Popis okeanida

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis okeanida, tj. kćerki titana Okeana i Tetije obuhvatao je, prema Hesiodu,[1] tri hiljade nimfi, ali se u antičkim izvorima spominju imena samo nekih od njih.

Popis[uredi - уреди | uredi izvor]

Ovo su imena kćerki Okeana i Tetije:[1][2][3][4][5]

  1. Admeta
  2. Akasta
  3. Amalteja
  4. Amfiro
  5. Amfitrita, mada se obično ubraja u nereide, a ne okeanide
  6. Anhiroja
  7. Antrakija, jedna od nimfi koje su dojile malog Zevsa
  8. Argija
  9. Azija, nimfa iz Azije i sestra Europina
  10. Asterodija[6]
  11. Asteropa, koja je Zevsu rodila Akraganta, eponimnog osnivača nekoliko gradova koji su se zvali Akragant, uključujući i onaj na Siciliji.[7]
  12. Beroja; poznate su dve okeanide ovog imena.
  13. Bolba
  14. Daejra, koja je Hermes u rodika Eleusinu.[8]
  15. Diona
  16. Dodona
  17. Dorida, žena Nerejeva i majka pedeset nereida
  18. Elektra, žena Taumantova i majka Iride, Arke i harpija; treba je razlikovati od drugih likova istog imena
  19. Efira
  20. Enoja, jedna od nimfi koje su čuvale malog Zevsa
  21. Etra
  22. Euagoreida
  23. Eudora
  24. Eurinoma
  25. Europa
  26. Fajno
  27. Fijala, jedna od šezdeset mlađih okeanida u Artemidinoj pratnji
  28. Filira - mother of Chiron by Cronus
  29. Friksa, jedna od nimfi koje su čuvale malog Zevsa
  30. Galaksaura
  31. Glauka, jedna od nimfi koje su čuvale malog Zevsa
  32. Hagno, jedna od nimfi koje su čuvale malog Zevsa
  33. Hesiona, žena Prometejeva
  34. Hipo
  35. Hijala, jedna od šezdeset mlađih okeanida u Artemidinoj pratnji
  36. Hriseida
  37. Idija, žena Ejetova i majka Medejina
  38. Itoma, jedna od nimfi koje su čuvale malog Zevsa
  39. Jakha
  40. Janira
  41. Janta, nimfa ljubičica ili ljubičaste boje
  42. Kafira[9]
  43. Kaliroja
  44. Kalipso
  45. Kamarina[10]
  46. Kerkeida
  47. Keto
  48. Kleodora
  49. Klimena, majka Japetova
  50. Klio, koju treba razlikovati od muze Klije
  51. Klitija
  52. Krokala, jedna od šezdeset mlađih okeanida koje su pratile boginju Artemidu[11][12]
  53. Ksanta
  54. Leukipa
  55. Lisiteja
  56. Melibeja (poznate su dve okeanide ovog imena)
  57. Melija (poznate su dve okeanide ovog imena)
  58. Melita
  59. Melobosida
  60. Menesto
  61. Meropa
  62. Metida, boginja mudrosti, prva Zevsova žena
  63. Mirtoesa, jedna od nimfi koje su čuvale malog Zevsa
  64. Mopsopija; pema jednom predanju, Atika se ranije po ovoj okeanidi zvala Mopsopijom[13]
  65. Neda, jedna od nimfi koje su čuvale malog Zevsa
  66. Nefela, jedna od šezdeset mlađih okeanida u Artemidinoj pratnji; treba je razlikovati od Nefele, boginje oblaka
  67. Nemeza
  68. Okiroja
  69. Ozomena, koju jedan izvor[14] navodi umesto Elektre
  70. Pasitoja
  71. Pejto
  72. Peribeja
  73. Perseida ili Persa, supruga Helijeva
  74. Petreja
  75. Plejona, koja je Atlantu rodila Plejade
  76. Pleksaura
  77. Pluto, koja je Zevsu rodila Tantala
  78. Polidora
  79. Polifa, koja je, u jednom retkom predanju, Posejdonu rodila Atenu[15][16]
  80. Polikso
  81. Primno
  82. Pronoja
  83. Psekada, jedna od šezdeset mlađih okeanida u Artemidinoj pratnji
  84. Ranida, jedna od šezdeset mlađih okeanida u Artemidinoj pratnji
  85. Rodija
  86. Rodopa
  87. Stilbo
  88. Stiks, okeanida reke Stiksa koja je devet puta oplovljavala Had
  89. Telesto
  90. Tiha
  91. Tisoja, jedna od nimfi koje su čuvale malog Zevsa
  92. Toja
  93. Uranija, koju treba razlikovati od muze Uranije
  94. Zeukso

Higinov je tekst na nekim mestima oštećen, pa se imena nekoliko okeanida samo naziru: *yaea; *lyris, *clintenneste, *teschinoeno.[5]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 Hesiod, Teogonija 346–370.
  2. Homerska himna Demetri, II, 415.
  3. Pausanija, Opis Helade, VIII, 31, 4; VIII, 38, 2; VIII, 47, 3.
  4. Pseudo-Apolodor, Biblioteka, I, 2, 2.
  5. 5,0 5,1 Higin, Fabulae, predgovor. Tekst je na nekim mestima oštećen, pa se imena nekih kćerki ne mogu tačno pročitati.
  6. Sholija uz: Apolonije Rođanin, Doživljaji Argonauta, III, 242.
  7. Stefan Bizantinac, s. v. Akragantes.
  8. Pausanija, Opis Helade, I, 38, 7.
  9. Diodor Sicilijski, Istorijska biblioteka, V, 55, 1.
  10. Pindar, Olimpijske ode, V, 4.
  11. Kalimah, Himna Artemidi, III, 12.
  12. Ovidije, Metamorfoze, III, 155.
  13. Suda, s.v. Εὐφορίων.
  14. Higin, Fabulae, 14.
  15. Suda, s.v. Ἱππεία Ἀθηνᾶ.
  16. Theoi Project, s.v. Polyphe.