

Važeći

Srednja jura

Azija

Poznat na osnovu jedne lubanje pronađene u Formaciji Dashanpu. Njegovi zubi slični Dorygnathusovim ukazuju na prehranu ribom.

Anhanguera[12]

Campos
Kellner

1985.

Važeći

Rana kreda

J. Amerila

Ornitokajrid ribojed iz Formacije Santana. Istraživanje njegove anatomije pomoglo je rješavanju kontroverze o poziciji pterodaktiloida na tlu.

Anurognathus[13]

Döderlein

1923.

Važeći

Kasna jura.[14]

Evropa.[14]

Sićušan (raspon krila od 50 cm) insektojed poznat na osnovu samo dva skeleta pronađena u Formaciji Solnhofen.

Apatomerus[15]

Williston

1903.

Pogrešna identifikacija.[2]

Donja kreda

S. Amerika

Vjerojatno pogrešno identificiran pleziosaur.[2]

Arambourgiania[16]

Nesov
Kanznyshkina
Cherepanov

1987.

Važeći.

Kasna kreda

Azija

Aralazhdarcho[17]

Averianov

2007.

Važeći.

Kasna kreda

Azija

Araripedactylus

Wellnhofer

1977.

Važeći

Rana kreda

J. Amerika

Araripesaurus

Price

1971.

Važeći

Rana kreda

J. Amerika

Archaeoistiodactylus


Fucha

2011.

Važeći

Srednja jura

Azija

Ardeadactylus[18] Bennett
2013. Važeći Kasna jura Evropa

Arthurdactylus

Frey
Martill

1994.

Važeći

Rana kreda

J. Amerika

Aurorazhdarcho[19]

Frey
Meyer
Tischlinger

2011.

Važeći

Kasna jura.[19]

Evropa.[19]

Aussiedraco[20]

Kellner
Rodrigues
Costa

2011.

Važeći

Rana kreda

Australija

Austriadactylus[11]

Dalla Vecchia
Wild
Reitner

2002.

Važeći

Gornji trijas

Evropa

Avgodectes[21]

Peters

2004.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Vjerojatno mlađi sinonim roda Haopterus.

Azhdarcho[22]

Nesov

1984.

Važeći

Kasna kreda

Azija

Bakonydraco[23]

Weishampel
Jianu

2005.

Važeći

Kasna kreda

Evropa

Banguela[24]

Headden

Campos

U štampi Važeći Rana kreda J. Amerika

Barbosania[25]

Elgin
Frey

2011.

Važeći

Kasna kreda

J. Amerika

Batrachognathus[26]

Rjabinin

1948.

Važeći

Kasna jura.[27]

Azija.[27]

Beipiaopterus[28]

J.-C. Lü

2003.

Važeći

Rana kreda

Azija

Belonochasma[2]

Broili

1939.

Pogređna identifikacija.[2]

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Nepterosaurska čeljustousta.[2]

Bellubrunnus[29] Hone

et al.

2012. Važeći Kasna jura Evropa

Bennettazhia

Nesov

1991.

Važeći

Rana kreda

S. Amerika

Bogolubovia[30]

Nesov
A. A. Yarkov

1989.

Važeći

Kasna kreda

Azija

Boreopterus[31]


Qiang

2005.

Važeći

Rana kreda

Azija

Brachytrachelus

Giebel

1852.

Zauzet

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Zauzet naziv; sada poznat kao Scaphognathus

Brasileodactylus[32]

Kellner

1984.

Važeći

Rana kreda

J. Amerika

Cacibupteryx[33]

Gasparini
Fernández
de la Fuente

2004.

Važeći

Kasna jura

Kuba

Caiuajara[34]

Manzig

et al.

2014. Važeći Kasna kreda J. Amerika

Camposipterus[35]

Rodrigues

Kellner

2013. Važeći Rana kreda Evropa

"Campylognathus"[36]

Plieninger

1894.

Zauzet

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Zauzet naziv; sada poznat kao Campylognathoides

Campylognathoides[11]

Strand

1928.

Važeći

Rana jura[37]

Evropa[37]

Carniadactylus[38]

Dalla Vecchia

2009.

Važeći

Kasni trijas

Evropa

Prethodno Eudimorphodon rosenfeldi.[38]

Cathayopterus[39][40]

Wang
Zhonghe

2006.

Važeći

Rana kreda

Azija

Caulkicephalus[41]

Steel
Martill
et al.

2005.

Važeći

Rana kreda

Evropa

Caupedactylus[42]

Kellner 2013. Važeći Rana kreda J. Amerika

Caviramus [43]

Fröbisch
Fröbisch

2006.

Važeći

Gornji trijas

Evropa

Cearadactylus[44]

Leonardi
Borgomanero

1985.

Važeći

Rana kreda

J. Amerika

Changchengopterus[45]

2009.

Važeći

Kasna jura

Azija

Chaoyangopterus[46]

Wang
Zhou

2003.

Važeći

Rana kreda

Azija

Cimoliopterus[35]

Rodrigues

Kellner

2013. Važeći Kasna kreda Evropa

Cimoliornis

Owen

1846.

Nomen nudum

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Coloborhynchus[11]

Owen

1874.

Važeći

Rana kreda

Evropa
S. Amerika
J. Amerika

Comodactylus[47]

Galton

1981.

Važeći

Kasna jura

S. Amerika

Cretornis

Fritsch

1880.

Nomen dubium

Kasna kreda

Evropa

Criorhynchus

Owen

1874.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Mlađi sinonim za Ornithocheirus.

Ctenochasma[48]

von Meyer

1852.

Važeći

Kasna jura.[49]

Evropa.[49]

Cuspicephalus[50]

Martill
Etches

2013.

Važeći

Kasna jura

Evropa

Cycnorhamphus[11]

Seeley

1870.

Važeći

Kasna jura.[51]

Evropa.[51]

"Daitingopterus"[52]

Maisch
Matzke
Ge Sun

2004.

Nomen nudum

Kasna jura

Evropa

Darwinopterus[53]


Unwin
et al.

2009.

Važeći

Srednja jura

Azija

Prijelazni oblik između ramforinkoida i pterodaktiloida.

Dawndraco[54]

Kellner

2010.

Važeći

Kasna kreda

S. Amerika

Dendrorhynchoides[55]

S.-A. Ji
Q. Ji
Padian

1999.

Važeći

Kasna jura ili Rana kreda

Azija

"Dendrorhynchus"[56]

S.-A. Ji
Q. Ji

1998.

Zauzet

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Zauzet naziv; sada poznat kao Dendrorhynchoides.

Dermodactylus

Marsh

1881.

Važeći

Kasna jura

S. Amerika

Dimorphodon[11]

Owen

1859.

Važeći

Rana jura[57]

Evropa[57]

Diopecephalus

Seeley

1871.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Mlađi sinonim za Pterodactylus.

Domeykodactylus[58]

Martill
Frey
et al.

2000.

Važeći

Rana kreda

J. Amerika

Doratorhynchus[59]

Seeley

1875.

Nomen vanum

Kasna jura ili Rana kreda

Evropa

Dorygnathus[11]

Wagner

1860.

Važeći

Rana jura[60]

Evropa[60]

Dsungaripterus[11]

Young

1964.

Važeći

Kasna jura-Rana kreda[61]

Afrika[61]
Azija[61]

Elanodactylus[62]

Andres
Ji, Q.

2008.

Važeći

Rana kreda

Azija

Eoazhdarcho[63]


Qiang

2005.

Važeći

Rana kreda

Azija

Eopteranodon[64]

Lü, J.C.
Zhang

2005.

Važeći

Rana kreda

Azija

Eosipterus[11]

Ji
Ji

1997.

Važeći

Rana kreda

Azija

Eudimorphodon[11]

Zambelli

1973.

Važeći

Kasni trijas[65]

Evropa[65]

Europejara[66] Vullo

et al.

2012. Važeći Rana kreda Evropa

Eurazhdarcho[67]

Vremir

et al.

2013. Važeći Kasna kreda Evropa
Eurolimnornis[68] Kessler

Jurcsák

1986. Važeći Rana kreda Evropa Prvobitno opisan kao ptica, potom prihvaćen kao pterosaur.[69]

Faxinalipterus[70]

Bonaparte,
et al.

2010.

Važeći

Kasni trijas

Južna Amerika

Feilongus[71]

Wang,
Kellner,
et al.

2005.

Važeći

Rana kreda

Azija

Fenghuangopterus[72]


Fucha
Chen

2010.

