Popis poznatih dislektičara

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis poznatih osoba kojima je dijagnosticirana disleksija ili za koje se općenito pretpostavlja da ju imaju.

Film, televizija[uredi - уреди | uredi izvor]

Glazba[uredi - уреди | uredi izvor]

Književnost[uredi - уреди | uredi izvor]

Umjetnost[uredi - уреди | uredi izvor]

Kulinarstvo[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Jamie Oliver, engleski chef[196]
  • Andrew Dornenburg, američki chef[197]
  • AA Gill, gastronomski kritičar i pisac[198]
  • James Martin, engleski chef[199][200]
  • Marco Pierre-White, britanski chef[201]
  • Rick Stein, engleski chef[202]
  • Brian Turner, britanski chef[203]
  • Kevin Viner, engleski chef[204]
  • David Whiffen, britanski chef[204]

Šport[uredi - уреди | uredi izvor]

Poslovni svijet[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Richard Branson, poduzetnik[239]
  • Neil Bush, poslovni čovjek (sin Georgea H. W. Busha)[240]
  • John Chambers, generalni direktor Cisca[241]
  • Ingvar Kamprad, utemeljitelj IKEA-e[242]
  • Cath Kidston, modna dizajnerica i poslovna žena[243]
  • Shlomo Moussaieff, draguljar i poznavatelj Biblije[244]
  • Theo Paphitis, poslovni čovjek, član žirija u reality showu Dragons Den[245]
  • Ferdinand Piech, austrijski poslovni magnat[246]
  • Hal Prewitt, američki poduzetnik i vozač automobilističkih utrka[247][248]
  • Charles Schwab, utemeljitelj brokerske firme[249]
  • Ben Way, engleski poduzetnik[250]
  • Dave Chalk, kanadski poduzetnik i tehnološki novinar[251]
  • Paul Orfalea, utemeljitelj kompanije "FedEx Kinko's"[252]
  • Nelson Rockefeller, poslovni čovjek, filantrop i političar[253]
  • Louis Barnett, vlasnik tvornice čokolade[254][255]
  • Craig McCaw, američki poslovni čovjek i poduzetnik[256]
  • Dave Morrison, vlasnik centara "The Right Stuff"[257]
  • Anthony Parle, direktor kompanije "Parle Foods"[258]

  • Anita Roddick, britanska poduzetnica, aktivist, ekolog[259]
  • Henry Ford, osnivač kompanije Ford Motor[260]
  • William Hewlett, utemeljitelj kompanije Hewlett-Packard[261]
  • Peter Leitch, novozelandski poslovni čovjek, vlasnik lanca mesnica[262]
  • O.D. McKee, vlasnik kompanije McKee Foods[263]
  • David Neeleman, brazilsko-američki poduzetnik, vlasnik triju aviokompanija: Morris Air, JetBlue Airways, Azul Brazilian Airlines[264]
  • Robert W. Woodruff, predsjednik kompanije Coca-Cola (1923.-1954.)[265]
  • Michael Heseltine, britanski poslovni čovjek i političar[266]
  • David Fogel, direktor prodaje kompanije "Hamleys"[267]
  • Hamish Grant, izvršni direktor kompanije Axeon[268]
  • Guy Hands, engleski investitor[269]
  • Philip Harris, poduzetnik[270]
  • Steve Jobs, osnivač tvrtke Apple Computer[271]
  • Jo Malone, kreatorica parfema[272]
  • John Madjeski, engleski poslovni čovjek[273]
  • Zara Reid, vlasnica kompanije za odnose s javnošću[274]

  • Peter Stringfellow, engleski poslovni čovjek[275]
  • G. Chris Anderson, direktor kompanije "Drexel Burnham Wall Street Investment"[276]
  • Stephen Bacque, izumitelj i poduzetnik, predsjednik kompanije "A.S. Bacque Enterprises"[277]
  • Fred Curry, predsjednik kompanije "Greyhound Bus"[278]
  • Kerry Francis Bullmore Packer, australski medijski tajkun[279]
  • Reyn Guyer, američki izumitelj[280]
  • David Murdock, američki poslovni čovjek[281]
  • Arthur Ochs Sulzberger, američki izdavač[282]
  • Raymond W. Smith, bivši predsjednik kompanije "Verizon Communications"[283]
  • Richard C. Strauss, američki poduzetnik[284]
  • Thomas J. Watson Jr., bivši predsjednik IBM-a[285]
  • William Wrigley, Jr., utemeljitelj kompanije "Wrigley Chewing Gum"[286]
  • Ted Turner, osnivač američke televizijske mreže CNN[287]
  • Frank W. Woolworth, američki poduzetnik[288]
  • Bill Gates, američki poslovni magnat, filantrop[289]

Politika[uredi - уреди | uredi izvor]

Američki predsjednici[uredi - уреди | uredi izvor]

Medicina[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Ronald D. Davis, utemeljitelj centra "Davis Dyslexia Correction Centre", autor knjige "Dar disleksije"[309][310][311]
  • Edward Hallowell, američki psihijatar[312][313]
  • William James, američki filozof i psiholog[314]
  • Willem Johan Kolff, liječnik[315]
  • Helen B. Taussig, kardiolog[316]
  • Harvey Cushing, američki neurokirurg[317]
  • Fred Epstein, američki neurokirurg[318]
  • Peter Lovatt, psiholog i plesač[319]
  • John W. House, predsjednik instituta House Ear[320]
  • Margie C. Sweeney, liječnica, spisateljica[321]

Ostale poznate osobe[uredi - уреди | uredi izvor]

