Lista epizoda serije Whitechapel

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Popis epizoda serije Whitechapel)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Popis epizoda serije Whitechapel sadži pregled sezona i epizoda britanske kriminalističke serije koja je s emitiranjem započela 2009. na ITV-u. Dosad je prikazano ukupno 12 epizoda kroz tri sezone, a sve tri sezone dostupne su i na DVD izdanju za regiju 2.

Pregled serije[uredi | uredi kod]

Sezona Epizoda Originalno emitirano DVD izdanja
Premijera sezone Završnica sezone Regija 1 Regija 2 Regija 3
1. 3 2. veljače 2009. 16. veljače 2009.
2. 3 11. listopada 2010. 25. listopada 2010.
3. 6 30. siječnja 2012. 5. ožujka 2012.
4. 6 4. rujna 2013. 9. listopada 2013.

Sezone[uredi | uredi kod]

Sezona 1[uredi | uredi kod]

Epizoda # Naslov Redatelj Scenarist(i) Datum Gledanost (u milijunima)[1]
1 (1-01)"Part 1"S.J. ClarksonBen Court i Caroline Ip2. veljače 2009.9.26

Zapovjednik Anderson postavio je DI Josepha Chandlera u Whitechapel, na čelo Odjela za ubojstva kako bi, kao posljednji slučaj prije promaknuća, riješio ubojstvo žene. Ipak, slučaj nije toliko jednostavan kao što se ispostavlja - žrtvu, Cathy Lane, pronašla je policajka Mary Bousfield kako krvari, prerezana grkljana dok ubojica promatra s male udaljenosti. Na mjesto zločina pozvani su DS Ray Miles i njegov tim (Kent, McCormack, Sanders, Fitzgerald) i dolaze kada se žrtva proglasi mrtvom. Ipak, Miles i njegov tim nisu oduševljeni novim šefom, kojeg smatraju nesposobnim policajcem bez ikakvog praktičnog znanja.

2 (1-02)"Part 2"S.J. ClarksonBen Court i Caroline Ip9. veljače 2009.8.20

Kada postaje jasno kako se ne radi o rutinskom ubojstvu, zapovjednik Anderson poziva Chandlera i obavještava ga kako vrh policije smatra da imaju posla s imitatorom Jacka Trbosjeka, posebno nakon ogromne medijske bure koja se podigla. Obavijeste Chandlera kako se mora snaći sam i kako slučaj mora riješiti što brže. Nakon što je stekao barem malo poštovanja, Chandler predvodi tim u istrazi novog slučaja Trbosjek tako što proučavaju literaturu i gledaju DVD-ove, pokušavajući pronaći vezu između originala i imitatora. Istraga se pretvara u borbu s vremenom u kojoj Chandler i njegov tim znaju da će ubojica ponovo napasti, ali nemaju gotovo nikakve dokaze, osim onoga što im povijest govori. Dodatni problemi se stvaraju kada jedan od članova tima, želeći se riješiti Chandlera, odaje podatke novinama.

3 (1-03)"Part 3"S.J. ClarksonBen Court i Caroline Ip16. veljače 2009.8.72

Chandler ima bliski susjet s ubojicom, ali ne uspijeva ga ni uhititi ni slijediti, dapače, samo slučajni dolazak prolaznika spašava njegov život. Ipak, ubojičin stan sadrži dovoljno dokaza koji timu pomažu u konačnom lovu. Nakon što saznaju da je tijekom slučaja koristio brojne kostime kako bi ih incognito minirao, saznaju njegov alias. Na samom kraju, Chandler i Miles uspijevaju povezati dokaze i spriječiti rekonstrukciju ubojstva Mary Jane Kelly, ali Miles zadobije po život opasni ubod tijekom uhićenja. Chandler odluči ostati i pomoći Milesu, što ubojica koristi i bježi, samo da bi kasnije počinio suicid bacivši se u Temzu.

Sezona 2[uredi | uredi kod]

Epizoda # Naslov Redatelj Scenarist(i) Datum Gledanost (u milijunima)
Izvor je BARB; brojke se odnose na ITV1 HD
4 (2-01)"Part 1"David EvansBen Court i Caroline Ip11. listopada 2010.7.00

Nakon rješavanja slučaja Trbosjek, Chandler je premanentno stacioniran u Whitechapelu zajedno s Milesom, McCormackom, Kentom i Mansellom, koji je zamijenio degradiranog Fitzgeralda. Ipak, neuspješno uhićenje Trbosjekova imitatora rezultiralo je brojnim kritikama Chandlerova odjela i njegovim zaostajanjem za Jedinicom za organizirani kriminal (OCD) koju vodi DCI Cazenove, koji je dobio nagradu zbog reduciranja uličnog kriminala. Iako se tim žali zbog nedostatka slučajeva, zapovjednik Anderson zaintrigira Chandlera kada mu najavi da će ga uskoro pronaći novi veliki slučaj. Nakon što u Temzi pronađu plutajuće truplo, u East Endu uslijedi velik broj grozomornih napada koji podsjećaju na strahovladu braće Kray tijekom 1960-ih. Unatoč Buchanovim pravovremenim savjetima, Chandler sumnja na lokalnog kriminalca Stevea Dukea samo da bi uskoro otkrio kako iza svega stoji opasni duo koji želi osvetiti pokojne blizance.

