Popis latinskih fraza

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezična standardizacija, preuređivanje, reorganizacija ili usklađivanje sa standardima srpskohrvatske Wikipedije.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
GDJ-World-Flags-Globe.svg Ovaj članak ili jedan njegov dio nije preveden ili je samo djelimično preveden.
Ako smatrate da ste sposobni prevesti ga, pogledajte kako uređivati članak, kliknite na link uredi i prevedite ga vodeći računa o standardima Wikipedije i srpskohrvatskog jezika.


Na ovoj stranici se nalaze srpskohrvatski prijevodi najčešćih latinskih fraza kao što su na primjer veni vidi vici, et cetera i quo vadis. Dodani su komentari o izvoru i korištenju izreka.

Sadržaj/Садржај: Vrh - 0-9 A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž

A[uredi - уреди | uredi izvor]

Latinski Doslovni prijevod Primjedbe
a bene placito
a caelo usque ad centrum
a capite ad calcem
a contrario "naprotiv" argumentum a contrario je "suprotni argument".
a Deucalione "od Deukaliona" Odavno. Iz: Gaius Lucilius (Satire, 6, 284)
a fortiori "" "prema boljemu". Izraz se često upotrebljava, kada se iz lošijeg prijedloga donese bolji očiti zaključak.
a mari usque ad mare "od mora do mora"
a pedibus usque ad caput "od glave to pete" Potpuno. Isto kao a capite ad calcem, v. također ab ovo usque ad mala.
a posse ad esse
a posteriori "straga" Na podlozi opažanja (tj. empiričnog znanja), nasuprot a priori. U matematici i logici se upozrebljava za označavanje nečega, što je poznato samo po tome za što je izveden dokaz. U filozofiji se upotrebljava za označavanje nečega poznatog iz opažanja.
a priori "sprijeda" Suprotbno od a posteriori. U matematici i logici se upotrebljava za označavanje nečega, što je poznato ali pretpostavljeno, a za što je izveden dokaz. U filozofiji se upotrebljava za označevanje nečega što je poznato bez prethodnog iskustva.
a tergo "od sada"
ab absurdo "od absurda" Upotrebljava se za argument kojim pokušavamo dokazati valjanost izjave tako da pokažemo na apsurdnost suparničkog stajališta. Ne smije ga se miješati s reductio ad absurdum, koji je prirodno bolji logični argument.
ab abusu ad usum non valet consequentia
ab aeterno "od vječnosti" Od "početka vremena". U teologiji često označava nešto što je bilo stvoreno izvan vremena (npr. svemir).
ab antiquo "od antike" Od starih vremena.
ab extra
ab hinc "od tu naprijed"
ab imo pectore "iz dna srca" Doslovno, "iz najdubljih prsi". Izreka se pripisuje Juliju Cezaru. Sinonim za "iskreno".
ab inconvenienti
ab incunabulis
ab initio
ab intestato
ab intra "od iznutra" Suporotno od ab extra.
ab irato "od jeznega človeka" V pravu se uporablja za opis odločitve ali dejanja, ki je škodljivo za tiste, ki jih prizadene in ni bilo narejeno razumno, temveč v sovraštvu ali jezi
ab origine "od vira" Od izvora, začetka, vira... Originalno.
ab ovo usque ad mala "od jajca do jabolk" Od začetka do konca. Iz Horacovih Satir 1. 3. Temelji na rimljanskih obrokih, ki so se tipično pričeli z jajčnimi jedmi in končali s sadjem. Zaradi tega ab ovo pomeni "od začetka" in lahko označuje tudi celovitost.
ab uno disce omnes "iz enega se nauči vse" Iz Virgila (Aeneid). Nanaša se na situacije, ko lahko posamičen primer ali zapažanje kaže na splošno resnico.
ab urbe condita (a.u.c.) "od ustanovitve mesta" Nanaša se na ustanovitev Rima 753 pr. n. št. V antičnem Rimu so to uporabljali kot referenčno točko za vpeljavo datumov, preden je bilo to dopolnjeno z drugimi sistemi. Tudi anno urbis conditae ("v letu, ko je bilo mesto ustanovljeno").
absens haeres non erit "nenavzoča oseba ne bo dedič" V pravu se nanaša na načelo, da je za nekoga, ki ni navzoč, malo verjetno, da bo dedoval.
absente reo (abs. re.) "" V nenavzočnosti obtoženega (pravo).
absit iniuria verbis ""
absit invidia
absit omen
absolutum dominium "popolno gospostvo" Popolna moč ali suverenost.
absolvo
abundans cautela non nocet "obilna opreznost ne škodi" Človek nikoli ni preveč previden.
abusus non tollit usum "
accusare nemo se debet nisi coram Deo "nihče se ne bi smel obtoževati, razen v Prisotnosti Boga" Pravniško geslo, ki pravi, da se lahko vsaka obtožena oseba zagovarja kot nedolžna in da tudi priča ni obvezana odzvati se ali predložiti dokumentov tako, da bi se inkriminirala. Podoben rek je nemo tenetur seipsum accusare.
acta est fabula plaudite "Igra je bila zaigrana; ploskajte!" Običajen konec Rimljanskih komedij. Obstajajo tudi trditve, da so bile to zadnje besede Cesarja Augusta.
acta non verba "dejanja, ne besede"
Acta Sanctorum "Dejanja svetnikov" Uporablja se tudi v ednini, Acta Sancti ("Dejanja svetnika"), ki stoji pred imenom določenega svetnika. Običajen naslov del v