Bilješke[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 HUD, Poznati dislektičari
  2. BDA, The British Dyslexia Association - Famous Dyslexics
  3. Times of India, Aamir praises Abhishek, 19. prosinca 2007.
  4. Philadephia Inquirer, His love of lit led director to Roth tale, 2. studenog 2003, str. H09
  5. The Orlando Bloom Files, Learning Disability
  6. Keating, Matt, The funny side to dyslexia, The Guardian, 6. studenog 2007.
  7. 7,0 7,1 Cannell Helps "Cobra" Star Find Ways Around Dyslexia
  8. Ross, Deborah, Amy Childs: 'I don't bitch about no one', The Independent, 21. travnja 2012.
  9. MSN, Cruise credits Scientology for his success
  10. Gaudin, Sharon, Star Trek's 'Q' Says Science Fiction And Technology Can Change The World, InformationWeek, 21. ožujka 2007.
  11. Medicine.net, Patrick Dempsey Reveals His Dyslexia
  12. CNN, High hurdles didn't stop Fannie Flagg
  13. Appleyard, Diana, Me and my school photo: Ben Fogle remembers his homesick boarding school days and how he struggled with dyslexia, Daily Mail
  14. Sherlochology, A Tribute to Jeremy Brett
  15. American Academy of Achievement, The One-Woman Show, 17. lipnja 1994.
  16. Wilmington Morning Star, Dyslexia Didn't Stop Her, 17. ožujka 1987.
  17. Ustanny, Avia, Fae Ellington - Transforming every day, Jamaica Gleaner News, 18. prosinca 2005; Fae Ellington je besprijekorna zabavljačica, koja humorom prekriva svoju gorkoslatku životnu priču - da je djevojka koja je imala astmu, disleksiju i i koja je rođena vanbračno, ali koja je, rođena s izvanrednom osobnošću, napisala i uspješno izvela jedinstvene uloge u životu.
  18. Susan Hampshire, Susan's Story: My Struggle With Dyslexia ISBN 0-312-77966-6
  19. Shaw, Gina, Salma Hayek: Mom on a Mission, WebMD the Magazine, 25. veljače 2012.
  20. Carr, Jay, Salma Hayek goes 'West', The Hour, 3. srpnja 1999., str. C5
  21. Rodas de Juarez, Celeste, The One and Only Anthony Hopkins, American eagle latitudes
  22. Abel, Judy, Tough Enough, 6. studenog 2005.
  23. BBC News, J. F. Lawton
  24. Barnett, Laura, Portrait of the artist: Angie Le Mar, comedian, The Guardian, 1. svibnja 2012
  25. HOME BUSINESS Magazine, Jay Leno: Leading With His Chin Success Secrets from the Host of The Tonight Show
  26. Helicar, M., I look like my mum! Brian Conley slips into a frock and size 10 stilettos for Hairspray, Mail Online, 23. srpnja 2009.
  27. LBC.com, God you're smelly! Now I know why., post J. Whalea od 15. siječnja 2009.
  28. Thompson, B., Comedy / King of comedy comes back home, The Independent, 8. svibnja 1994.
  29. Diamond, J., Lara Flynn Boyle: Tough Cookie, Snug Retreat, NY Times, 27. lipnja 2002.
  30. Squires, G., McKeown, S., Aslam, I., Supporting Children with Dyslexia, Continuum International Publishing Group Ltd., 2006.
  31. Goldish, M., Everything You Need to Know About Dyslexia, The Rosen Publishing Group, 2001.
  32. Nosek, K., Dyslexia in Adults: Taking Charge of Your Life, Taylor Trade Publications, 1997.
  33. Kendal, F., White Cargo, Penguin Books, 1999., ISBN 978-0-14-027158-4
  34. Cox, L., My struggles with dyslexia, Daily Mail, 29. siječnja 2013.
  35. Behar, Joy, The Joy Behar Show, HLN, 21. travnja 2010.
  36. Contact Music, Alyssa Milano - Gielgud Tip Helps Dyslexic Alyssa, 2. kolovoza 2003.
  37. BBC Drama Faces, Jamie Murray
  38. Byrne, Andrea, Comic O'Carroll's grief for lost child, Irish Independent, 13. ožujka 2011.
  39. Caden, Sarah, Of chips and old blocks, Irish Independent, 10. listopada 2004.
  40. Famous dyslexics, Famous People Who Overcame Dyslexia
  41. Buzz Mag, Iwan Rheon / Interview
  42. BBC, Dyslexia
  43. Jaffee, Robert David, Jersey-raised director Bryan Singer lives a dream in bringing Superman back to the big screen, New Jersey Jewish News, 2006.
  44. American Cheerleader Magazine, Time Out with 'Big Love's' Bella Thorne
  45. Robertson, Colin, TV Kara: I have a reading age of 12, The Sun, 27. srpnja
  46. USAToday.com, Lindsay Wagner defeats dyslexia, 1. svibnja 2002.
  47. Henwood, Chris, Brummie queen of pop Toyah Wilcox talks about her struggle with dyslexia, Birmingham Mail, 27. travnja
  48. The Bubble Burst, Biography
  49. Cooper, Chet, Actor and Activist, Danny Glover, ABILITY Magazine
  50. Lee, Luaine, Oliver Reed: One Among Many Pretenders, Chicago Tribune, 23. listopada 1987.
  51. Tyler, Josh, SXSW: Billy Bob Thornton On Where Movies And America Went Wrong, Cinema Blend, 14. ožujka 2008.
  52. Kugel, Allison, Actor Joe Pantoliano is Talking About Depression & Mental Illness... and He Hopes You Will Too, PR.com, 24. siječnja 2011.
  53. Rypka, Marsala, Up Close and Personal, The Las Vegas Magazine
  54. Poulos, Stacy, Vince Vaughn Actor and Comedian, Dyslexia.tv
  55. Swarbrick, Jody, Marshall, Abigail The Everything Parent's Guide To Children With Dyslexia, Adams Media, 2004.
  56. The Independent, The lucky star with reasons to be cheerful, 24. rujna 2010.