Važeći

Srednja jura

Azija

Gallodactylus

Fabre

1974.

Mlađi sinonim Starost nepoznata Lokacija nepoznata Mlađi sinonim za Cycnorhamphus.

Geosternbergia

Miller

1978.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Mlađi sinonim za Pteranodon.

Gegepterus[73]

X. Wang
Kellner
et al.

2007.

Važeći

Rana kreda

Azija

Germanodactylus[11]

Yang

1964.

Važeći

Kasna jura.[74]

Evropa.[74]

Gladocephaloideus[75]


Ji
Wei
Liu

2011.

Važeći

Rana kreda

Azija

Gnathosaurus[11]

von Meyer

1833.

Važeći

Kasna jura[76]

Evropa[76]

Guidraco[77] Wang

et al.

2012. Važeći Rana kreda Azija

Gwawinapterus[78]

Arbour Philip J. Currie

2011.

Pogrešna identifikacija

Kasna kreda[78]

S. Amerika[78]

Prvobitno se smatrao pterosaurom iz porodice Istiodactylidae,[78] ali je naknadno određen kao prelazni oblik riba iz potporodice Saurodontinae.[79]

Hamipterus[80]

Wang

et al.

2014. Važeći Rana kreda Azija

Haopterus[81]

Wang X.
Lü J.

2001.

Važeći

Rana kreda

Azija

Harpactognathus[82]

Carpenter
Unwin
et al.

2003.

Važeći

Kasna jura

S. Amerika

Hatzegopteryx[83]

Buffetaut
Grigorescu
Csiki

2002.

Važeći

Kasna kreda

Evropa

Herbstosaurus[11]

Casamiquela

1974.

Važeći

Kasna jura

J. Amerika

Hongshanopterus[84]

X. Wang
Campos
et al.

2008.

Važeći

Rana kreda

Azija

Huanhepterus[85]

Dong

1982.

Važeći

Kasna jura

Azija

Huaxiapterus[86]

J. Lü
C. Yuan

2005.

Važeći

Rana kreda

Azija

Ikrandraco[87]

Wang

et al.

2014. Važeći Rana kreda Azija

Ingridia[88]

Unwin
Martill

2007.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Objektivni mlađi sinonim za Tupandactylus.

Istiodactylus[11]

Howse
Milner
Martill

2001.

Važeći

Rana kreda

Evropa

Limnornis[89] Kessler

Jurcsák

1984. Zauzet Rana kreda Evropa Prvobitno opisan kao ptica; fosili kasnije preimenovani u Palaeolimnornis.

Jeholopterus[90]

X. Wang
Z. Zhou

2002.

Važeći

Srednja jura ili Rana kreda

Azija

Jianchangnathus[91]

Cheng
Wang
Jiang
Kellner

2012.

Važeći

Srednja jura

Azija

Jianchangopterus[92]


Bo

2011.

Važeći

Srednja jura

Azija

Jidapterus[93]

Dong
Sun
Wu

2003.

Važeći

Rana kreda

Azija

Kepodactylus[94]

Harris
Carpenter

1996.

Važeći

Kasna jura

S. Amerika

Kunpengopterus[95]

X. Wang
Kellner
et al.

2010.

Važeći

Srednja jura

Azija

Kryptodrakon[96]

Andres

Clark
Xu

2014. Važeći Srednja jura i/ili Kasna jura Azija

Lacusovagus[97]

Witton

2008.

Važeći

Rana kreda

J. Amerika

Laopteryx

Marsh

1881.

Važeći

Kasna jura

S. Amerika

Liaoningopterus[86]

X.-L. Wang
Z.-H. Zhou

2003.

Važeći

Rana kreda

Azija

Liaoxipterus[85]

Z. Dong
J. Lü

2005.

Važeći

Rana kreda

Azija

"Lithosteornis"[98]

Gervais

1844.

Nomen nudum

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Nomen nudum

Lonchodectes[11]

Hooley

1914.

Važeći

Rana kreda do kasne krede

Evropa

Lonchodraco[35]

Rodrigues

Kellner

2013. Važeći Rana kreda

do kasne krede

Evropa

Lonchognathosaurus[52]

Maisch
Matzke
Ge Sun

2004.

Važeći

Rana kreda

Azija

Longchengpterus[99]

L. Wang
L. Li
et al.

2006.

Važeći

Rana kreda

Azija

Ludodactylus[100]

Frey
Martill
Buchy

2003.

Važeći

Rana kreda

J. Amerika

Maaradactylus[101]

Bantim et alii

2014.

Važeći

Rana kreda

J. Amerika

Macrotrachelus

Giebel

1852.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Mlađi sinonim za Pterodactylus.

Mesadactylus[102]

Jensen
Padian

1989.

Važeći

Kasna jura

S. Amerika

Microtuban[103]

Elgin
Frey

2011.

Važeći

Kasna kreda

Afrika

Moganopterus[104]

et al.

2012. Važeći Rana kreda Azija

Montanazhdarcho[105]

Padian
Horner
de Ricqlès

1993.

Važeći

Kasna kreda

S. Amerika

Muzquizopteryx[106]

Frey
Buchy
et al.

2006.

Važeći

Kasna kreda

S. Amerika

Mythunga[107]

Molnar
Thulborn

2008.

Važeći

Rana kreda

Australija

Navajodactylus[108]

Sullivan
Fowler

2011.

Važeći

Kasna kreda

S. Amerika

Nemicolopterus[109]

X. Wang
Kellner
et al.

2008.

Važeći

Rana kreda

Azija

Nesodactylus[110]

Colbert

1969.

Važeći

Kasna jura

Kuba

Nesodon[111]

Jensen
Ostrom

1977

Lapsus calami

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Pogrešno pisanje naziva Nesodactylus, također zauzet od strane toksodonta.

Ningchengopterus[112]

J. Lu

2009.

Važeći

Rana kreda

Azija

Noripterus[11]

Yang

1973.

Važeći

Rana kreda

Azija

Normannognathus[52]

Buffetaut
J.-J. Lepage
G. Lepage

1998.

Važeći

Kasna jura

Evropa

Nurhachius

Wang
Kellner
et al.

2003.

Važeći

Rana kreda

Azija

Nyctodactylus[113]

Marsh

1881.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Mlađi sinonim za Nyctosaurus.

Nyctosaurus[114]

Marsh

1876.

Važeći

Kasna kreda[115]

S. Amerika[115]
J. Amerika[115]

"Odontorhynchus"

Stolley

1936.

Zauzet

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Zauzet, ali zamjenski naziv još nije stvoren.

"Oolithorhynchus"[2]

Whalley

2000.

Nomen nudum[2]

Manuskriptni naziv[2] o kojem se gotovo ništa ne zna.

Ornithocephalus[116]

von Sömmering

1812.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Mlađi sinonim za Pterodactylus.

Ornithocheirus[11]

Seeley

1869.

Važeći

Kasna jura[117]

Afrika[117]
Australija[117]
Evropa[117]
J. Amerika[117]

Ornithodesmus[2]

Seeley

1887.

Pogrešna identifikacija.[2]

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Pogrešno identificiran dajnonikosaur.[2]

Ornithopterus[118]

Fitzinger

1843.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Mlađi sinonim za Rhamphorhynchusa.

Ornithostoma[11]

Seeley

1871.

Važeći

Kasna kreda

Evropa

"Osteornis"[98]

Gervais

1844

Nomen nudum

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Nomen nudum, ali se pokazao mlađim sinonimom roda Ornithocheirus.

Pachyrhamphus[118]

Fitzinger

1843.

Zauzet

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Zauzet naziv; sada poznat kao Scaphognathus

Palaeocursornis[119] Kessler

Jurcsák

1986. Važeći Rana kreda Evropa Prvobitno opisan pod nazivom Limnornis kao ptica; Limnornis je bio zauzet, a fosili su se kasnije pokazali pterosaurskim.[69]

Palaeornis

Mantell

1844.

Zauzet

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Zauzet naziv.

Paranurognathus[120]

Peters

2005.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Mlađi sinonim za Anurognathus.

Parapsicephalus[121]

von Arthaber

1919.

Važeći

Rana jura

Evropa

Peteinosaurus[11]

Wild

1978.

Važeći

Kasni trijas[122]

Evropa[122]

"Phobetor"[2][11]

Bakhurina

1986.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Mlađi sinonim za Noripterus[123]

Phosphatodraco[124]

Pereda-Suberbiola
Bardet
et al.

2003.