A common title of works in hagiografiji (življanjepisu svetnikov).

actus reus "kaznivo dejanje" Dejanski zločin, ki je bil izvršen, v nasprotju z namenom ali mislijo, ki vodi v kaznivo dejanje (mens rea).
ad absurdum "do absurda" V logiki to pomeni do točke neoumnosti oziroma nesmisla. Glej tudi reductio ad absurdum. Ne sme se zamenjati z ab absurdo.
adaequatio intellectûs nostri cum re
ad abundantiam
ad astra "do zvezd" Ime ali moto mnogih organizacij, publikacij td.
ad astra per aspera "s težavo do zvezd"
ad captandum vulgus
ad eundum "do istega" Diploma ad eundum - iz Latinskoskega ad eundum gradum ("do enake stopnje") je spoštljivostna diploma (naziv), ki jo univerza podeli študentu druge univerze. To ni častna diploma (naziv), temveč priznanje formalne izobrazbe s pridobljenim nazivom na drugi univerzi.
ad fontes "do izvirov" Moto renesanse, uporabljano tudi v protestantizmu.
ad fundum "do dna" Izrečeno med zdravico. V drugih kontekstih pomeni "nazaj k osnovam".
ad hoc
ad hominem
ad honorem "na čast" V splošnem pomeni "za čast", torej ne zaradi nagrade.
ad infinitum "do neskončnosti" Označuje lastnost, ki se ponavlja v vseh primerih v matematičnem dokazu.
ad interim (ad int) "med tem"
ad Kalendas Graecas "ob grških kalendah" Nikoli (grške kalende ne obstajajo)
ad libitum (ad lib) po volji
ad litem
ad lucem "do svetlobe" Moto nekaterih univerz.
ad maiorem Dei gloriam (AMDG)
ad multos annos "Na veliko let!" Izraža željo dolgega življenja.
ad nauseam "do točke gnusa" Včasih se uporablja kot šaljiva alternativa ad infinitum. argumentum ad nauseam je logična zmota, ki temelji na argumentu podaljšanega ponavljanja, torej ponavljanja nečesa, dokler se ljudje tega ne naveličajo.
ad pedem litterae "do nog pisma" Točno, kot je napisano.
ad perpetuam memoriam
ad pondus omnium (ad pond om)
ad quod damnum
ad referendum
(ad ref)
ad rem "do stvari" "priti ka stvari", brez oddaljitev.

Hvala za jedrnat, ad rem odgovor.