5 (2-02)"Part 2"David EvansBen Court i Caroline Ip18. listopada 2010.6.52

U pubu The Blind Beggar dolazi do ubojstva koje poprilično podsjeća na ubojstvo Georgea Cornella koje je 1966. počinio Ronnie Kray. Šankerica policiji javi kako je ubojica Jimmy Kray koji živi u blizini sa svojom majkom, Angie Brooks. Nakon intervjua s njom, Chandler i Miles saznaju kako je ona posjetila Ronnieja u zatvoru gdje je dobila uzorak sperme kojeg je iskoristila kako bi zatrudnila i rodila jednojajčane blizance, Jimmyja i Johnnyja Krayja. Nakon što Dr Llewellyn objasni kako nema načina da otkrije koji je blizanac ubojica, tim se mora koncentrirati na klasične metode. Ipak, istraga ubrzo uzdrma blizance koji otimaju Chandlera i odvode ga na sastanak gdje mu nude mogućnost povlačenja. Nakon odbijanja ponude, Chandler spozna kako je Jimmy potpuno lud, a Johnny ima velike probleme pri kontroliranju svog blizanca. Istraga uskoro dovodi cijeli tim u opasnost: Milseovom sinu prijete, Kenta teroriziraju podmićeni policajci, Mansell dobiva neobičan dar pred vrata, McCormacku prijate pištoljem, a Chandlera otmu i prebiju prije nego su ga ostavili u šumi Epping. Završivši na samom dnu, Chandler poziva Buchana u pomoć te ovaj savjetuje da iskoriste Jimmyjevu neuračunjivost da razdvoje blizance. Ipak, nakon što saznaju da je Fitzgerald također njihov čovjek, sastanak s Johnnyjem propada i blizanci izrešetaju restoran u kojem su Miles i Chandler s automatskim oružjem. Unutra, Chandler uočava postavljeni pištolj i uzvraća vatru. Blizanci odlaze kada potroše municiju. Fitzgeralda ubrzo uhite, ali prije uspije upozoriti Chandlera kako je on jedini koji se bori protiv blizanaca.

6 (2-03)"Part 3"David EvansBen Court i Caroline Ip25. listopada 2010.6.03

Nakon pucnjave, Chandler naredi Milesu da ga vozi do Andersonove kuće. Dok njih dvojica razgovaraju, Miles poziva ostale članove tima, ali se zabrine kada ne uspijeva dobiti McCormacka. Nakon što brzo stignu do njegove kuće, otkriju da se objesio u alatnici. Dr. Llewellyn smrt proglasi suicidom. McCormackova smrt naizgled označava kraj istrage, ali sve je to samo zapovjednikova farsa. Tim se seli na tajnu lokaciju, Buchanovu kuću, gdje im Anderson daje 3 dana sa prikupe dovoljno dokaza i svjedoka da uhite Krayjeve. Kopajući po prošlosti, povezuju Ronnijevu afekciju prema dječacima s Jimmyjevim "plavokosim dječakom". No, kada se otkrije kako je "plavokosi dječak" zapravo muškobanjasta djevojka, tim počinje sumnjati u vjerodostojnost Krayjevih. Uspjevši doći do Jimmyjeva DNA, tim otkrije kako Johnny i Jimmy Kray uopće nisu sinovi Ronniea Krayja, što iskoriste kod Dukesa kako bi razotkrili i srušili blizance. Kasnije saznaju kako je pravu istinu znala jedino njihova majka i kako je ona lagala svojim sinovima kako bi im osigurala ugled. Ipak, Krayjevi su ubijeni u pritvoru, a Anderson iskoristi vakuum kako bi preuzeo čelnu poziciju. Anderson prihvati Chandlerov zahtjev da ostane u Whitechapelu, ali da dobiva interesantne slučajeve.