Važeći

Kasna kreda

Afrika

Piksi[125] Varricchio 2002. Važeći Kasna kreda S. Amerika Prvobitno opisan kao ptica, naknadno prepoznat kao pterosaur.[69]

Plataleorhynchus[126]

Howse
Milner

1995.

Važeći

Kasna jura do rane krede

Evropa

Prejanopterus[127]

Vidarte
Calvo

2010.

Važeći

Rana kreda

Evropa

Preondactylus[11]

Wild

1983.

Važeći

Kasni trijas[128]

Evropa[128]

"Pricesaurus"[129]

Bonaparte
Sanchez

1986.

Nomen nudum

Rana kreda

J. Amerika

Procoelosaurus[130]

Atanassov

2002.

Nomen ex dissertatione[2]

Ptenodactylus[131]

Seeley

1869.

Zauzet

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Zauzet naziv.

Ptenodracon[132]

Lydekker

1888.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Mlađi sinonim za Aurorazhdarcho.

Pteranodon[11]

Marsh

1876.

Važeći

Kasna kreda[133]

S. Amerika.[133]

Ptéro-dactyle

Cuvier

1809.

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Preimenovan u Pterodactylus.

Pterodactylus

Rafinesque

1815.

Važeći

Kasna jura[134]

Afrika[134]
Evropa[134]

Pterodaustro[11]

Bonaparte

1970.

Važeći

Rana kreda[135]

J. Amerika[135]

Pterofiltrus[136] Jiang

Wang

2011. Važeći Rana kreda Azija

Pteromimus[130]

Atanassov

2002.

Nomen ex dissertatione[2]

Pteromonodactylus

Teryaev

1967.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Mlađi sinonim za Rhamphorhynchus.

Pterorhynchus[137]

Czerkas
Q. Ji

2002.

Važeći

Kasna jura

Azija

Pterotherium[138]

Fischer von Waldheim

1813.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Mlađi sinonim za Pterodactylus.

Puntanipterus[139]

Bonaparte
Sanchez

1975.

Važeći

Kasna jura do rane krede

J. Amerika

Qinglongopterus[140]

J. Lü
Unwin
et al.

2012.

Važeći

Srednja jura

Azija

Quetzalcoatlus[11]

Lawson

1975.

Važeći

Kasna kreda[141]

S. Amerika[141]

Radiodactylus[9] Andres

Myers

2013. Važeći Rana kreda S. Amerika

Raeticodactylus[142]

Stecher

2008.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Mlađi sinonim za Caviramus

Rhabdopelix[2]

Cope

1870.

Pogrešna identifikacija[2] Starost nepoznata Lokacija nepoznata Isprva se smatrao trijaskim pterosaurom, ali se sada zna da je bio (barem djelimično) kuehneosaurid.[2]

Rhamphinion[143]

Padian

1984.

Važeći

Rana jura

S. Amerika

Rhamphocephalus[11]

Seeley

1880.

Važeći

Srednja jura

Evropa

Rhamphorhynchus[11]

von Meyer

1846.

Važeći

Kasna jura.[144]

Afrika[144]
Evropa[144]

Santanadactylus[145]

de Buisonjé

1980.

Važeći

Rana kreda

J. Amerika

Scaphognathus[11]

Wagner

1861.

Važeći

Kasna jura[146]

Evropa[146]

Sericipterus

Andres
Clark
X. Xing

2010.

Važeći

Kasna jura

Azija

Shenzhoupterus[147]

J. Lü
Unwin
et al.

2008.

Važeći

Rana kreda

Azija

Sinopterus[86]

X. Wang
Z. Zhou

2003.

Važeći

Rana kreda

Azija

Siroccopteryx[148]

Mader
Kellner

1999.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Mlađi sinonim za Coloborhynchus.

Sordes[11]

Sharov

1971.

Važeći

Kasna jura[149]

Azija[149]

Sultanuvaisia[8]

Nesov

1981.

Pogrešna identifikacija

Kasna kreda

Azija

Zapravo riba.

Tapejara[11]

Kellner

1989.

Važeći

Rana kreda

J. Amerika

Tendaguripterus[150]

Unwin
Heinrich

1999.

Važeći

Kasna jura

Afrika

Thalassodromeus[151]

Kellner
Campos

2002.

Važeći

Rana kreda

J. Amerika

"Titanopteryx"[152]

Arambourg

1959.

Zauzet

Kasna kreda

Azija

Zauzet od strane muhe iz porodice Simuliidae. Kasnije je preimenovan u Arambourgiania.

Tribelesodon

Bassani

1886.

Pogrešna identifikacija

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Isprva se smatrao trijaskim pterosaurom, ali se sada smatra primjerkom roda Tanystropheus iz kladusa Prolacertiformes.

Tropeognathus

Wellnhofer

1987.

Mlađi sinonim

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Mlađi sinonim za Ornithocheirus.

Tupandactylus[153]

Kellner
Campos

2007.

Važeći

Rana kreda

J. Amerika

Tupuxuara[154]

Kellner
Campos

1988.

Važeći

Kasna kreda

S. Amerika
J. Amerika

Uktenadactylus[155]

Rodrigues
Kellner

2008.

Sporan

Rana kreda

S. Amerika

Unwindia[156]

Martill

2011.

Važeći

Kasna kreda

J. Amerika

Utahdactylus[157]

Czerkas
Mickelson

2002.

Sporan

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Vjerojatno nepterosaurski gmaz.

Vectidraco[158]

Naish

Simpson
Dyke

2013. Važeći Rana kreda Evropa

Volgadraco[159]

Averianov
Arkhangelsky
Pervushov

2008.

Važeći

Kasna kreda

Azija

Wenupteryx[160]

Codorniú

Gasparini

2013. Važeći Kasna jura J. Amerika

Wukongopterus

X. Wang
Kellner
et al.

2009.

Važeći

Srednja jura

Azija

"Wyomingopteryx"[161]

Bakker

1994.

Nomen nudum Nomen nudum

Yixianopterus[162]

J. Lü
S. Ji
et al.

2006.

Važeći

Rana kreda

Azija

Čini se važećim, ali se malo zna o njemu.[163]

Zhejiangopterus[164]

Z. Cai
F. Wei

1994.

Važeći

Kasna kreda

Azija

Zhenyuanopterus[165]

J. Lü

2010.

Važeći

Rana kreda

Azija

Ihnorodovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Rod Autori Godina Status Starost Lokacija Notes

Agadirichnus

Ambroggi
Lapparent

1954.

Važeći

Gornja kreda

Afrika

Haenamichnus[166]

Hwang
Huh
et al.

2002.

Važeći

Gornja kreda[166]

Azija[166]

Pet puta veći od Pteraichnusa, otiske su vjerojatno napravili neki aždarkidi.[166]

Kouphichnium

Nopcsa

1923.

Pogrešna identifikacija

Starost nepoznata

Lokacija nepoznata

Otiske je vjerojatno napravio neki bodljaš.

Pteraichnus

Stokes

1957.

Sporan

Gornja jura

Azija[167]
Evropa
S. Amerika

Mogućimlađi sinonim za Agadirichnus. Neki naučnici za neke tragove Pteraichnusa smatraju da pripadaju krokodilu.

Purbeckopus

Delair

1963.

Nomen dubium

Donja kreda

Evropa

Oorodovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Iako su jaja pterosaura pronađena, od kojih su neka sa potpunim embrijima, za njih nisu uspostavljeni oorodovi. Harry Govier Seeley je nakratko smatrao da je holotip oovrste Oolithes sphaericus pterosaurskog porijekla, ali je to odbačeno prije službenog uspostavljanja tog ooroda.