  57. How Walt Disney Overcame Learning Disabilities, Inspiteof
  58. Skotte, Kim, Democracy isn't Free
  59. Kristian Digby discusses dyslexia, 2. ožujka 2010.
  60. Schneider, K., A Life Eclipsed, People, 15. srpnja 1996.
  61. Plume, K., Interview with Dave Foley, IGN Entertainment, 15. travnja 2002.
  62. Famous Dyslexic People, Sylvester Stallone
  63. Ware Literary Festival 2012, About Us - The Directors, preuzeto 13. ožujka 2013.
  64. The Independent, Nicolas Winding Refn: 'When the chance came, I stuck the knife into Lars von Trier', 11. rujna 2011.
  65. Adler, Bill, Fred Astaire: a wonderful life : a biography, Landmark Books, 1988.
  66. Xtraordinarypeople.com, Zoë Wanamaker
  67. BBC Radio, Eddie Izzard and The Girl Who Kicked The Hornet's Nest (snimka intervjua)
  68. Stevens, C., He survived knife attacks, fire-eating and even conquered dyslexia., Mail Online, 9. kolovoza 2012.
  69. Chivers, Maria, Practical Strategies for Living With Dyslexia, Jessica Kingsley Publishers, 2000.
  70. Staff, Maxim, Last Tango on Brando Island
  71. Bjorklund, Dennis A., Toasting Cheers: An Episode Guide, Praetorian Publishing, 1997.
  72. Murray, Janet, The screenwriting tutor, The Guardian, 6.ožujka 2007.
  73. Miles, Sarah, A right royal bastard, Macmillan, 1993.
  74. Ferguson, Michael, Idol Worship: A Shameless Celebration of Male Beauty in the Movies, STARbooks Press, 2004.
  75. Banks, M., Swift, A., The joke's on us: women in comedy from music hall to the present day, Pandora 1987.
  76. Gordon, Jane, Kirstie Allsopp’s home truths, Mail Online, 30. prosinca 2008.
  77. Dyslexic Advantage, Film Director Steven Spielberg and Dyslexia, 19. rujna 2011.
  78. The Huffington Post, Steven Spielberg Is Dyslexic, 25. rujna 2012.
  79. OK!, Steven Spielberg turned to directing to escape dyslexia taunts, 27. rujna 2012.
  80. Mendoza, N., 'Movies helped... they saved me from shame': Steven Spielberg opens up about dyslexia battle, Daily Mail, 26. rujna 2012.
  81. E! True Hollywood Story (epizoda Steven and Liv Tyler), 2007., WENN, Liv's Dyslexia Hell, 27. travnja 2001.
  82. Jones, Liz, 'I will always have this disease': Ruby Wax on her battle with depression, Mail Online, 29. siječnja 2011.
  83. Gold, T., McCarron, J., Room to Grow: An Appetite for Life, New Millennium Entertainment, 2004.
  84. Brunswick, N., Living With Dyslexia, The Rosen Publishing Group, 2011.
  85. LA Times, When The Reading Light Went On, 16. svibnja 1999.
  86. Bradlittle.com, Phantom’s Menace: Battles with dyslexia, bullies helped actor Little, 22.ožujka 2007.
  87. Bowdler, Neil, Charley Boorman on a childhood spent with dyslexia, BBC News, 14. srpnja 2007.
  88. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2005, br. 40, str. 11
  89. Richardson, R., George Clooney developed star power in Mason, 11. listopada 2011.
  90. Bright Star, Dyslexia and Will Smith, 22. travnja 2011.
  91. Angushepburn.com, Biography
  92. The Infinite Mind, Dyslexia
  93. Koplewicz, H., Trudie Styler on Living with ADHD and Dyslexia: Don't Give Up, Do Reach Out, The Huffington Post, 24. svibnja 2011.
  94. Sporkin, D., Ian Ziering Speaks Out About His Dyslexia, People, 21. lipnja 2008.
  95. Saunder, M., Knocking out killer phrases, Messenger, 1994., god. 3, br. 3, str. 3
  96. Daily Telegraph, Holly Willoughby tells Twitter followers who criticised spelling 'I'm dyslexic', 6. studenog 2009.
  97. Gieben, Bram, Geoff Barrow talks DROKK: "2000AD is as important to me as Public Enemy", The Skinny, 2. svibnja 2012.
  98. Cher, The First Time, ISBN 0-684-80900-1. Godinama je Cher imala poteškoća u čitanju, snalaženju u vremenu i pisanju čekova. Nije otkrila da ima disleksiju sve dok Chazu Bonu nije bila postavljena dijagnoza. Izvor: Morton, Andrew, Tom Cruise: An Unauthorized Biography, St. Martin's Press, New York, 2008., ISBN:978-0-312-35986-7, str. 77
  99. Muggs, Joe, I don't want dyslexia to be an issue, 28. svibnja 2004.
  100. Fine, Phillip, Bad News Brown understood the power of music, Globe and Mail, 3. ožujka 2011.
  101. Ricketts, Andy, John Suchet visits Battersea Dogs & Cats Home, Third Sector Magazine, 15. studenog 2011.
  102. Foster, Alastair, I'd have loved a reading mentor, says dyslexic Saturdays star Mollie King, London Evening Standard, 3. studenog 2011.
  103. Liukkonen, Petri, John Lennon (1940-1980), Authors' Calendar, 30. srpnja 2010.
  104. Mathieu, Mireille; Cartier, Jacqueline. Oui Je Crois Q'une Vie Ca Commence Avec Un Mot D'amour. Paris: Robert Laffont, 1988.
  105. Eggar, Robin, The man of musical Marmite - that's Mika. But love him or hate him, you can't miss that falsetto, The Sunday Times, 27. svibnja 2007.
  106. Cream Magazine, One-of-a-kind singer songwriter, siječanj/veljača/ožujak 2008.; "Mučila sam se s disleksijom odmalena te sam zbog toga previdjela očekivana glazbena pravila..."
  107. Boucher, Geoff, Oakenfold (L.A. mix), Los Angeles Times, 25. lipnja 2006.