ad undas "k valovom" Ekvivalentno "k vragu".
ad usum Delphini
ad usum proprium (ad us. propr.)
ad utrumque paratus "pripravljen na vse".
ad valorem
ad victoriam "do zmage" "za zmago".
ad vitam aeternam "do nesmrtnosti" Tudi "do večnega življenja". Pogosta biblična fraza.
addendum "" Stvar, ki mora biti dodana, predvsem dodatek h knjigi. Množina je addenda.
adequatio intellectus et rei
adsum "jaz sem tu"
aegri somnia "sanje bolanega človeka" Iz Horace, Ars Poetica, 7. Ohlapno se to nanaša na "problematične sanje".
aequitas "pravičnost", "enakost"
aetatis suae
affidavit "trdil je" Pravniški izraz, ki se nanaša na izjavo pod prisego.
age quod agis radi što radiš
agenda "stvari, ki naj bodo narejene"Originalno se nanaša na urejen seznam stvari, ki jih je potrebno narediti. Splošno se uporablja za vse planirane poteke dejanj. Edninska oblikaagendum se redko uporablja.
Agnus Dei "Jaganjče božji Božje jagnje.
alea iacta est "kocka je bačena" Kocka je padla. Izrek Julija Cezarja po prečkanju Rubicona 49 pr. n. št. Sodobna raba označuje prečkanje točke, za katero ni vrnitve, po trenutni odločitvi in vstopu v proces z negotovim izidom.
alenda lux ubi orta libertas
alias "drugače" Šrevzeto ime ali psevdonim. Podobno kot alter ego, vendar nanašajoč se bolj na ime kot na "drugi jaz".
alibi "drugje" Obramba na sodišču, ko obtoženec poskuša dokazati, da je bil ob času zločina drukje kot tam, kjer je bil zločin storjen.
alis aquilae "na orlovih krilih"
alis grave nil "nič ni težko za tiste, ki imajo krila"
alis volat propris "(ona) leti s svojimi krili"
Aliquantus "precej velik"
Aliquantulus "ne tako velik"
aliquid stat pro aliquo "nekaj, kar stoji za nekaj drugega" Temeljna definicija semiotike.
alma mater ""
alter ego "drugi jaz" Drugi jaz, druga oseba ali psevdonim. Uporablja se tudi za opisovanjs drugih identitet istega lika (igralca) ali za različne like, ki so videti kot reprezentacije iste osebnosti. Pogosto se uporablja za skrivno identiteto namišljenega lika.
alterius non sit qui suus esse potest ""
alterum non laedere "ne raniti drugega" Eden od treg temeljnih pravnih predpisov Justiniana I.
alumna ali
alumnus
"učenec" Študent šole ali univerze. Alumna (množina alumnae) je ženska oblika, alumnus (mn. alumni) pa moška, ki se uporablaj tudi splošno tako za moške kot ženske. Beseda je izpeljana iz alere ("hraniti") - diplomiranec, ki je bil vzdrževan na šoli.
amicus curiae "prijatelj sodišča" Svetovalec ali oseba, ki lahko dobi ali podeli dostop do vplivne skupine. V sodni praksi tretja oseba, ki ji je dovoljeno dati pravno mnenje sodišču.
amiterre legem terrae
amor est vitae essentia "ljubezen je bistvo življenja"
amor omnibus idem "ljubezen je enaka za vse"
amor patriae "ljubezen do domovine" patriotizem.
amor vincit omnia "ljubezen premaga vse"
anno (an.) "v letu" Uporablja se tudi v frazah kot anno urbis conditae (glej ab urbe condita), Anno Domini, in anno regni.
Anno Domini (A.D.) "v letu Gospodovem" V glavnem se uporablja za sistem štetja let v gregorianskem koledarju, in temelji na letu Kristusovega rojstva. Leta pred Kristusovim rojstvom se označujejo z a. C.n (Ante Christum Natum, "pred Kristusovim rojstvom" oz. "pred našim štetjem").
anno regni "v letu vladanja"
Annuit Cœptis "Odobril je prevzem" Napisano na zadnji strani bankovcev ameriškega dolarja. "On" se nanaša na Boga.
annus horribilis "strašno leto"
annus mirabilis "čudovito leto" Fraza se uporablja predvsem za leti 1665 in 1666, ko je Isaac Newton odkril diferencialni račun ter zakone gibanja, optike in gravitacije. Annus Mirabilis je tudi naslov pesmi Johna Drydena, ki jo je napisal v istem letu. Od takrat se uporablja tudi za nekatera druga leta, predvsem za 1905, v letu odkritij Alberta Einsteins v zvezi s fotoelektričnim efektom, Brownovim gibanjem in posebno teorijo relativnosti.
annus terribilis "slabo leto" Uporablja se za opis leta 1348, ko je črna smrt kuga) začela prizadevati evropo.
ante bellum "pred vojno" Pogosto uporabljeno v južnih ZDA za obdobje pred državljansko vojno.
ante cibum (a.c.) "pred hrano"
ante litteram "pred pismom" To pravimo za izraz, ki opisuje nekaj, kar je obstajalo, preden je bil izraz uveden ali je postal popularen.

Alan Turing je bil računalniški znanstvenik ante litteram, ker področje "računalništva" še ni bilo poznano v Turingovih časih.

ante meridiem (a.m.) "pred poldnevom" Obdobje pred poldnevom (nasprotje je post meridiem).
ante mortem "pred smrtjo"
ante prandium (a.p.) "pred kosilom" Uporablja se na lekarniških receptih, kjer označuje "pred obrokom"
apparatus criticus "kritično orodje" Tekstovni zapiski. Seznam ostalega branja povezanega z dokumentom, predvsem v učnih izdajah.