Vidjeti i[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Haaramo, Mikko (15 November 2005). "Pterosauria". Mikko's Phylogeny Archive. http://www.fmnh.helsinki.fi/users/haaramo/Metazoa/Deuterostoma/Chordata/Archosauria/Pterosauria/Pterosauria_1.htm. pristupljeno 29 March 2007. 
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 Hanson, Mike (12 October 2005). "Genus Index". The Pterosauria. Archosauria.org. http://www.archosauria.org/pterosauria/taxonomy/genera.html. pristupljeno 29 March 2007. 
  3. Hanson, Mike (30 September 2006). "The Pterosaur Species List" (pdf). The Pterosauria. Archosauria.org. http://archosauria.org/pterosauria/taxonomy/species.pdf. pristupljeno 27 July 2007. 
  4. Glut, Donald F. (2006). "Appendix One: Pterosaurs". Dinosaurs: The Encyclopedia. 4th Supplement. Jefferson, North Carolina: McFarland & Company, Inc.. str. 583–633. ISBN 0-7864-2295-5. 
  5. Vidovic, S. U.; Martill, D. M. (2014). "Pterodactylus scolopaciceps Meyer, 1860 (Pterosauria, Pterodactyloidea) from the Upper Jurassic of Bavaria, Germany: The Problem of Cryptic Pterosaur Taxa in Early Ontogeny". PLoS ONE 9 (10): e110646. doi:10.1371/journal.pone.0110646. edit
  6. Fernando E. Novas, Martin Kundrat, Federico L. Agnolín, Martín D. Ezcurra, Per Erik Ahlberg, Marcelo P. Isasi, Alberto Arriagada and Pablo Chafrat (2012). "A new large pterosaur from the Late Cretaceous of Patagonia". Journal of Vertebrate Paleontology 32 (6): 1447–1452. doi:10.1080/02724634.2012.703979. 
  7. Myers, Timothy S. (2010). "A new ornithocheirid pterosaur from the Upper Cretaceous (Cenomanian–Turonian) Eagle Ford Group of Texas". Journal of Vertebrate Paleontology 30 (1): 280–287. doi:10.1080/02724630903413099. 
  8. 8,0 8,1 Nesov, Lev A. (1981). "[Flying reptiles from the Late Cretaceous of Kyzyl-Kum]". Paleontologicheskii Zhurnal (in Russian) 15: 98–104. 
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 Brian Andres and Timothy S. Myers (2013). "Lone Star Pterosaurs". Earth and Environmental Science Transactions of the Royal Society of Edinburgh 103 (3–4): 383–398. doi:10.1017/S1755691013000303. 
  10. Ibrahim, N.; Unwin, D.M.; Martill, D.M.; Baidder, L.; Zouhri, S. (2010). "A New Pterosaur (Pterodactyloidea: Azhdarchidae) from the Upper Cretaceous of Morocco". PLoS ONE 5 (5): e10875. Bibcode:2010PLoSO...510875I. PMC 2877115. PMID 20520782. doi:10.1371/journal.pone.0010875. 
  11. 11,00 11,01 11,02 11,03 11,04 11,05 11,06 11,07 11,08 11,09 11,10 11,11 11,12 11,13 11,14 11,15 11,16 11,17 11,18 11,19 11,20 11,21 11,22 11,23 11,24 11,25 11,26 11,27 11,28 Unwin, David M. Appendix: List of Valid Pterosaur Species. Pterosaurs From Deep Time. New York: Pi Press, 2006. ISBN 0-13-146308-X
  12. Campos; Kellner (1985). "Panorama of the Flying Reptiles Study in Brazil and South America (Pterosauria/ Pterodactyloidea/ Anhangueridae)". Anais da Academia Brasileira de Ciências 57 (4): 141–142 & 453–466. 
  13. Döderlein, L. (1923). "Anurognathus ammoni ein neuer Flugsaurier." Sitzungsberichte der Mathematisch-Naturwissenschaftlichen Abteilung der Bayerischen Akademie der Wissenschaften zu München, 1923, 117-164.
  14. 14,0 14,1 "Anurognathus." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 306-307.
  15. Williston, Samuel W. (1903). "On the osteology of Nyctosaurus (Nyctodactylus), with notes on American pterosaurs". Fieldiana Geology 2 (3): 125–163. 
  16. Nesov, L.A., Kanznyshkina, L.F., and Cherepanov, G.O. (1987). "Dinosaurs, crocodiles and other archosaurs from the Late mesozoic of central Asia and their place in ecosystems." Abstracts of the 33rd session of the All-Union Palaeontological Society, Leningrad, pp. 46-47. [Na ruskom].
  17. Averianov, A.O. (2007). "New records of azhdarchids (Pterosauria, Azhdarchidae) from the late Cretaceous of Russia, Kazakhstan, and Central Asia". Paleontological Journal 41 (2): 189–197. doi:10.1134/S0031030107020098. 
  18. S. Christopher Bennett (2013). "New information on body size and cranial display structures of Pterodactylus antiquus, with a revision of the genus". Paläontologische Zeitschrift. in press. doi:10.1007/s12542-012-0159-8. 
  19. 19,0 19,1 19,2 Eberhard Frey, Christian A. Meyer and Helmut Tischlinger (2011). "The oldest azhdarchoid pterosaur from the Late Jurassic Solnhofen Limestone (Early Tithonian) of Southern Germany". Swiss Journal of Geosciences 104. doi:10.1007/s00015-011-0073-1. 
  20. Kellner, Alexander W.A.; Taissa Rodrigues and Fabiana R. Costa (2011). "Short note on a pteranodontoid pterosaur (Pterodactyloidea) from western Queensland, Australia" (PDF). Anais da Academia Brasileira de Ciências 83 (1): 301–308. doi:10.1590/S0001-37652011000100018. 
  21. Peters, David (2004). "Did pterosaurs lay eggs?". Prehistoric Times 67: 21. Archived from the original on 2005-02-11. 
  22. Nesov (1984). "Upper Cretaceous pterosaurs and birds from Central Asia.]". Paleontologicheskii Zhurnal 1984 (1): 47–57. 
  23. Ösi, Attila; Weishampel, David B.; Jianu, Coralia M. (2005). "First evidence of azhdarchid pterosaurs from the Late Cretaceous of Hungary" (PDF). Acta Palaeontologica Polonica 50 (4): 777–787. Archived from the original (PDF) on 2006-09-25. Pristupljeno 2007-03-04. 
  24. Jaime A. Headden and Hebert B.N. Campos (2014). "An unusual edentulous pterosaur from the Early Cretaceous Romualdo Formation of Brazil". Historical Biology: An International Journal of Paleobiology. in press. doi:10.1080/08912963.2014.904302. 
  25. Ross A. Elgin and Eberhard Frey (2011). "A new ornithocheirid, Barbosania gracilirostris gen. et sp. nov. (Pterosauria, Pterodactyloidea) from the Santana Formation (Cretaceous) of NE Brazil". Swiss Journal of Palaeontology 130. doi:10.1007/s13358-011-0017-4. 
  26. Rjabinin, A. N. (1948). "Remarks on a flying reptile from the Jurassic of the Kara-Tau". Akademia Nauk (Paleontological Institute, Trudy) 15 (1): 86–93. 
  27. 27,0 27,1 "Batrachognathus." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 320-321.
  28. Lü J.-C., 2003, A new pterosaur: Beipiaopterus chenianus, gen. et sp. nov. (Reptilia: Pterosauria) from Western Liaoning Province, China. Memoir of the Fukui Prefectural Dinosaur Museum 2: 153-160.
  29. David W. E. Hone, Helmut Tischlinger, Eberhard Frey and Martin Röper (2012). "A New Non-Pterodactyloid Pterosaur from the Late Jurassic of Southern Germany". PLoS ONE 7 (7): e39312. Bibcode:2012PLoSO...739312H. PMC 3390345. PMID 22792168. doi:10.1371/journal.pone.0039312. 
  30. Nesov, L.A. and Yarkov, A.A. (1989). "New Birds from the Cretaceous–Paleogene of the USSR and Some Remarks on the History of Origin and Evolution of the Class." Tr. Zool. Inst. Akad. Nauk SSSR, 197: 78–97.
  31. Lü, Junchang; Ji, Qiang (2005). "A new ornithocheirid from the Early Cretaceous of Liaoning Province, China". Acta Geologica Sinica 79 (2): 157–163. doi:10.1111/j.1755-6724.2005.tb00877.x. 
  32. Kellner, A. W. A. (1984). "Ocorrencia de uma mandibula de pterosauria (Brasileodactylus araripensis, nov. gen.; nov. sp.) na Formacao Santana, Cretaceo da Chapada do Araripe, Ceara-Brasil." Anais XXXIII Cong. Brasil. de Geol, 578–590. Rio de Janeiro.