  108. Appleyard, Bryan, Blizzard of Oz, The Sunday Times Magazine, 27. studenog 2005.
  109. Allmusic, Daniel Powter's Biography
  110. Lee-ryan.org službena stranica
  111. Taylor, Paul, Words, on the other hand, tend to slip away from him. For Tim, aged 32, has mastered his music only while battling with severe dyslexia., Manchester Evening News, 2. srpnja 2004.
  112. VH1, Joss Stone Gets In Touch With Witchy Side For Film Debut In 'Eragon', 12. prosinca 2006.
  113. Walker, Butch, Drinking with Strangers, 2011., William Morrow, ISBN: 978-0-06-178731-7, str. 4
  114. Allmusic, Bob Weir's Biography
  115. Daily Mail, 'I felt out of control': Florence Welch on how heartbreak and her rise to fame led to a bout of severe depression, 23. ožujka 2010.
  116. Howell, Steve, I chose to be a civil rights warrior, The Guardian, 14. ožujka 2007.
  117. Sawyer, Miranda, Gold Rush, The Guardian, 21. ožujka 2004.
  118. Key, Pierre, Enrico Caruso, a Biography, Forgotten Books, 2012.
  119. PR Week, Dyslexia group enlists celebs for schools campaign, 7. siječnja 2001.
  120. The Independent, Essay: `It's a hard life wherever you go' for the last, great, folk heroine, 29. studenog 1998.
  121. People.com, Vantastic Voyage, 6. svibnja 1996.
  122. The Huffington Post, Dyslexic Sir Tom Jones Struggles To Learn Lines For New Role In 'King Of The Teds', 23. travnja 2012.
  123. E! True Hollywood Story, sezona 14, epizoda 1, 27. siječnja 2010.
  124. Ott, P., Teaching Chidren With Dyslexia: A Practical Guide, Routledge, 2007., ISBN 978-0-415-32454-0
  125. Lee, A., Boyzone star Shane Lynch's secret struggle to read and write, 1. siječnja 2013.
  126. Matthews, V., Child learning difficulties: choosing the right school, 1. siječnja 2013., The Telegraph
  127. Famous Dyslexic People, Britney Spears, 20. prosinca 2011.
  128. Surfnetkids, Hans Christian Andersen Biography
  129. Oakes, Keily, BBC winner realises writing dream, News.bbc.co.uk, 13. srpnja 2005.
  130. Brighton Fringe Festival, 2010 Brighton Fringe Festival: Atters Interview (Question 8, number 4)
  131. Kerr, Sarah, The Triumph of Roberto Bolaño, The New York Review of Books, 18. prosinca 2008.
  132. Eshun, Kodwo, Obituary (The Guardian), 25. srpnja 2008.
  133. Samuel R. Delany, The Motion of Light in Water: Sex and Science Fiction Writing in the East Village ISBN 0-8166-4523-X
  134. RN Book Show - 10 June 2007 - Richard Ford's Lay of the Land, Richard Ford's Lay of the Land interview
  135. USA Today, 'Naked Empire': Author Terry Goodkind, 8. travnja 2003.
  136. Web Archive, Queen's university of Charlotte, John Irving Captivates Sold-out Crowd at Queens
  137. The International Dyslexia Association, Other well-known people thought to have dyslexia
  138. Dyslexia, Association of Ireland, Don Mullan Conference
  139. British Council, Benjamin Zephaniah: A poet to be seen and heard
  140. Brunker, Amanda, Crime novelist Lynda La Plante, Sunday World
  141. Dilbert.com, Perceptual Super Power, 6. veljače 2012.
  142. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2003, br. 33, str. 18
  143. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2009, br. 51, str. 11
  144. Gardner, S., Dyslexia is not a disability – it's a gift, The Guardian, 24. lipnja 2013.
  145. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2008, br. 50, str. 9
  146. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2010, br. 54, str. 22
  147. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2007, br. 44, str. 17
  148. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2008, br. 47, str. 5
  149. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 205, br. 40, str. 11
  150. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2003, br. 32. str. 16
  151. Philip Schultz, The Yale Center for Dyslexia & Creativity
  152. Jeanne Betancourt, The Yale Center for Dyslexia & Creativity
  153. LisaRivero.com, Avi on Writer’s Block, Having Symptoms of Dyslexia, and Responding Generously, 10. veljače 2011.
  154. Karp, Josh, John Corrigan, Beatrice Interview
  155. Chambers, Lary, The missing part of my life, 16. studenog 2005. (osvrt na knjigu R. Davisa Dar disleksije na Amazon.com
  156. Schultz, Philip, Words Failed, Then Saved Me, New York Times, 3. rujna 2011.
  157. Phalen, E.A., Byron Pitts of CBS on Overcoming Illiteracy, the Power of Parents, The Huffington Post, 6. travnja 2011.
  158. [ http://www.patriciapolacco.com/author/bio/bio.html Who Am I?], PatriciaPolacco.com
  159. Smith, Dinitia, Eileen Simpson, 84, Memoirist Of Life With John Berryman, The New York Times, 24. listopada 2002.
  160. Savidge Reads, Natasha Solomons, 27. svibnja 2011.
  161. Barraclough, Sue, I Know Someone With Dyslexia, Raintree Hardbacks, 2011.
  162. Law, K., How Lucian Freud's daughter beat dyslexia and rejection, London Evening Standard, 29. ožujka 2011.