Textual Opombe. A list of other readings reLatinskog to a document, especially in a scholarly edition of a text.

aqua (aq.) "voda"
aqua fortis močna voda" Refers to dušikova kislina.
aqua pura "čista voda" Prozorna ali čista voda.
aqua regia "kraljeva voda" mešanica klorovodikove in dušikove kisline.
aqua vitae "voda življenja"
arbiter elegantiarum "razsodnik okusov" Nekdo, ki predpisuje, uravnava okuse in je priznan kot avtoriteta glede stvari, ki se tičejo socialnega vedenja in okusa.
arcus senilis "senilen lok" Neprepusten obroč okrog roženice, ki je pogosto viden pri starejših ljudeh.
arguendo "for arguing" For the sake of argument. Said when something is done purely in order to discuss a matter or illustrate a point.

Let us assume, arguendo, that your claim is correct.

argumentum "argument" "argument", "sklepanje", "dokaz".
ars celare artem "umetnost za zamovčanje umetnosti" Estetski ideal, da dobra umetnost ni načrtovana, ampak bi se morala pojaviti naravno.
ars gratia artis "umetnost zaradi umetnosti"
ars longa vita brevis "umetnost je dolga, življenje je kratko"
audax at fidelis "drzen, vendar veren"
audeamus "drznimo si"
audemus jura nostra defendere "drznemo si braniti svoje pravice"
audentes fortuna iuvat "sreča je naklonjena drznim" Iz Virgil, Aeneid X, 284. Domnevno zadnje besede Plinija Starejšega, preden je zapustil pristanišče v Pompejih, da bi rešil ljudi pred izbruhom Vezuva leta 79.
audere est facere "drzniti si je narediti"
audi alteram partem "slišati drugo stran" Pravno načelo.
aurea mediocritas "zlato povprečje" Iz: Horace, Odes II, 10. Nanaša se na etični cilj doseči krepostno sredino med dvema grešnima skrajnostma. Ta koncept je skupen nekaterim filozofom, na primer Aristotlu.
auri sacra fames "prekleta lakota po zlatu" Iz: Virgil, Aeneid 3,57. Pozneje je to citiral Seneca kot "quod non mortalia pectora coges, auri sacra fames" - "Česa vsega nisi zmožna pripraviti ljudi, bedna lakota po zlatu!".
auribus teneo lupum "držim volka za ušesa" Označuje nekoga v nevarni situaciji, ko se lahko usodno konča tako vztrajanje v stanju kot opustitev stanja.
aurora australis "južna zarja" južni sij, sij, ki se pojavlja na južni polobli predvsem v bližini južnega pola. Pojav, ki nastane zaradi trkov nabitih delcev (npr. elektronov) iz magnetosfere z atomi v Zemljini zgornji atmosferi (na višinah nad 80 km).
aurora borealis "severna zarja" Severni sij, ki se pojavlja na severni hemisferi, najpogosteje v bližini severnega pola. Pojav, ki nastane zaradi trkov nabitih delcev (npr. elektronov) iz magnetosfere z atomi v Zemljini zgornji atmosferi (na višinah nad 80 km).
aut Caesar aut nihil "ali cesar ali nič" Označuje, da je edina prava možnost biti sesar ali imeti podobno vidno pozicijo. Bolj splošno se to nanaša na "vse ali nič". Cesare Borgia je to sprejel kot osebni moto.
aut concilio aut ense "ali s shodom ali z mečem" Ali z utemeljeno diskusijo ali z vojno.
aut pax aut bellum "ali z mirom ali z vojno"
aut vincere aut mori "ali osvojiti ali umreti" Zmaga ali smrt.
ave atque vale "Zdravo in zbogom!"
ave Caesar morituri te salutant "Pozdravljen, Cezar! Tisti, ki bodo umrli, ta pozdravljajo!"
ave Europa nostra vera Patria "Pozdravljena, Evropa, naša resnična domovina!" Himna Panevropskega združenja.
Ave Maria "Pozdravljena, Marija!" Katoliška molitev Mariji, Jezusovi materi.


|- |non sequitur||

|- |non serviam||

|- |Non silba, sed anthar; Deo vindice|| |- |non sum qualis eram||

|- |non vi, sed verbo||

|- |nosce te ipsum||

|- |nota bene (n.b.)||

|- |Novus Ordo Seclorum||

|- |Nulla dies sine linea||

|- |nullam rem natam||

|- |nulli secundus||

|- |Nullius in verba||

|- |nullum crimen, nulla poena sine lege||

|- |numerus clausus||

|- |nunc dimittis||

|- |nunc est bibendum||

|- |nunc pro tunc||

|- |nunc scio quid sit amor||

|- |nunquam non paratus||

|}

O[uredi - уреди | uredi izvor]