  33. Gasparini, Zulma; Fernández, Marta; and de la Fuente, Marcelo (2004). "A new pterosaur from the Jurassic of Cuba". Palaeontology 47 (4): 919–927. doi:10.1111/j.0031-0239.2004.00399.x. Pristupljeno 2007-03-03.  [mrtav link]
  34. Paulo C. Manzig, Alexander W. A. Kellner, Luiz C. Weinschütz, Carlos E. Fragoso, Cristina S. Vega, Gilson B. Guimarães, Luiz C. Godoy, Antonio Liccardo, João H. Z. Ricetti and Camila C. de Moura (2014). "Discovery of a Rare Pterosaur Bone Bed in a Cretaceous Desert with Insights on Ontogeny and Behavior of Flying Reptiles". PLoS ONE 9 (8): e100005. doi:10.1371/journal.pone.0100005. 
  35. 35,0 35,1 35,2 Taissa Rodrigues and Alexander Wilhelm Armin Kellner (2013). "Taxonomic review of the Ornithocheirus complex (Pterosauria) from the Cretaceous of England". ZooKeys 308: 1–112. doi:10.3897/zookeys.308.5559. 
  36. Plieninger, F. 1895 "Campylognathus Zitteli, ein neuer Flugsaurier aus dem obersten Lias Schwabens", Paläontographica 41, 193–222 & pl. 19.
  37. 37,0 37,1 "Campylognathoides." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 296-297.
  38. 38,0 38,1 Dalla Vecchia, Fabio M. (2009). "Anatomy and systematics of the pterosaur Carniadactylus (gen. n.) rosenfeldi (Dalla Vecchia, 1995)". Rivista Italiana de Paleontologia e Stratigrafia 115 (2): 159–188. 
  39. Xiaolin, Wang; Zhonghe, Zhou (2006). "Pterosaur assemblages of the Jehol Biota and their implication for the Early Cretaceous pterosaur radiation". Geological Journal 41 (3-4): 405–418. doi:10.1002/gj.1046. 
  40. Xiaolin, Wang; Zhou, Zhonghe (2006). Rong, Jiayu; Fang, Zongjie; Zhou, Zhonghe; Zhan, Renbin; Yuan, Xunalai, eds. "Originations and Radiations—Evidences from the Chinese Fossil Record. Pterosaur adaptational radiation of the Early Cretaceous Jehol Biota". Beijing: Science Press. pp. 665–689, 937–938. 
  41. Steel, L., Martill, D.M., Unwin, D.M. and Winch, J. D. (2005). A new pterodactyloid pterosaur from the Wessex Formation (Lower Cretaceous) of the Isle of Wight, England. Cretaceous Research, 26, 686-698.
  42. Alexander W. A. Kellner (2013). "A new unusual tapejarid (Pterosauria, Pterodactyloidea) from the Early Cretaceous Romualdo Formation, Araripe Basin, Brazil". Earth and Environmental Science Transactions of the Royal Society of Edinburgh 103 (3–4): 409–421. doi:10.1017/S1755691013000327. 
  43. Fröbisch, N.B.; Fröbisch, J. (2006). "A new basal pterosaur genus from the upper Triassic of the Northern Calcareous Alps of Switzerland". Palaeontology 49 (5): 1081–1090. doi:10.1111/j.1475-4983.2006.00581.x. Pristupljeno 2007-03-02. 
  44. Leonardi, G. & Borgomanero, G. (1985). "Cearadactylus atrox nov. gen., nov. sp.: novo Pterosauria (Pterodactyloidea) da Chapada do Araripe, Ceara, Brasil." Resumos dos communicaçoes VIII Congresso bras. de Paleontologia e Stratigrafia, 27: 75–80.
  45. Lü, J. (2009). "A new non-pterodactyloid pterosaur from Qinglong County, Hebei Province of China". Acta Geologica Sinica 83 (2): 189–199. doi:10.1111/j.1755-6724.2009.00062.x. 
  46. Xiao-Lin, Wang; Zhong-He, Zhou (2003). "Two new pterodactyloid pterosaurs from the Early Cretaceous Jiufotang Formation of Western Liaoning, China". Vertebrata PalAsiatica 41 (1): 34–41. 
  47. Galton, P.M. (1981). A rhamphorhynchoid pterosaur from the Upper Jurassic of North America. Journal of Paleontology 55:1117–1122.
  48. von Meyer, C. E. H. 1852, Ctenochasma Roemeri. Paläontographica 2, 82–84 & pl. 13.
  49. 49,0 49,1 "Ctenochasma." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 316-317.
  50. David M. Martill and Steve Etches (2013). "A new monofenestratan pterosaur from the Kimmeridge Clay Formation (Upper Jurassic, Kimmeridgian) of Dorset, England". Acta Palaeontologica Polonica 58 (2): 285–294. doi:10.4202/app.2011.0071. 
  51. 51,0 51,1 "Gallodactylus." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 312-313.
  52. 52,0 52,1 52,2 Maisch, M.W.; Matzke, A.T.; Ge Sun (2004). "A new dsungaripteroid pterosaur from the Lower Cretaceous of the southern Junggar Basin, north-west China". Cretaceous Research 25 (5): 625–634. doi:10.1016/j.cretres.2004.06.002.  Greška kod citiranja: nevaljala <ref> oznaka; ime "MMS04" definirano više puta s različitim sadržajem Greška kod citiranja: nevaljala <ref> oznaka; ime "MMS04" definirano više puta s različitim sadržajem
  53. Lü, J., Unwin, D. M., Jin, X., Liu, Y. & Ji, Q. 2009. Evidence for modular evolution in a long-tailed pterosaur with a pterodactyloid skull. Proceedings of the Royal Society B DOI:10.1098/rspb.2009.1603
  54. Kellner, A.W.A. (2010). "Comments on the Pteranodontidae (Pterosauria, Pterodactyloidea) with the description of two new species". Anais da Academia Brasileira de Ciências 82 (4): 1063–1084. doi:10.1590/s0001-37652010000400025. 
  55. Ji, S.-A.; Ji, Q.; Padian (1999). "Biostratigraphy of new pterosaurs from China". Nature 398: 573–574. Bibcode:1999Natur.398..573J. doi:10.1038/19221. 
  56. Ji, S.-A.; Ji, Q. (1998). "A new fossil pterosaur (Rhamphorhynchoidea) from Liaoning". Jiangsu Geology 22 (4): 199–206. 
  57. 57,0 57,1 "Dimorphodon." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 288-291.
  58. Martill; Frey, E.; Diaz, G.C.; Bell, C.M. (2000). "Reinterpretation of a Chilean pterosaur and the occurrence of Dsungeripteridae in South America". Geological Magazine 137 (1): 19–25. doi:10.1017/s0016756800003502. 
  59. Seeley, H. G. (1875). "On an Ornithosaurian (Doratorhynchus validus) from the Purbeck Limestone of Langton near Swanage". Quarterly Journal of the Geological Society 31 (1-4): 465–468. doi:10.1144/GSL.JGS.1875.031.01-04.35. 
  60. 60,0 60,1 "Dorygnathus." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 292-295.
  61. 61,0 61,1 61,2 "Dsungaripterus." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 334-335.
  62. Andres, B.; Ji, Q. (2008). "A new pterosaur from the Liaoning Province of China, the phylogeny of the Pterodactyloidea, and convergence in their cervical vertebrae". Palaeontology 51 (2): 453–469. doi:10.1111/j.1475-4983.2008.00761.x. 
  63. Lü, Junchang; Qiang Ji (2005). "New azhdarchid pterosaur from the Early Cretaceous of western Liaoning". Acta Geologica Sinica 79 (3): 301–307. doi:10.1111/j.1755-6724.2005.tb00893.x. 
  64. Lü, J.C.; B.K. Zhang (2005). "New pterodactyloid pterosaur from the Yixian Formation of western Liaoning". Geological Review 51 (4): 458–462. 
  65. 65,0 65,1 "Eudimorphodon." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 280-281.
  66. Romain Vullo, Jesús Marugán-Lobón, Alexander W. A. Kellner, Angela D. Buscalioni, Bernard Gomez, Montserrat de la Fuente and José J. Moratalla (2012). "A New Crested Pterosaur from the Early Cretaceous of Spain: The First European Tapejarid (Pterodactyloidea: Azhdarchoidea)". PLoS ONE 7 (7): e38900. Bibcode:2012PLoSO...738900V. PMC 3389002. PMID 22802931. doi:10.1371/journal.pone.0038900. 
  67. Mátyás Vremir, Alexander W. A. Kellner, Darren Naish, Gareth J. Dyke (2013). "A New Azhdarchid Pterosaur from the Late Cretaceous of the Transylvanian Basin, Romania: Implications for Azhdarchid Diversity and Distribution". PLoS ONE 8 (1): e54268. doi:10.1371/journal.pone.0054268. 