Sezona 3[uredi | uredi kod]

Epizoda # Naslov Redatelj Scenarist(i) Datum Gledanost (u milijunima)
Izvor je BARB; brojke se odnose na ITV1 HD i ITV1 +1
7 (3-01)"Case One (Part 1)"John StricklandBen Court i Caroline Ip30. siječnja 2012.7.35

Chandler i Miles istražuju slučaj četvero zaklanih muškaraca u fortificiranoj krojačnici. Ed Buchan se pridružuje timu kao voditelj arhive i povijesni savjetnik. Vidjevši s čime imaju posla, Buchan vjeruje kako će enormna arhiva Chandlerova odjela pružiti dovoljno podataka o novom slučaju koji podsjeća na ubojstva u ulici Ratcliff Highway stara 200 godina.

8 (3-02)"Case One (Part 2)"John StricklandBen Court i Caroline Ip6. veljače 2012.6.88

Nakon krojačnice, u Whitechapelu dolazi do novog masovnog ubojstva i to ponovo bez ikakvih konkretnih forenzičkih dokaza. Chandler i Miles se moraju, uz Buchanovu pomoć, okrenuti drugim povijesnim slučajevima kako bi spriječili misterioznog serijskog ubojicu.

9 (3-03)"Case Two (Part 1)"Richard ClarkBen Court i Caroline Ip13. veljače 2012.7.12

Dok Chandler i tim svjedoče krštenju Milesove novorođene kćeri, lisica protrči ulicama Whitechapela noseći u ustima ljudsku ruku. Kasnije, Temza izbaci još dijelova tijela iste žrtve, za koju se otkriva kako je otrovana nepoznatim otrovom. Jedini trag o identitetu žrtve je tetovaža zvijezde na bezglavom torzu.

10 (3-04)"Case Two (Part 2)"Richard ClarkBen Court i Caroline Ip20. veljače 2012.6.95

Kada dr. Llewellyn otkrije kako su žrtve otrovane španjolskom mušicom, Chandler i Miles preispituju povijest i dedukciju kako bi otkrili s kakvim ubojicom imaju posla. Slučaj ih uvodi u priči mračne opsesije u kojoj je ljubav izazvala krivu reakciju.

11 (3-05)"Case Three (Part 1)"Jon EastBen Court i Caroline Ip27. veljače 2012.6.78

Kada istovremeno dođe do ubojstva babysitterice i bijega luđaka iz Whitechapelske psihijatrije, četvrt postaje poprište straha. Strahujući od serijskog ubojice, Chandler i Miles moraju djelovati brzo kako bi spriječili nove žrtve. U međuvremenu, Chandlerov svojeglavi pokušaj da privede osumnjičenog ugrozi njegov život, što stvara probleme s Milesom.

12 (3-06)"Case Three (Part 2)"Jon EastBen Court i Caroline Ip5. ožujka 2012.7.11

Povećanje broja žrtava dovodi do nesuglasica oko tijeka istrage. Nakon što je dva puta preživjela napad ubojice, psihologinja Morgan Lamb postaje timu posebno interesantna. Uz Buchanovu pomoć, Chandler i Miles uspijevaju pronaći poveznicu i razriješiti slučaj, ali ne nova ubojstva.

Sezona 4[uredi | uredi kod]

Epizoda # Naslov Redatelj Scenarist(i) Datum Gledanost (u milijunima)
Izvor je BARB; brojke se odnose na ITV1 HD i ITV1 +1
13 (4-01)"Case One (Part 1)"Jon EastBen Court i Caroline Ip4. rujna 2013.5.55

Dok Edward Buchan promovira svoju novu knjigu, A History of Murder in Whitechapel, stari bugarski špijun bježi do tajnog skrovišta gdje se sastaje s misterioznim muškarcem. Bugarin, Aleksandar Zukanov, zapravo je namamljen u zamku te je mučen i ubijen tako što su mu na prsa položena vrata, na koja je ubojica slagao velike kamene ploče. U cijeli slučaj ubrzo se uplete i MI6, a sumnjivci koje Odjel ima pokazuju se nedužnima. Nedugo nakon prvog ubojstva, detektivi pronađu zapaljeni leš starice i shvate kako je netko započeo lov na vještice u Whitechapelu.

14 (4-02)"Case One (Part 2)"Jon EastBen Court i Caroline Ip11. rujna 2013.4.71

Nastavak slučaja postaje izrazito zamršen. Broj žrtava raste, a detektivi nemaju nikakvu jasnu vezu među žrtvama. S druge strane, oslobođeni agent, Crispin Wingfield, Chandleru javlja kako mu ostavlja svoje spise te kako osjeća da mu život ubrzo dolazi kraju. Njegova istraga vezana je uz otkrivanje uzroka svih zala u Whitechapelu, mjestu u kojem je u vrlo kratkoj mjeri došlo do niza brutalnih zločina. Wingfield će, u međuvremenu, sletjeti sa svog prozora na policijsko auto iz kojeg je, samo 10 sekundi prije izašla detektivka Riley, i tako izvukla živu glavu. Nije razjašnjeno radi li se o ubojstvu ili samoubojstvu. Chandler u međuvremenu okrene slučaj naopačke i detektivi dođu do novih uvida koji rezultiraju otkrivanjem identiteta ubojice, koji je obolio od trovanja koje ga je potpuno, fizički i psihički, uništilo te je, pateći od deluzija, započeo svoj lov na vještice.