Latinsko Dobesedni prevod Opombe
O homines ad servitutem paratos
O tempora O mores o vremena ,o obicaji!
obiit (ob.)
Obit anus, abit onus
obiter dictum
obscuris vera involvens
obscurum per obscurius
oculus dexter (O.D.)
oculus sinister (O.S.)
oderint dum metuant
odi et amo
odi profanum vulgus et arceo
odium theologicum
omne ignotum pro magnifico
omnia dicta fortiora si dicta Latinskoa
omnia munda mundis
omnia praesumuntur legitime facta donec probetur in contrarium
omnium gatherum
onus probandi
onus procedendi
opera omnia
opera posthuma
opere citato (op. cit.)
ophidia in herba
opus anglicanum
Opus Dei
ora et labora
ora pro nobis "molitev nas"
oratio directa "neposredni govor" Dobesedni navedek.
oratio obliqua "posredni govor"
orbis non sufficit
orbis unum
ordo ab chao
orta recens quam pura nites

P[uredi - уреди | uredi izvor]

Latinsko Dobesedni prevod Opombe
pace
pace tua "s tvojim mirom" S tvojim dovoljenjem.
pacta sunt servanda "dogovorov se mora držati" Tudi "pogodbe moramo spoštovati", označuje obvezujočo moč pogodb.
panem et circenses kruha i igara
para bellum "za vojno" Tipično označuje, da je bilo nekaj izdelano za namene vojne, tako kot na primer municija ali oborožitvena oprema. Lahko se uporablja za označevanje podpore vojni ali odobritve vojne ali konflikta.
para bellum "pripravi vojno" Iz "Si vis pacem para bellum", če hočeš mir, se pripravi na vojno; namreč, če si pripravljen na vojno, te sovražnik ne bo napadel. Lahko se uporablja za označevanje podpore vojni ali odobritve vojne ali konflikta.
parens patriae
pari passu
parva sub ingenti
Parvis imbutus tentabis grandia tutus
passim
pater familias
Pater Patriae
pater peccavi
pauca sed matura
pauca sed bona
Pax Americana
Pax Aut Bellum
Pax Britannica
pax Dei
Pax Deorum
Pax Domine
pax et bonum
pax et lux
pax maternum, ergo pax familiarum
Pax Romana
Pax Sinica
pax vobiscum "mir (naj bo) z vami" Pogosto uporabljeno za slovo. "Ti" je v množini ("vi vsi"), zato se fraza uporablja, ko se govori več kot eni osebi; pax tecum se uporablja, ko se govori eni osebi.
pecunia non olet "denar ne zaudarja" Po Suetonius je, ko je bil rimljanski cesar Vespasian izzvan s strani sina Tita glede obdavčitve javnih stranišč, je ta podržal pred njim kovanec in ga vprašal, če smrdi oz. je izrekel non olet ("ne smrdi"). Iz tega je bila fraza razširjena na pecunia non olet, ali redkeje aes non olet ("baker ne smrdi").
pecunia, si uti scis, ancilla est; si nescis, domina
pendent opera interrupta "delo visi prekinjeno"
per "Z" Glej specifične fraze spodaj.
per annum (p.a.) "skozi leto" "letno", pojavljajoč vsako leto.
per ardua "skozi nesrečo" Moto RAF (britanskih zračnih sil)
per ardua ad astra
per aspera ad astra
per capsulam
per capita po glavi
per contra
per curiam
per definitionem
per diem
Per Mare per Terram
per mensem
per os (p.o.) kroz usta
per procura (p.p.) or (per pro)
per quod
per rectum (pr)
per se
per stirpes
per veritatem vis
perpetuum mobile
persona non grata
petitio principii
pia desideria
pia fraus
pia mater
pinxit
pluralis majestatis
pollice verso
pons asinorum
Pontifex Maximus
posse comitatus
post aut propter
post cibum (p.c.) "po hrani" Uporabljano na zdravniških receptih.
post hoc ergo propter hoc
post meridiem (p.m.)
post mortem (pm) poslije smrti(posmrtno)
Post mortem auctoris (p.m.a.)
post prandial
post scriptum (p.s.) poslije napisanog
post tenebras lux
prima facie
prima luce "ob zori" Dobesedno "ob prvi svetlobi".
Praemonitus praemunitus
primum mobile
primum movens
primum non nocere
primus inter pares prvi između jednakih
principia probant non probantur
prior tempore potior iure
pro bono "za dobro" Polna fraza je pro bono publico ("za dobro publike"); za splošno dobro. Pogosto se uporablja za delo odvetnika, za katero se ne zaračuna.
pro Brasilia fiant eximia
Pro deo et patria za boga i domovinu
pro forma
pro hac vice
Pro multis
pro patria
pro rata
pro re nata (prn)
pro studio et labore
pro se
pro tanto
pro tempore
probatio pennae
propria manu (p.m.) "z lastno roko"
propter vitam vivendi perdere causas
provehito in altum
proxime accessit
proximo mense (prox.)
pulvis et umbra sumus
punctum saliens