  68. Kessler, E. & Jurcsák, T. (1986): New contributions to the knowledge of the Lower Cretaceous bird remains from Cornet (Romania). Travaux du Musée d'Histoire Naturelle Grigore Antipa 28: 289–295.
  69. 69,0 69,1 69,2 Federico L. Agnolin and David Varricchio (2012). "Systematic reinterpretation of Piksi barbarulna Varricchio, 2002 from the Two Medicine Formation (Upper Cretaceous) of Western USA (Montana) as a pterosaur rather than a bird". Geodiversitas 34 (4): 883–894. doi:10.5252/g2012n4a10. 
  70. Bonaparte, J., Schultz, C., and Soares, M. (2010). "Pterosauria from the Late Triassic of Southern Brazil." In : Bandyopadhyay, S. (ed). New Aspects of Mesozoic Biodiversity. Berlin/Heidelberg: Springer Pp. 63–71.
  71. Wang, Xiaolin; Campos, Diogenes (October 2005). "Pterosaur diversity and faunal turnover in Cretaceous terrestrial ecosystems in China". Nature 437 (7060): 875–879. Bibcode:2005Natur.437..875W. PMID 16208369. doi:10.1038/nature03982. 
  72. Lü, J.; Fucha, X.; Chen, J. (2010). "A new scaphognathine pterosaur from the Middle Jurassic of western Liaoning, China". Acta Geoscientica Sinica 31 (2): 263–266. 
  73. Wang, X.; Kellner; Zhou, Z.; Campos (2007). "A new pterosaur (Ctenochasmatidae, Archaeopterodactyloidea) from the Lower Cretaceous Yixian Formation of China". Cretaceous Research 28 (2): 2245–260. doi:10.1016/j.cretres.2006.08.004. 
  74. 74,0 74,1 "Germanodactylus." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 310-311.
  75. Lü Junchang, Ji Qiang, Wei Xuefang and Liu Yongqing (2011). "A new ctenochasmatoid pterosaur from the Early Cretaceous Yixian Formation of western Liaoning, China". Cretaceous Research 34. doi:10.1016/j.cretres.2011.09.010. 
  76. 76,0 76,1 "Gnathosaurus." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 314-315.
  77. Xiaolin Wang, Alexander W. A. Kellner, Shunxing Jiang and Xin Cheng (2012). "New toothed flying reptile from Asia: close similarities between early Cretaceous pterosaur faunas from China and Brazil". Naturwissenschaften 99 (4): 249–257. Bibcode:2012NW.....99..249W. PMID 22354475. doi:10.1007/s00114-012-0889-1. 
  78. 78,0 78,1 78,2 78,3 Victoria M. Arbour; Philip J. Currie (2011). "An istiodactylid pterosaur from the Upper Cretaceous Nanaimo Group, Hornby Island, British Columbia, Canada". Canadian Journal of Earth Sciences 48 (1): 63–69. Bibcode:2011CaJES..48...63S. doi:10.1139/E10-083.  Greška kod citiranja: nevaljala <ref> oznaka; ime "Arbour2011" definirano više puta s različitim sadržajem
  79. Romain Vullo, Eric Buffetaut and Michael J. Everhart (2012). "Reappraisal of Gwawinapterus beardi from the Late Cretaceous of Canada: a saurodontid fish, not a pterosaur". Journal of Vertebrate Paleontology 32 (5): 1198–1201. doi:10.1080/02724634.2012.681078. 
  80. Xiaolin Wang, Alexander W.A. Kellner, Shunxing Jiang, Qiang Wang, Yingxia Ma, Yahefujiang Paidoula, Xin Cheng, Taissa Rodrigues, Xi Meng, Jialiang Zhang, Ning Li and Zhonghe Zhou (2014). "Sexually Dimorphic Tridimensionally Preserved Pterosaurs and Their Eggs from China". Current Biology 24 (12): 1323–1330. doi:10.1016/j.cub.2014.04.054. 
  81. Wang, X.; Lü, J. (2001). "Discovery of a pterodactloid pterosaur from the Yixian Formation of western Liaoning, China". Chinese Science Bulletin 45 (12): 447–454. 
  82. Carpenter, K., Unwin, D.M., Cloward, K., Miles, C.A., and Miles, C. (2003). A new scaphognathine pterosaur from the Upper Jurassic Formation of Wyoming, USA. In: Buffetaut, E., and Mazin, J.- M. (eds.). Evolution and Palaeobiology of Pterosaurs. Geological Society of London, Special Publications 217:45-54.
  83. Buffetaut, E.; Grigorescu, D.; Csiki, Z. (2002). "A new giant pterosaur with a robust skull from the latest Cretaceous of Romania". Naturwissenschaften 89 (4): 180–184. Bibcode:2002NW.....89..180B. PMID 12061403. doi:10.1007/s00114-002-0307-1. 
  84. Xiaolin Wang; Diogenes de Almeida Kellner (2008). "A primitive istiodactylid pterosaur (Pterodactyloidea) from the Jiufotang Formation (Early Cretaceous), northeast China". Zootaxa 1813: 1–18. 
  85. 85,0 85,1 Dong, Z.-M. (1982). "On a new Pterosauria (Huanhepterus quingyangensis gen.et. sp.nov.) from Ordos, China". Vertebrata Palasiatica 20 (2): 115–121.  Greška kod citiranja: nevaljala <ref> oznaka; ime "DZM82" definirano više puta s različitim sadržajem
  86. 86,0 86,1 86,2 Lü, J.; Yuan, C. (2005). "New tapejarid pterosaur from Western Liaoning, China". Acta Geologica Sinica 79 (4): 453–458. doi:10.1111/j.1755-6724.2005.tb00911.x.  Greška kod citiranja: nevaljala <ref> oznaka; ime "WZ03" definirano više puta s različitim sadržajem Greška kod citiranja: nevaljala <ref> oznaka; ime "WZ03" definirano više puta s različitim sadržajem
  87. Xiaolin Wang, Taissa Rodrigues, Shunxing Jiang, Xin Cheng and Alexander W. A. Kellner (2014). "An Early Cretaceous pterosaur with an unusual mandibular crest from China and a potential novel feeding strategy". Scientific Reports 4: Article number 6329. doi:10.1038/srep06329. 
  88. Unwin, D. M. and Martill, D. M. (2007). "Pterosaurs of the Crato Formation." In Martill, D. M., Bechly, G. and Loveridge, R. F. (eds), The Crato Fossil Beds of Brazil: Window into an Ancient World. Cambridge University Press (Cambridge), pp. 475-524.
  89. Kessler, E. & Jurcsák, T. (1984). Fossil bird remains in the bauxite from Cornet (Romania, Bihor County). Travaux du Musée d'Histoire Naturelle Grigore Antipa 25: 393–401.
  90. Wang, X., Zhou, Z., Zhang, F., and Xu, X. (2002). "A nearly completely articulated rhamphorhynchoid pterosaur with exceptionally well-preserved wing membranes and 'hairs' from Inner Mongolia, northeast China." Chinese Science Bulletin 47(3), 226 – 232.
  91. Xin Cheng, Xiaolin Wang, Shunxing Jiang and Alexander W.A. Kellner (2012). "A new scaphognathid pterosaur from western Liaoning, China". Historical Biology 24. doi:10.1080/08912963.2011.635423. 
  92. Lü Junchang and Bo Xue (2011). "A New Rhamphorhynchid Pterosaur (Pterosauria) from the Middle Jurassic Tiaojishan Formation of Western Liaoning, China". Acta Geologica Sinica 85 (5): 977–983. doi:10.1111/j.1755-6724.2011.00531.x. 
  93. Dong, Z.; Sun, Y.; Wu, S. (2003). "On a new pterosaur from the Lower Cretaceous of Chaoyang Basin, Western Liaoning, China". Global Geology 22 (1): 1–7. 
  94. Harris, J.D., and Carpenter, K. (1996). A large pterodactyloid from the Morrison Formation (Late Jurassic) of Garden Park, Colorado. Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie Monatshefte 1996(8):473-484.
  95. Wang, X.; Kellner, A.W.A.; Jiang, S.; Cheng, X.; Meng, X.; Rodrigues, T. (2010). "New long-tailed pterosaurs (Wukongopteridae) from western Liaoning, China". Anais da Academia Brasileira de Ciências 82 (4): 1045–1062. doi:10.1590/S0001-37652010000400024. 
  96. Brian Andres, James Clark and Xing Xu (2014). "The Earliest Pterodactyloid and the Origin of the Group". Current Biology 24 (9): 1011–1016. doi:10.1016/j.cub.2014.03.030. 
  97. Witton, Mark P. (2008). "A new azhdarchoid pterosaur from the Crato Formation (Lower Cretaceous, Aptian?) of Brazil". Palaeontology 51 (6): 1289–1300. doi:10.1111/j.1475-4983.2008.00811.x. 