  163. Critchley, M., Critchley, E., Dyslexia Defined, W. Heinemann Medical Books, 1978., str. 161
  164. The Independent, Overheard, 27. srpnja 1997.
  165. Underwood Grant, A., A Tribute to Elizabeth Daniels Squire, Book Talk
  166. Wood, T., Overcoming Dyslexia For Dummies, John Wiley & Sons, 2005.
  167. West, T., In the Mind's Eye: Visual Thinkers - Gifted People with Dyslexia and Other Learning Difficulties, Prometheus Books, 1997.
  168. KinaLearn, Girard Sagmiller explains being Dyslexic, 17. rujna 2010.
  169. Delezen, John E., Eye of the Tiger: Memoir of a United States Marine, Third Force Recon Company, Vietnam, McFarland & Company, 2003., ISBN 978-0-7864-1656-1
  170. Donaldson, G., The 1999 Playwright Discovery Awards, Maryland State Archives, prosinac 1999.
  171. DyslexiaOnline.com, Famous People With Dyslexia
  172. Conniff, Tamara, Common objectism uncommon artist, Sarasota Herald-Tribune, 6. travnja 1999., str. 1E–2E
  173. BBC, Painting Flower, travanj 2004.
  174. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2004, br. 34, str. 9
  175. Nosek, K., Dyslexia in Adults: Taking Charge of Your Life, Taylor Trade Publications, 1997., str. 165
  176. David Bailey, Photo District News
  177. Head Master, The Observer, 9. listopada 2005.
  178. Ian Marley, Artist Statement, Fried Contemporary Art Gallery
  179. Ott, P., How to Detect and Manage Dyslexia: A Reference and Resource Manual, Heinemann ed, 1997
  180. www.bennettstrahan.com
  181. Robert Toth, About.com
  182. Woronov, Mary, Swimming Underground: My Years in the Warhol Factory, Serpent's Tail, 2000, str. 38
  183. Willard Wigan, The Yale Center for Dyslexia & Creativity
  184. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2008, br. 50, str. 9
  185. MackenzieThorpe.net, Biography
  186. Hardy, R., 'Why I can never be a normal mother', Mail Online, 9. kolovoza 2012.
  187. Vidler, A., Stewart, S., Mitchell, W., Antony Gormley: blind light, Hayward Publishing, 2007.
  188. Simonmenzies.com.uk, Službena stranica
  189. Langston, R., The Power of Dyslexic Thinking, AuthorHouse, 2012.
  190. Wolak, R., Interview with Artist John Ferrie, 14. ožujka 2012.
  191. McBride Gallery, "The People's Artist"
  192. Merriweather, A.L., Personal Stories: Allison Lee Merriweather, LD Online
  193. Alberge, D., IN THE STUDIO / Animal, vegetable or mineral?, The Independent, 8. veljače 1994.
  194. Charles, V., Vincent Van Gogh, Parkstone International, 2011.
  195. IgnacioGomez.com, Biography, preuzeto 22. veljače 2013.
  196. Walker, Andrew, Profile Jamie Oliver, BBC News
  197. 2004 Media Room, Becomingachef.com
  198. Barber, L., Let him eat cake, The Guardian, 25. svibnja 2008.
  199. Lewis, R., Me and my school photo: James Martin remembers being quiet and fairly shy, Mail Online, 6. srpnja 2012.
  200. Sewards, L., Dyslexia drove me to success, Mail Online, 8. ožujka 2013.
  201. Moore-Bridger, B., Reading aloud in class broke my confidence, says chef Marco Pierre White, London Evening Standard, 1. kolovoza 2011.
  202. Rickstein.com, Rick Stein
  203. New Zealand Listener, Brian Turner on Paradise lost, svibanj 8-14, 2010.
  204. 204,0 204,1 Too gifted for words, 2. srpnja 1998.
  205. Web Archive, Detroit Free Press, FAMILY, FORDS AND FASTBALLS: Tigers starter Jeremy Bonderman stays true to small-town, blue-jeans roots
  206. Schmidt, Neil, [http://www.enquirer.com/editions/2002/02/16/spt_five_questions_with.html Five questions with Jason Conley], The Cincinnati Enquirer, 16. veljače 2002.
  207. USA Today, Niners RB Frank Gore misses practice after mother's death, 13. rujna 2007.
  208. Official Bruce Jenner Website
  209. Fraser, Paul, Lewis shocks The Open, The Northern Echo, 15. srpnja 2011.
  210. Logan, Kenny, How I tackled 30 years of secret shame, The Times, 13. listopada 2005.
  211. Flatter, Rion, Louganis never lost drive to dive, ESPN}}
  212. Fort Worth Star-Telegram, A gold medal for courage: Greg Louganis' book isn't polished, but it's candid, 2. travnja 1995., str. 7
  213. CANOE -- SLAM! Sports - Wrestling - DDP answers fan questions
  214. Bbc.co.uk, Quinnell's dyslexia triumph
  215. ESPN, Dyslexia frustrates Ryan to this day
  216. Rand, Jonathan, Aching to play To Broncos' Schlereth, football is a pain in almost any body part, Kansas City Star, 23. siječnja 1998., str. D1
  217. Sambol, Rich, Neil Smith's good deeds continue to bring honors, Kansas City Star, 20. prosinca 1995., str. D8
  218. 'Sir Jackie, was not diagnosed with dyslexia until he was 42', The Herald newspaper (Glasgow)
  219. Harris, Beth, Tebow tells kids nothing doing with Katy Perry, San Jose Mercury News, 13. veljače 2012.
  220. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2003, br. 33, str. 18
  221. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2005, br. 38, str. 17
  222. Davies, Gareth, My School Sport: Duncan Goodhew, The Telegraph, 5. rujna 2006.