Q[uredi - уреди | uredi izvor]

Latinsko Dobesedni prevod Opombe
qua patet orbis
quaecumque vera
quaere "seek"
quaerite primum regnum Dei
qualis artifex pereo
quamdiu bene gesserit
quando omni flunkus, mortati
quantum libet (q.l.)
quantum sufficit (qs)
quaque hora (qh)
quare clausum fregit
quater in die (qid)
quem deus vult perdere, dementat prius
quem di diligunt adulescens moritur
questio quid iuris
qui bono
qui pro quo
qui tacet consentire videtur
qui transtulit sustinet
quia suam uxorem etiam suspiciore vacare vellet
quid est veritas
quid novi ex Africa
quid pro quo
quid nunc "Kaj zdaj?" Pogosto okrajšano quidnunc. Kot samostalnik je quidnunc klepetulja.
quidquid Latinskoe dictum sit altum viditur
quis custodiet ipsos custodes?
quis ut Deus
quo errat demonstrator
quo fata ferunt
quo usque tandem
quo vadis
quod erat demonstrandum (Q.E.D.)
quod erat faciendum (Q.E.F)
quod est (q.e.) »kar je«
quod gratis asseritur, gratis negatur
quod licet Iovi non licet bovi što priliči Jupiteru ne priliči biku
quod me nutrit me destruit »Kar me hrani, me uničuje«
quod natura non dat Salmantica non praestat
quod vide (q.v.)
quomodo vales "kako si?"
quot homines tot sententiae "kolikor ljudi, toloko mnenj" Obstaja toliko različnih pogledov, kolikor je ljudi.

R[uredi - уреди | uredi izvor]

Latinsko Doslovni prevod Napomene
radix malorum est cupiditas
Rara avis "rijetka ptica" Iznenađujuća ili neuobičajena stvar.
ratio decidendi "obrazloženje odluke" Pravna, moralna, politička i društvena načela koja upotrebljava za sestavo sodniških načel.
ratio legis "mišljenje zakona" Osnova prava.
ratione soli
re "" Doslovno "u vezi stvari". Često se upotrebljava kao odgovor na elektronska pisma. "Re:" u elektronskoj pošti nadomješta engleski "Reply" ("odgovor"). Upotreba latinskog re u smislu "o", "glede", "u vezi" izvire iz engleske upotrebe.
rebus sic stantibus
reductio ad absurdum
reductio ad infinitum
regnat populus
Regnum Mariae Patrona Hungariae
repetitio est mater studiorum ponavljanje je majka mudrosti
počivao u miru|
rerum cognoscere causas
res gestae
res ipsa loquitur
res judicata
respice finem
respiciendum est iudicanti ne quid aut durius aut remissius constituatur quam causa deposcit nec enim aut severitatis aut clementiae gloria affectanda est "" Maksima djelovanja sudaca.


respondeat superior
res nullius
rex regum fidelum et
rigor mortis mrtvačka ukočenost
Romanes eunt domus
rosa rubicundior lilio candidior omnibus formosior semper in te glorior "crvenija od ruže, bjelja od ljiljana, ljepša od svih stvari, zauvijek te slavim"
rus in urbe

S[uredi - уреди | uredi izvor]