  98. 98,0 98,1 Gervais, F. L. P. 1844. Remarques sur les oiseaux fossiles. Thèse, Fac. Sci., Univ. Paris. [Abstract in Bulletin of the Société Philomathique de Paris, pp. 67-70 & L'Institut 12:293-294.]
  99. Wang, L.; Li, L.; Duan, Y.; Cheng, S.L. (2006). "A new istiodactylid pterosaur from western Liaoning, China". Geological Bulletin of China 25 (6): 737–740. 
  100. Frey, E., Martill, D., and Buchy, M. (2003). A new crested ornithocheirid from the Lower Cretaceous of northeastern Brazil and the unusual death of an unusual pterosaur. In: Buffetaut, E., and Mazin, J.-M. (eds.). Evolution and Palaeobiology of Pterosaurs. Geological Society Special Publication 217:56-63. ISBN 1-86239-143-2.
  101. Renan A. M. Bantim, Antônio A. F. Saraiva, Gustavo R. Oliveira & Juliana M. Sayão, 2014, "A new toothed pterosaur (Pterodactyloidea: Anhangueridae) from the Early Cretaceous Romualdo Formation, NE Brazil", Zootaxa 3869(3): 201–223
  102. Jensen, J. A.; Padian (1989). "Small pterosaurs and dinosaurs from the Uncompahgre fauna (Brushy Basin Member, Morrison Formation: ?Tithonian), late Jurassic, western Colorado". Journal of Paleontology 63: 363–374. 
  103. Ross A. Elgin and Eberhard Frey (2011). "A new azhdarchoid pterosaur from the Cenomanian (Late Cretaceous) of Lebanon". Swiss Journal of Geosciences. in press. doi:10.1007/s00015-011-0081-1. 
  104. Lü Junchang, Pu Hanyong, Xu Li, Wu Yanhua and Wei Xuefang (2012). "Largest toothed pterosaur skull from the Early Cretaceous Yixian Formation of Western Liaoning, China, with comments on the family Boreopteridae". Acta Geologica Sinica 86 (2): 287–293. doi:10.1111/j.1755-6724.2012.00658.x. 
  105. Padian; Horner, J.R.; de Ricqlès, A.J. (1993). "A new azhdarchid pterosaur from the Two Medicine Formation (Late Cretaceous, Campanian) of Montana, identified on the basis of bone histology". Journal of Vertebrate Paleontology 13: 52A. 
  106. Frey, E.; Buchy, M.-C.; Stinnesbeck, W.; González, A.G.; Stefano, A. (2006). "Muzquizopteryx coahuilensis n.g., n. sp., a nyctosaurid pterosaur with soft tissue preservation from the Coniacian (Late Cretaceous) of northeast Mexico (Coahuila)". Oryctos 6: 19–39. 
  107. Molnar, Ralph E.; Thulborn, R.A. (2008). "An incomplete pterosaur skull from the Cretaceous of north-central Queensland, Australia". Arquivos do Museu Nacional, Rio de Janeiro 65 (4): 461–470. 
  108. Robert M. Sullivan and Denver W. Fowler (2011). "Navajodactylus boerei, n. gen., n. sp., (Pterosauria, ?Azhdarchidae) from the Upper Cretaceous Kirtland Formation (upper Campanian) of New Mexico" (PDF). Fossil Record 3. New Mexico Museum of Natural History and Science, Bulletin 53: 393–404. 
  109. Wang, X.; Kellner; Zhou, Z.; Campos, D.A. (2008). "Discovery of a rare arboreal forest-dwelling flying reptile (Pterosauria, Pterodactyloidea) from China". Proceedings of the National Academy of Sciences 106 (6): 1983–1987. Bibcode:2008PNAS..105.1983W. PMC 2538868. PMID 18268340. doi:10.1073/pnas.0707728105. 
  110. Colbert, Edwin H. (1969). "A Jurassic pterosaur from Cuba" (PDF). American Museum Novitates 2370: 1–26. Pristupljeno 2007-03-03. 
  111. Jensen, J. A.; Ostrom, J. H. (1977). "A second Jurassic pterosaur from North America". Journal of Paleontology 51 (4): 867–870. 
  112. Lu, J. (2009). "A baby pterodactyloid pterosaur from the Yixian Formation of Ningcheng, Inner Mongolia, China". Acta Geologica Sinica 83 (1): 1–8. doi:10.1111/j.1755-6724.2009.00001.x. 
  113. Marsh, O. C. 1881. "Note on American pterodactyls". American Journal of Science (Series 3) 21:342-343.
  114. Marsh, O. C. 1876. Principal characters of American pterodactyls. American Journal of Science, Series 3, 12:479-480.
  115. 115,0 115,1 115,2 "Nyctosaurus." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 348-349.
  116. von Sömmering, S. T. 1812. "Über einen Ornithocephalus oder über das unbekannten Thier der Vorwelt, dessen Fossiles Gerippe Collini im 5. Bande der Actorum Academiae Theodoro-Palatinae nebst einer Abbildung in natürlicher Grösse im Jahre 1784 beschrieb, und welches Gerippe sich gegenwärtig in der Naturalien-Sammlung der königlichen Akademie der Wissenschaften zu München befindet". Denkschriften der königlichen bayerischen Akademie der Wissenschaften München, mathematisch-physikalische Classe 3:89-158.
  117. 117,0 117,1 117,2 117,3 117,4 "Ornithocheirus." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 326-329.
  118. 118,0 118,1 Fitzinger, L. J. 1843. Systema Reptilium. Braumüller et Seidel, Wien. 106 pages. [Pachyrhamphus reference on p. 35]
  119. Kessler, E. & Jurcsák, T. (1986). New contributions to the knowledge of the Lower Cretaceous bird remains from Cornet (Romania). Travaux du Musée d'Histoire Naturelle Grigore Antipa 28: 289–295.
  120. Peters, D. 2005. Pterosaur ptrouble?. Prehistoric Times 72: 44–47.
  121. von Arthaber, G. (1919). "Studien über Flugsaurier auf Grund der Bearbeitung des Wiener exemplars von Dorygnathus banthensis Theod Sp". Denkschriften der königlichen Akademie der Wissenschaften. Mathematisch-Naturwissenschaftlichen Klasse 97:391-464. [German]
  122. 122,0 122,1 "Peteinosaurus." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 282-283.
  123. "New material of dsungaripterid pterosaurs (Pterosauria: Pterodactyloidea) from western Mongolia and its palaeoecological implications." Geological Magazine, 146(5): 690-700.
  124. Pereda-Suberbiola, Xabier; Bardet, N., Jouve, S., Iarochène, M., Bouya, B., and Amaghzaz, M. (2003). "A new azhdarchid pterosaur from the Late Cretaceous phosphates of Morocco", in Buffetaut, E., and Mazin, J.-M. (eds.): "Evolution and Palaeobiology of Pterosaurs", Geological Society of London, Special Publications, 217. London: Geological Society of London, 80-90.
  125. Varricchio, David J. (2002). A new bird from the Upper Cretaceous Two Medicine Formation of Montana. Canadian Journal of Earth Sciences 39(1): 19–26.
  126. Howse, S.C.B.; Milner, A.R. (1995). "The pterodactyloids from the Purbeck Limestone Formation of Dorset". Bulletin of the Natural History Museum, London (Geology) 51 (1): 73–88. 
  127. Fuentes Vidarte, C., Meijide Calvo, M. (2010). "Un nuevo pterosaurio (Pterodactyloidea) en el Cretácico Inferior de La Rioja (España) (A new pterosaur (Pterodactyloidea) from the Lower Cretaceous of La Rioja (Spain))" (PDF). Boletín Geológico y Minero 121 (3): 311–328. 
  128. 128,0 128,1 "Preondactylus." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 284-285.
  129. Martins Neto, R.G. (1986). Pricesaurus megalodon nov. gen. nov. sp. (Pterosauria, Pterodactyloidea), Cretaceo Inferior, chapada do Araripe (NE-Brasil). Ciência e Cultura 38(7):756-757. [Portuguese]
  130. 130,0 130,1 Atanassov, M. N. 2002. Two new archosaur reptiles from the Late Triassic of Texas. PhD dissertation, Texas Tech University, Lubbock, Texas. 352 pages.
  131. Seeley, H. G. 1869. Index to the Fossil Remains of Aves, Ornithosauria, and Reptilia, from the Secondary System of Strata, Arranged in the Woodwardian Museum of the University of Cambridge. Deighton, Bell, and Co., Cambridge. 143 pages./Gray, J. E. 1845. (This book can be freely downloaded from Google Books.)