15 (4-03)"Case Two (Part 1)"Daniel NettheimSteve Pemberton18. rujna 2013.4.62

Chandlerov odjel dobije novi slučaj kada se u muzeju suvremene umjetnosti pojavi odrezano lice muškarca, čiji leš, obješen i s oderanom kožom na leđima, pronađu na groblju. Proučavajući dokaze, Kent dolazi do veze s ruskom mafijom, a Miles istražuje veze u umjetničkom svijetu. Ubrzo se ubojstva nastavljaju, ali detektivi imaju problema s pronalaženjem jasne veze. Paralalno sa slučajem, Buchan pokušava razraditi Wingfieldov slučaj, a istovremeno se između njega i Megan razvija emotivni odnos.

16 (4-04)"Case Two (Part 2)"Daniel NettheimSteve Pemberton25. rujna 2013.4.26

Bizarni slučaj kidanja lica se nastavlja, ali ubojica napravi pogrešku i njegova posljednja žrtva preživi, mada jedva. Jedini trag što ga ostavlja Chandleru i Milesu je slovo "W". Kent i Riley privedu sumnjivca, ali ispostavlja se kako on nije imao veze sa slučajem. S druge strane, nakon što se otkrije da je Mansell prevario Buchana u vezi Megan, Buchan se baci na posao kako bi zaboravio na problem. Kad Buchan nestane, Chandler i tim uspijevaju pronaći vezu među žrtvama - zapisničar na svim njihovim slučajevima bio je knjižničar, Oliver Diggory. Detektivi stignu pravovremeno da spase Buchana, ali Diggory uspije pobjeći Chandleru te se baci u veliki rezač papira i tako umire.

17 (4-05)"Case Three (Part 1)"Jon EastBen Court i Caroline Ip2. listopada 2013.3.27

Dok Chandler i njegov tim neuspješno sudjeluju u simulacijskoj igri Zombie Apocalypse, radnici u kanalizaciji pronađu leš mladog trkača. Autopsija otkriva kako su mu uklonjeni organi. Daljnja istraga dovodi istražitelje do ekscentričnog kriptozoologa koji je u kanalizaciju postavio kameru kako bi pronašao "crnu svinju". Pregled slika s kamere otkriva kako je žrtva bježala od četvorice maskiranih muškaraca. Identičan modus operandi ponavlja se i kod sljedeće žrtve, crnkinje koja je dostavila hranu starici (koja se misteriozno pojavljivala u svim epizodama), a na povratku je odvučena u kanalizaciju. Dok istraga traje, Kent prekine vezu svoje sestre i Mansella, nakon čega ovaj ode na vrh zgrade kako bi se ubio, ali ga Megan spriječi i napadne Kenta da sve popravi. Dok Buchan istražuje slične zločine u prošlosti, maskirani kradljivci organa napadaju svoju treću žrtvu.

18 (4-06)"Case Three (Part 2)"Jon EastBen Court i Caroline Ip9. listopada 2013.4.13

Istraga postaje sve konfuznija - Chandlerov tim ne može pronaći tijelo nove žrtve, osumnjičena grupa ekscentričnih gurmana nema nikakve veze sa zločinima, a Miles otkriva kako misteriozna starica sabotira postaju. Izgleda kako je starica bila ta na koju je Winfield mislio tokom svoje istrage, ali teza o besmrtnoj starici izgleda prilično nategnuto. Chandler i Miles odlaze kod vidovnjakinje koja im da kriptiranu poruku o lokaciji nestale djevojke, za koju se kasnije ispostavlja da bi mogla odgovarati stvarnoj lokaciji. Nakon smrti lokalnog svećenika, detektivi uspijevaju povezati slučaj s odbjeglim članovima lokalne crkve. Chandler i Miles uspijevaju otpratiti dvoje članova do njihovog kanalizacijskog utočišta gdje Chandler spasi život dječaku koji je trebao biti žrtvovan. Chandler pohapsi cijelu družinu, ali na kraju dolazi do tragedije koja otvara cijeli niz novih pitanja i baca dodatnu sumnju na ulogu misteriozne starice.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. www.barb.co.uk