Popis gradova u Italiji po broju stanovnika

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Dolje je naveden popis italijanskih općina koje imaju više od 100.000 stanovnika.

Podaci potječu od ISTATa na dan 30. juna 2008. [1]. Brojke se temelje na posljednjem popis stanovništva|popisu stanovništva iz 2001. godine, kao i službenom bilancio demografico (demografskoj bilanci) procijenjenoj od 22. oktobra 2001. do 30. juna 2008.

Podebljanim slovima su označene provincijska središta.

Rang Grad Regija Stanovništvo Gustoća (km2)
1. Rim Lazio &0000000002711491.0000002.711.491 2.105,5
2. Milano Lombardija &0000000001296673.0000001.296.673 7.159
3. Napulj Campania &0000000000968340.000000968.340 8.334,5
4. Torino Pijemont &0000000000910437.000000910.437 6.980
5. Palermo Sicilija &0000000000661729.000000661.729 4.275
6. Genova Liguria &0000000000611683.000000611.683 2.553
7 Bologna Emilia-Romagna &0000000000374648.000000374.648 2,652
8. Firenca Toskana &0000000000365802.000000365.802 3.593
9. Bari Apulia &0000000000321747.000000321.747 2.827
10. Catania Sicilija &0000000000297842.000000297.842 1.653
11. Venecija Veneto &0000000000269354.000000269.354 658
12. Verona Veneto &0000000000264867.000000264.867 1.258
13. Messina Sicilija &0000000000243603.000000243.603 1.173
14. Padova Veneto &0000000000211716.000000211.716 2.310
15. Trieste Friuli-Venezia Giulia &0000000000205526.000000205.526 2.484
16. Taranto Apulia &0000000000194864.000000194.864 899
17. Brescia Lombardija &0000000000190489.000000190.489 2.135
18. Reggio Calabria Calabria &0000000000185607.000000185.607 782
19. Prato Toskana &0000000000185215.000000185.215 1.896
20. Modena Emilia-Romagna &0000000000181385.000000181.385 985
21. Parma Emilia-Romagna &0000000000180939.000000180.939 687
22. Perugia Umbria &0000000000164598.000000164.598 361
23. Reggio Emilia Emilia-Romagna &0000000000164202.000000164.202 723
24. Livorno Toskana &0000000000161132.000000161.132 1.546
25. Cagliari Sardinia &0000000000157638.000000157.638 1.881
26. Ravenna Emilia-Romagna &0000000000154559.000000154.559 228
27. Foggia Apulia &0000000000153359.000000153.359 305
28. Salerno Campania &0000000000140488.000000140.488 2,384.3
29. Rimini Emilia-Romagna &0000000000139420.000000139.420 1.040
30. Ferrara Emilia-Romagna &0000000000133980.000000133.980 330
31. Sassari Sardinia &0000000000130165.000000130.165 236
32 Siracusa Sicilija &0000000000124016.000000124.016 593
33. Pescara Abruzzo &0000000000123059.000000123.059 3.709
34. Monza Lombardija &0000000000121103.000000121.103 3.677
35. Latina Lazio &0000000000116843.000000116.843 417
36. Bergamo Lombardija &0000000000116400.000000116.400 3.025
37. Forlì Emilia-Romagna &0000000000115514.000000115.514 509
38. Vicenza Veneto &0000000000114762.000000114.762 1.488
39. Giugliano in Campania Campania &0000000000113764.000000113.764 1.127
40. Trento Trentino-Alto Adige/Südtirol &0000000000113340.000000113.340 702
41. Terni Umbria &0000000000111701.000000111.701 524
42. Novara Pijemont &0000000000103182.000000103.182 999
43. Ancona Marche &0000000000101614.000000101.614 818
44. Bolzano Trentino-Alto Adige/Südtirol &0000000000101417.000000101.417 1,931
45. Piacenza Emilia-Romagna &0000000000101134.000000101.134 843