  223. Slipper, Dan, The dyslexia factor, BBC
  224. Bridgstock, G., Me and my health: Steve Redgrave, Mail Online
  225. In the Winning Zone, Sandy Lyle - How my Dad was an inspiration to me, 2007.
  226. Dyslexia.tv, Shawn Norman
  227. Neil Connor, A winner despite confidence knocks, High Beam, 17. prosinca 2010.
  228. Midsouth Wrestling, Vince McMahon
  229. Carney, C., Blanks' life not letter perfect, CNN.com, 26. studenog 2002.
  230. KinLearn, Babe Ruth, Jr., 30. svibnja 2012.
  231. Coffey, W., Always about family with American skeleton gold medalist Jim Shea, NY Daily News, 27. veljače 2010.
  232. Bradshaw, T., Fisher, D., It's Only a Game, Pocket Books, 2011.
  233. Smith, N., Hamann, B., Hirt, J., Yes I Can!: Struggles from Childhood to the NFL, National Book Network, 1998.
  234. Williams, M., Interview with Bob May, PGA Tour, 27. srpnja 2007.
  235. Fleming, M., Evidence grows that sport is a productive path for dyslexics, The Independent, 21. srpnja 2011.
  236. Gardner, R., Shaller, B., Never Stop Pushing, Carroll & Graf Publishers Inc, 2005., ISBN 978-0-7867-1593-0
  237. Braaten, Ellen B., Felopulos, G., Straight Talk about Psychological Testing for Kids, The Guilford Press, 2003., ISBN 978-1-57230-787-2
  238. Montana, J., Mitchell, T., Henderson, B., The Winning Spirit: 16 Timeless Principles That Drive Performance Excellence, Ballantine Books, 2006., ISBN 978-0-8129-7498-0
  239. Branson, Richard, Losing My Virginity: How I've Survived, Had Fun, and Made a Fortune Doing Business My Way, poglavlje: A family that would have killed for each other. 1950 - 1963, Three Rivers Press, 1999., ISBN 0-8129-3229-3
  240. The Victoria Advocate, Neil Bush, Perplexed, Angry At Attention He's Received, 15. srpnja 1990.
  241. How Cisco's CEO Works the Crowd
  242. Mirror.co.uk, IKEA king is world's richest man
  243. Hale, Beth, Cath Kidston to pocket £30m from sale of brand, Mail Online, 23. veljače 2010.
  244. 244,0 244,1 Haaretz, Print Dorrit Moussaieff
  245. Attwood, Sophie, Just spell it like it is, The Times, 15. rujna 2007.
  246. 2011 Man of the Year: Ferdinand Piech
  247. Florida Trend, Hal Prewitt; a computer whiz kid challenges the big boys, 1. kolovoza 1987.
  248. Driver's Website, Hal Prewitt
  249. Thompson, Mark C., Creative learning: how dyslexic CEOs have turned a weakness into a leadership strength, The chief executive, 2004.
  250. d'Ancona, Matthew, One day, we'll take over the world, Telegraph
  251. Chalk Media, Dave Chalk profile
  252. Paul Orfalea & Ann Marsh, Copy This!: Lessons from a Hyperactive Dyslexic who Turned a Bright Idea Into One of America's Best Companies ISBN 0-7611-3777-7
  253. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2003, br. 33, str. 18
  254. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2010, br. 56, str. 218
  255. Holder, Bev, Louis's Chokolits go global, Stourbridge News, 31, listopada 2007.
  256. The Dyslexic Reader, Focusing on Talents, 2004, br. 36, str. 5
  257. KinaLearn, Dave Morrison, 1. ožujka 2013.
  258. Australian Farm Journal, 1996., god. 6, Rural Press Limited
  259. Alcraft, Rob, Anita Roddick Pb, Heinemann Library, 1999, ISBN 978-0-431-08621-7
  260. Love, Dylan, 15 CEOs With Learning Disabilities, Business Insider, 19. svibnja 2005.
  261. William Redington Hewlett, Hewlett Foundation
  262. Success with dyslexia, The New Zealand Herald, 19. prosinca 2010.
  263. Ellsworth McKee: From Lean Times To A $1 Billion Operation, The Chattanoogan, 5. ožujka 2005.
  264. Sellers, Patricia, JetBlue founder speaks out about his ADD, CNN, 12. lipnja 2008.
  265. Rothacher, Albrecht, Corporate Cultures and Global Brands, World Scientific Publishing Company, 2004
  266. Heseltine, Annabel, Annabel Heseltine: My family is riddled with dyslexia, The Telegraph, 9. srpnja 2010.
  267. Appleyard, D., Me and my school photo: Ben Fogle remembers his homesick boarding school days and how he struggled with dyslexia, Mail Online, 24. srpnja 2009.
  268. Ward, S., Making the most of the learning process, The Sunday Herald, 29. kolovoza 1999.
  269. Wray, R., 'Dyslexia has driven him ... he is forced to look at the key points of the business and the way the numbers work', The Guardian, 18. siječnja 2008.
  270. Wallace, W., The boys done well;Benefactors, TES, 11. svibnja 2005.
  271. University of Michigan, Success Story: Steve Jobs
  272. Daily Mail, Jo Malone: I was terrified of presenting BBC show because I'm dyslexic, 28. svibnja 2010.
  273. John Madejski Academy
  274. Izireen, A., How Zara got to have the last word, The Guardian, 4. kolovoza 2001.
  275. Stringfelow, P., Why University Isn't the Be-All and End-All, The Huffington Post, 22. kolovoza 2012.
  276. Andrews, R., Cher Among Award Winners for Overcoming Dyslexia, AP News Archive, 30. listopada 1985.
  277. South Jersey Business Networking Group, Dr. Stephen Bacque