  132. Lydekker, R. 1888. Catalogue of the fossil Reptilia and Amphibia in the British Museum (Natural History). I. London. pp. 2-42.
  133. 133,0 133,1 "Pteranodon." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 346-347 and 350-351.
  134. 134,0 134,1 134,2 "Pterodactylus." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 298-301.
  135. 135,0 135,1 "Pterodaustro." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 342-345.
  136. Jiang Shunxing and Wang Xiaolin (2011). "A new ctenochasmatid pterosaur from the Lower Cretaceous, western Liaoning, China". Anais da Academia Brasileira de Ciencias 83 (4): 1243–1249. ISSN 0001-3765. doi:10.1590/s0001-37652011000400011. 
  137. Czerkas, S.A., and Ji, Q. (2002). A new rhamphorhynchoid with a headcrest and complex integumentary structures. In: Czerkas, S.J. (Ed.). Feathered Dinosaurs and the Origin of Flight. The Dinosaur Museum:Blanding, Utah, 15-41. ISBN 1-932075-01-1.
  138. Fischer von Waldheim, J. G. 1813. Zoognosia tabulis synopticus illustrata, in usum praelectionum Academiae Imperialis Medico-Chirurgicae Mosquenis edita. 3rd edition, volume 1. 466 pages.
  139. Bonaparte, J.F., and Sanchez, T.M. (1975). "Restos de un pterosaurio Puntanipterus globosus de la formación La Cruz provincia San Luis, Argentina". Actas Primo Congresso Argentino de Paleontologia e Biostratigraphica 2:105-113. [Spanish]
  140. Lü, J., Unwin, D.M., Zhao, B., Gao, C. and Shen, C. (2012). "A new rhamphorhynchid (Pterosauria: Rhamphorhynchidae) from the Middle/Upper Jurassic of Qinglong, Hebei Province, China" (PDF). Zootaxa 3158: 1–19. 
  141. 141,0 141,1 "Quetzalcoatlus." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 352-355.
  142. Stecher, Rico (2008). "A new Triassic pterosaur from Switzerland (Central Austroalpine, Grisons), Raeticodactylus filisurensis gen. et sp. nov.". Swiss Journal of Geosciences 101 (1): 185. doi:10.1007/s00015-008-1252-6.  Online First
  143. Padian, K. (1984). Pterosaur remains from the Kayenta Formation (?early Jurassic) of Arizona. Palaeontology 27(2):407-413. [ukoliko dobijete I/O poruku o pogrešci, pritisnite "OK" i trebalo bi raditi]
  144. 144,0 144,1 144,2 "Rhamphorhynchus." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 302-305.
  145. de Buisonjé, P.H. (1980). "Santanadactylus brasiliensis nov.gen. nov.sp. a longnecked, large pterosaur from the Aptian of Brazil". Proceedings of the Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen B 83(2):145-172.
  146. 146,0 146,1 "Scaphognathus." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 308-309.
  147. Lü J.; D.M. Unwin, Xu L., and Zhang X. (2008). "A new azhdarchoid pterosaur from the Lower Cretaceous of China and its implications for pterosaur phylogeny and evolution". Naturwissenschaften 95 (9): online (preprint). Bibcode:2008NW.....95..891L. PMID 18509616. doi:10.1007/s00114-008-0397-5. 
  148. Mader, B. J. and A. W. A. Kellner. 1999. "A new Anhanguerid pterosaur from the Cretaceous of Morocco". Boletim do Museu Nacional, Nova Série, Geologia 45:1-11.
  149. 149,0 149,1 "Sordes." In: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 318-319.
  150. Unwin, David M.; Heinrich, Wolf-Dieter (1999). "On a pterosaur jaw from the Upper Jurassic of Tendaguru (Tanzania)". Mitteilungen aus dem Museum Für Naturkunde in Berlin Geowissenschaftliche Reihe 2: 121–134. 
  151. Kellner; Campos (2002). "The function of the cranial crest and jaws of a unique pterosaur from the early Cretaceous of Brazil". Science 297 (5580): 389–392. Bibcode:2002Sci...297..389K. doi:10.1126/science.1073186. 
  152. Arambourg, C. (1959). "Titanopteryx philadelphiae nov. gen., nov. sp. Ptérosaurien géant". Notes Mém. Moyen-Orient 7: 229–234. 
  153. Campos, D.A. (2007). "Short note on the ingroup relationships of the Tapejaridae (Pterosauria, Pterodactyloidea)". Boletim do Museu Nacional 75: 1–14. 
  154. Kellner, A.W.A., and Campos, D.A. (1988). "Sobre un novo pterossauro com crista sagital da Bacia do Araripe, Cretaceo Inferior do Nordeste do Brasil. (Pterosauria, Tupuxuara, Cretaceo, Brasil)." Anais de Academia Brasileira de Ciências, 60: 459–469. [in Portuguese]
  155. Rodrigues, T.; Kellner, A. W. A. (2008). "Review of the pterodactyloid pterosaur Coloborhynchus". Zitteliana B 28: 219–228. 
  156. David M. Martill (2011). "A new pterodactyloid pterosaur from the Santana Formation (Cretaceous) of Brazil". Cretaceous Research. In 32 (2): 236–243. doi:10.1016/j.cretres.2010.12.008. 
  157. Czerkas, Stephen A.; Mickelson, Debra L. (2002). "The first occurrence of skeletal pterosaur remains in Utah". u: Czerkas, Sylvia J. (ed.). Feathered Dinosaurs and the Origin of Flight. Blanding, Utah: The Dinosaur Museum. str. 3–13. ISBN 1-932075-01-1. 
  158. Darren Naish, Martin Simpson, Gareth Dyke (2013). "A New Small-Bodied Azhdarchoid Pterosaur from the Lower Cretaceous of England and Its Implications for Pterosaur Anatomy, Diversity and Phylogeny". PLoS ONE 8 (3): e58451. doi:10.1371/journal.pone.0058451. 
  159. Averianov, A.O.; Arkhangelsky, M.S.; Pervushov, E.M. (2008). "A New Late Cretaceous Azhdarchid (Pterosauria, Azhdarchidae) from the Volga Region". Paleontological Journal 42 (6): 634–642. doi:10.1134/S0031030108060099. 
  160. Laura Codorniú and Zulma Gasparini (2013). "The Late Jurassic pterosaurs from northern Patagonia, Argentina". Earth and Environmental Science Transactions of the Royal Society of Edinburgh 103 (3–4): 399–408. doi:10.1017/S1755691013000388. 
  161. Bakker, R.T. (1994) Unearthing the Jurassic. In: Science Year 1995. World Book Inc.:Chicago, London, Sydney, Toronto, 76-89. ISBN 0-7166-0595-3.
  162. Lü, J., Ji, S., Yuan, C., Gao, Y., Sun, Z. and Ji, Q. 2006. New pterodactyloid pterosaur from the Lowe Cretaceous Yixian Formation of Western Liaoning, p. 195–203. In: Lü, J., Kobayashi, Y., Huang, D. and Lee, Y. (eds), Papers form the 2005 Heyuan International Dinosaur Symposium. Beijing: Geological Publishing House.
  163. Gotovo nov članak na Dinosaur Mailing List opisuje dokument u kojem je imenovan; vidjeti ovu stranicu za fotografiju tipičnog primjerka
  164. Cai, Z.; Wei, F. (1994). "On a new pterosaur (Zhejiangopterus linhaiensis gen. et sp. nov.) from Upper Cretaceous in Linhai, Zhejiang, China". Vertebrata Palasiatica 32: 181–194. 
  165. Lü, J. (2010). "A new boreopterid pterodactyloid pterosaur from the Early Cretaceous Yixian Formation of Liaoning Province, northeastern Chian". Acta Geologica Sinica 84 (2): 241–246. doi:10.1111/j.1755-6724.2010.00204.x. 
  166. 166,0 166,1 166,2 166,3 Hwang, K.-G. et al. (2002). "'New pterosaur tracks (Pteraichnidae) from the Late Cretaceous Uhangri Formation, southwestern Korea'". Geological Magazine 139 (4): 421–435. doi:10.1017/s0016756802006647. 
  167. Kim, J. Y. et al. (2006). "'The oldest record of webbed bird and pterosaur tracks from South Korea (Cretaceous Haman Formation, Changseon and Sinsu Islands): More evidence of high avian diversity in East Asia'". Cretaceous Research 27 (1): 56–69. doi:10.1016/j.cretres.2005.10.005. 

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]