Latinsko Dobesedni prevod Opombe
saltus in demonstrando "skok v pojasnjevanju"
salus populi suprema lex esto "dobro ljudi mora biti najvišji zakon" Iz Cicero, De Legibus, knjiga III, del III, podpoglavje. VIII.
salva veritate "z nedotakjeno resnico"
Salvator Mundi
salvo errore et omissione (s.e.e.o.)
salvo honoris titulo (SHT)
Sancta Sedes "Sveti Sedež" Nanaša se na Papeža.
Sancta Simplicitas "Sveta Nedolžnost" Ali "Sveta preprostost".
sapere aude "drzniti si biti moder"
Sapientia et Doctrina "modrost in učenje"
sapienti sat "dovolj za modre" Iz: Plautus. Označuje, da je nekaj moč razumeti brez potrebe po pojasnjevanju, če le ima poslušalec dovolj modrosti ali zdrave pameti. Pogosto razširjeno na dictum sapienti sat est ("dovolj je bilo povedano za modre").
scio "vem"
sedes apostolica
sedes incertae
sede vacante
servus servorum Dei
semper excelsius "vedno višje"
semper fidelis uvijek vjerni
semper paratus
semper reformanda
semper ubi sub ubi ""
Senatus Populusque Romanus (SPQR)
sensu stricto cf. stricto sensu
Servo Permaneo Bovis Provestri
sesquipedalia verba
si peccasse negamus fallimur et nulla est in nobis veritas
si quaeris peninsulam amoenam circumspice
Si tacuisses, philosophus mansisses
si vales valeo (SVV)
si vis pacem para bellum
sic
sic et non
sic gorgiamus allos subjectatos nunc
sic infit
sic itur ad astra
sic passim
sic semper tyrannis
sic transit gloria mundi
sic utere tuo ut alienum non laedas
sic vita est
signetur (sig) ali (S/)
Signum Fidei
silentium est aureum "tišina je zlata" Latinskoizacija reka "Molk je zlato".
similia similibus curantur
sine anno (s.a.)
sine die "brez dneva"
sine ira et studio
sine loco (s.l.)
sine nomine (s.n.)
sine qua non
sine scientia ars nihil est
sit venia verbo
sola fide
sola gratia
Sola lingua bona est lingua mortua
sola scriptura
soli Deo gloria (S.D.G.)
solus Christus
solus ipse "jaz sam"
spem reduxit
spes anchora vitae
spiritus mundi
spiritus ubi vult spirat
splendor sine occasu
stamus contra malo
stante pede
stare decisis
statim (stat)
status quo
stercus accidit "
stet
stipendium peccati mors est
strenuis ardus cedunt
stricto sensu cf. sensu stricto
stupor mundi "čudež sveta"
sua sponte
Sub Cruce Lumen
sub judice
sub poena
sub rosa
sub specie aeternitatis
sub verbo; sub voce
Sui generis "Of its own kind" In a class of its own.
sui iuris
sum quod eris
summa cum laude
summum bonum
sunt lacrimae rerum
sunt omnes unum
suo jure
suo moto
supero omnia
surgam
suum cuique tribuere
s.v.

T[uredi - уреди | uredi izvor]

Latinski Doslovni prijevod Napomene
tabula rasa "strugana pločica (za pisanje)" Doslovno "prazna pločica za pisanje". Rimljani su pisali na pločicama prekrivenim voskom, a brisali su struganjem voska. John Locke je iskoristio kako bi opisao ljudski um u trenutku rođenja, prije nego što je imao ikakvo znanje, odnosno u kome predstavlja "praznu pločicu".
tabula gratulatoria
talis qualis "tako kako jest" "Tako kako jest" ili "tako kako je".
taliter qualiter "do neke mjere" nekako
technica impendi nationi
temet nosce
Tempora Heroica
tempora mutantur et nos mutamur in illis
tempus edax rerum
tempus fugit vrijeme bježi "vrijeme leti"
tempus rerum imperator
tempus vernum "vrijeme proljeća" ime pjesme irske pjevačice Enye
tempus volat hora fugit "vrijeme leti, sat bježi" v. tempus fugit
teneo te Africa
ter in die (tid) "triput dnevno" Izraz, koji se upotrebljava na ljekarskim receptima.
terminus ante quem
terra australis incognita
terra firma
terra incognita "nepoznata zemlja"
terra nova "nova zamlja" Latinski naziv za Newfoundland (otočki kanadske province Labrador)
terra nullius "ničija zemlja" Ničija zemlja u smislu neutralnog ili nenaseljenog područja na kome ne postoji nikakva suverena i legitimna vlast.
terras irradient
tertium non datur
tertium quid
timeo Danaos et dona ferentes bojim se Danajaca i kada darove nose
timidi mater non flet
timor mortis conturbat me
translatio imperii
Treuga Dei
tu autem
tu autem domine miserere nobis
tu fui ego eris
tu ne cede malis, sed contra audentior ito
tu quoque "ti također" Logična pogreška u kojoj pokušavamo opravdati vlastitu slabost ukazivanjem na sličnu slabost protivnika. Često korišteno u politici, srodno korištenjem argumenta ad hominem.
tuebor "Zaštitit ću"

U[uredi - уреди | uredi izvor]