  278. Nosek, K., Dyslexia in Adults: Taking Charge of Your Life, Taylor Trade Publications, 1997., str. 165
  279. theage.com.au, Obituary, 28. prosinca 2005.
  280. Reyn Guyer Creative Group, Winsor Learning
  281. Rea, A., For some businessmen, dyslexia is no hindrance, 28. travnja 1986.
  282. Ad Age, Arthur Sulzberger, Former New York Times Publisher, Dies at 86, 29. rujna 2012.
  283. Carpenter, J., Raymond W. Smith: CEO of Bell Atlantic, Kool Nonsense, 26. ožujka 2012.
  284. Andrews, R., Cher Among Award Winners for Overcoming Dyslexia, AP News, 30. listopada 1985.
  285. Maney, K., The Maverick and His Machine: Thomas Watson, Sr. and the Making of IBM, John Wiley & Sons, 2003.
  286. Alef, D., William Wrigley, Jr.: The Great American Legend, Titans of Fortune Publishing, 2009.
  287. Love, D., 15 CEOs With Learning Disabilities, Business Insider, 19. svibnja 2011.
  288. Besnoy, Kevin D., Successful Strategies for Twice-Exceptional Students, Prufrock Press Inc., 2006., ISBN 978-1-59363-194-9
  289. Rogak, L., Impatient Optimist: Bill Gates in His Own Words (In Their Own Words), Agate B2, 2012., ISBN 978-1-932841-71-8
  290. Mitchell, Nancy, One finalist enough for DPS board, Rocky Mountain News, 9. siječnja 2009.
  291. Riley, Robyn, Time to get 'fiskal' - Funding calls on dyslexia, Herald Sun|Sunday Herald Sun, 27. rujna 2009., str. 102; "Fieldingova disleksija je bila isključivo dijagnosticirana nakon što je izjavio da ima poteškoće u učenju 2009., te mu je dijagnosticirana i apraksija i disleksija."
  292. Leahy, Michael, Last, WashingtonPost.com, 9. rujna 2007.
  293. Shanley, Will, [School set to "fill lives with joy"], Denver Post, 23. rujna 2004. str. B–02
  294. Pocono Record, Pocono Power Broker U.S. Rep. Paul Kanjorski, 12. siječnja 2009.
  295. Haigh, Susan, AP Interview: Malloy overcame dyslexia, physical struggles, 30. svibnja 2006., The Connecticut Post
  296. Hernandez, Raymond, Odds Defied? Malloy Knows the Territory, The New York Times, 11. kolovoza 2010.
  297. Schram, Martin, Two stories of overcoming dyslexia, The St. Petersburg Times, 6. rujna 2010.
  298. Magee, k., PROFILE: Lorna Fitzsimons, CEO, Britain Israel Communications and Research Centre, PR Week, 27. lipnja 2007.
  299. The Independent, Profile: Lord Midas, his zenith and nadir: Lord McAlpine, party treasurer for Mrs Thatcher, 19. lipnja 1993.
  300. Pine, A., Redburn, T., Nick Brady Slowly Wins Skeptics Over, Los Angeles Times, 16. travnja 1989.
  301. Dyslexic Reader, br. 2, 2008.
  302. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2007, br. 44, str. 17
  303. Shuffelton, Frank, The Cambridge Companion to Thomas Jefferson, Cambridge University Press, 2009
  304. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2005, br. 38, str. 17
  305. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2007, br. 45, str. 17
  306. Klein, Edward, The Kennedy Curse, St. Martin's Press, 2003
  307. Dyslexic Reader, br. 3, 2010.
  308. ABC News, Bush Denies Reports of Dyslexia, 12. rujna 2012.
  309. The Dyslexic Reader, New Zealand Welcomes Ron Davis, 2004, br. 37, str. 1
  310. Ronald D. Davis, Gift of Dyslexia, 2010
  311. Davis Dyslexia Correction Centre
  312. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2009, br. 51, str. 11
  313. Dr. Hallowell, What is ADHD?
  314. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics, 2004, br. 35, str. 6
  315. Telegraph.co.uk, Willem Kolff , 12. veljače 2009.
  316. National library of medicine, Dr. Helen Brooke Taussig
  317. Neurological Foundation New Zealand, Harvey Williams Cushing, 2. siječnja 2012.
  318. Dyslexia Help, Success Story: Fred Epstein
  319. Dakin, M., How a boy with dyslexia became an academic, ST. Albans Review, 27. svibnja 2011.
  320. The Huffington Post, John W. House, preuzeto 10. ožujka 2013.
  321. Taming the Triad, Tamingthetriad.com
  322. Grandin, T., Thinking in Pictures, Bloomsbury Publishing, 2006
  323. Slaughter, Adele, Erin Brockovich scripts victory over dyslexia, USA Today, 22. svibnja 2001.
  324. Saxon, W., J.H. Gallet, 58, Federal Judge Who Transcended Disabilities, Is Dead, NY Times, 27. travnja 2001
  325. Landau, Elaine, Dyslexia, 1991, str. 43, Franklin Watts, ISBN 0-531-20030-2
  326. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2005, br. 38, str. 17
  327. The U.S. Army, Stonewall Jackson and George S. Patton: A Survey of Leadership
  328. Simpson, M., A Life of Admiral of the Fleet Andrew Cunningham: A Twentieth-Century Naval Leader, Routledge, 2004.
  329. Larcombe, D., Harry hits back at his critics, The Sun, 4. listopada 2010.
  330. Bannerman, Lucy, Duchess tells of Beatrice's long struggle with dyslexia: Princess 'now catching up with her peers', The Herald, 23. ožujka 2005., str. 5
  331. "A time to rejoice: Sweden's King Carl XVI, jesen 1996.
  332. Engebretsen, Einar, Word-blind: Einar Engebretsen drove his teachers to despair, Ordblind, 1997.
  333. BBC News, Swedish princess reveals bullying secret, 13. kolovoza 2002.
  334. Conrad Foundation, Spirit of Innovation Awards - Conrad Foundation
  335. Schneps, Matthew, Rose, Todd, Fischer, Kurt, Visual Learning and the Brain: Implications for Dyslexia, Mind, Brain, and Education, vol. 1. br. 3, str. 128-139, rujan 2007
  336. Miller, Phil, Clifford tells of his dyslexia struggle, The Herald, 8. listopada 2005., str. 1
  337. TED, Jack Horner building a dinosaur from a chicken
  338. Oprah.com, Books That Made a Difference to Anderson Cooper
  339. Philadelphia Daily News, 'He Was My Hero': Cosby's Son Slain, 17. siječnja 1997., str. 3
  340. d'Ancona, Matthew, Dyslexic boy, 15, makes early start at Cambridge, Daily Telegraph, 29. rujna 1998.
  341. Simpson, Richard, I'm dyslexic and so are my four Jagger children, Daily Mail, 28. ožujka 2007.
  342. Gill, C., Dyslexia 'can be route to riches', Daily Mail
  343. Dyslexic Advantage, Dyslexic Inventors: Dean Kamen
  344. RTÉ Ten, Apprentice winner speaks about dyslexia, 18. srpnja 2010
  345. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2003, br. 32. str. 16
  346. Gaines, A., Eli Whitney (Discover the Life of an Inventor), Rourke Publishing, 2001.
  347. Kelly, F., The Wright Brothers: A Biography, Courier Dover Publications, 1989.
  348. Disabled World, Famous People who are Dyslexic or had Dyslexia, 17. siječnja 2008.
  349. Harrison, R., Leitch, C., Entrepreneurial Learning: Conceptual Frameworks and Applications, Routledge, 2008., ISBN 0-415-39416-3
  350. Hally, M., Electronic Brains: Stories from the Dawn of the Computer Age, National Academies Press, 2005.
  351. Houff, S., The Classroom Facilitator: Special Issue Questions, R&L Education, 2010.
  352. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2006, br. 43, str. 18
  353. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2005, br. 39, str. 17
  354. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2005, br. 39, str. 17
  355. John Britten, The New Zealand Edge
  356. Weyer, J., Wernher von Braun, Rowohlt Taschenbuch Verlag, 1999.
  357. BBC News, Koresh and the Waco siege, 27. kolovoza 1999.
  358. Ann Bancroft: Explorer and Teacher, The Yale Center for Dyslexia & Creativity
  359. The Observer, Interview Richard Rogers, Building civilisation, 12. veljače 2006.
  360. Richard Rogers: Architect, The Yale Center for Dyslexia & Creativity
  361. Living Architecture, Interview with J. Utzon, 1996, br. 14
  362. Undiscovered Scotland: The Ultimate Online Guide, Charles Rennie Mackintosh
  363. Famous people with dyslexia: Inventors & scientists
  364. Bingham, Derick, Michael Faraday: Spiritual Dynamo, Trail Blazers Series, 2006
  365. Goodel, Jeff, James Lovelock... The Prophet of Climate Change, Rolling Stone, 1. studenog 2007.
  366. Vitae, The value of disability
  367. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2008, br. 50, str. 9
  368. Archer Martin, Nobel Laureate in Chemistry, Dies at 92, O'Connor, A., The New York Times, 6. kolovoza 2006.
  369. The Dyslexic Reader, Famous Dyslexics Remember, 2010, br. 54, str. 22
  370. Connor, Steve, Maggie Aderin-Pocock: A woman on a mission, proving science isn't just for rich, white men, The Independent, 26. ožujka 2012.
  371. Reid, Struan, Albert Einstein, Heinemann Library, 2002, ISBN 978-1-58810-988-0
  372. Twist, Clint, Charles Darwin, On the Trail of Evolution, Heinemann Library, 1994, ISBN 978-0-8114-7256-2
  373. Slipper, Dan, The dyslexia factor, BBC
  374. Wiltshire Times, Royal reward for Wiltshire's unsung heroes, 31. prosinca 2009.
  375. Jackson, L., Dyslexia, lipanj 2004.
  376. Streisand, Betsy, The Doctor of Design, U.S. News, 28. lipnja 2005.
  377. Coull, L., Eaton, H., Werb, J., Stories of Hope, Eaton Coull Learning Group, 2003.
  378. The Independent on Sunday, Women who changed the world: 'There's always room for one more woman..., 14. ožujka 2010.
  379. The Independent, Learning to spell success, 7. studenog 1996.
  380. Bobturney.com, Službena stranica
  381. Happy Child, An Interview with Dominic O'Brien
  382. Steele, P., Eric Shipton: Everest and Beyond, Constable, 1998, str. 290
  383. Sturgis, M., The Hidden Word, New Straits Times, 15. lipnja 1997.
  384. Lambert, A., Twenty years on, still married to counselling, The Independent, 21. srpnja 1992.
  385. Berg, S., Lindbergh, Berkley Trade, 1999.
  386. Dyslexia.tv, Carrick Forbes
  387. Dyslexia.tv, Stacy Poulos / Photographer / Writer / Filmmaker / Philosopher / Philanthropist
  388. Bright Solutions for Dyslexia, Dyslexia
  389. Nosek, K., Dyslexia in Adults: Taking Charge of Your Life, Taylor Trade Publications, 1997., str. 165
  390. Lauren, J., That's Like Me!, Star Bright Books, 2009.
  391. Famous Dyslexic People, Joseph Smith, 27. prosinca 2011.
  392. Famous Dyslexic People, Paul Ehrlich, preuzeto 13. ožujka 2013.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]