Latinsko Dobesedni prevod Opombe
uberrima fides
ubertas et fidelitas
ubi bene ibi patria "kjer (je= dobro, kjer (je) domovina" Oziroma "Kjer lahko prosperiram, tam je moja domovina", patriotski moto.
ubi caritas et amor Deus ibi est "kjer sta usmiljenost in ljubezen, tam je Bog"
ubi mel ibi apes "kjer (je) med, tam (so) čebele"
ubi dubium ibi libertas
ubi jus ibi remedium
ubi non accusator ibi non iudex "kjer ni tožnika, tam ni sodnika" Torej, ne more biti sodbe ali sojenja, če nihče ne obtoži obtoženca zločina. Rek je včasih obrnjen na smešno kot na primer "kjer ni policije, ni omejitev hitrosti".
Ubique, quo fas et gloria ducunt
ubi re vera
ubi solitudinem faciunt pacem appellant
ubi sunt
una hirundo non facit ver
una salus victis nullam sperare salutem
ultimo mense (ult.)
ultima ratio "zadnja metoda" Nekaj, k čemur se zatečemo v skrajni sili (angleško "last resort").
ultra vires "nad močmi" "brez pooblastil".
uno flatu
unus multorum
Urbi et Orbi gradu i svijetu
Urbs in Horto
Usus magister est optimus
ut biberent quoniam esse nollent
ut incepit fidelis sic permanet
ut desint vires tamen est laudanda voluntas
ut infra "jot spodaj"
ut prosim
ut res magis valeat quam pereat
ut retro
ut sit finis litium
ut supra "kot zgoraj"


V[uredi - уреди | uredi izvor]

Latinski Doslovni prijevod Napomene
vade ad formicam "pođi k mravima" Biblijska fraza.
vade mecum "pođi sa mnom" vade-mecum ili vademecum je nešto što se nalazi pri ruci.
vade retro Satana "Vrati se natrag, Sotono!" Odgovor Satani, da ode nakon što je pravednika stavio na kušnju.
vae victis
Valeas, lacerta! "Zbogom, kuščarji" Latinski ekvivalent izraza "See ya later, alligator!".
vanitas vanitatum omnia vanitas "taština taštinei; sve je taština"
vaticinium ex eventu "prerokovanje iz dogodka" Prerokba, ki naj bi bila videti, kot da je bila zapisana pred dogodkom ki ga opisuje, v resnici pa je bila zapisana po njem.
vel non
velocius quam asparagi coquantur
veni, vidi, vici "prišel, videl, zmagal" Sporočilo, ki ga je Julij Cezar poslal Rimljanskemu senatu kot opis svoje bitke leta 47 pr. n. št.
veni, vidi, vadi "prišel, videl, šel"
vera causa "resničen razlog"
verba ita sunt intelligenda ut res magis valeat quam pereat "" Pravni[ka maksima.
verba volant, scripta manent "besede odletijo, zapisi ostanejo"
verbatim "identičen"
verbatim et litteratim
Verbi divini minister
Verbum Dei "Beseda Boga" Sveti tekst.
Verbum Domini Manet in Aeternum (VDMA) "Beseda Boga zdrži večno" Moto luterantske reformacije.
Verbum sap (sapienti) "Beseda modremu" Opozorilo, poziv k umiku, iz katere sledi, da bo opomnjeni razkrit, če ne bo izkoristil priložnosti.
Verbum sat [satienti] "Riječ je dovoljna" Posebno kao Verbum sap, supra.
veritas "istina"
veritas omnia vincit "istina sve pobjeđuje"
veritas unitas caritas "istina, jedinstvo, ljubav"
veritas vos liberabit "istina će vas osloboditi"
veritate et virtute
versus (vs) 'ili (v.) "protiv" Označava dvije suprotstavljene strane, npr. u pravnom sporu ili sportskoj utakmici.
veto "Zabranjujem" Pravni institut čijim se korištenjem ukida, suspendira ili odgađa nekakav zakon ili odluka. Potiče iz ustavnog prava Drevnog Rima.
vi veri universum vivus vici
via "preko"
via media "srednji put" Srednji put.
vice versa "sa suprotne pozicije" Nasuprot.
victoria aut mors
victoria concordia crescit
victrix causa diis placuit sed victa Catoni
vide infra (v.i.) "v. dolje"
vide supra (v.s.) "vidi gore" Odnosno "vidi gore u ovom tekstu". Skraćeno samopsupra.
videlicet [[(viz)]] Vidi dotični članak.
video meliora proboque deteriora sequor
video et taceo
video sed non credo
vim promovet insitam
videre licet
vincere scis Hannibal victoria uti nescis
vincit qui se vincit
virtus unita fortior
virtute et armis
vis legis
visio dei
vita ante acta
vita summa brevis spem nos vetat incohare longam
viva voce
vivat crescat floreat
Vivat Rex
Vive ut vivas
vocatus atque non vocatus Deus aderit
volenti non fit injuria
votum separatum
vox clamantis in deserto
vox nihili
vox populi "glas naroda"

-->

V. također[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]