Pontijska močvara

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Pontijska močvara
Pomptinus Ager
Lago fogliano, obalna laguna, ostatak nekadašnje močvare
Lago fogliano, obalna laguna, ostatak nekadašnje močvare
Država  Italija
Regija Lacij

Pontijska močvara (talijanski: Agro Pontino ili samo Pontina,[1] latinski: Pomptinus Ager) je nekadašnja močvara u Laciju.

Geografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Pontijska močvara se prostirala na površini od oko 800 km², 45 km jugoistočno od Rima, duž obala Tirenskog mora, sve do zaljeva kod Terracine. Danas je aluvijalna ravnica omeđena na jugu i zapadu Tirenskim morem, na istoku prvim obroncima Apenina (planinski masivi Lepini i Ausoni), te sa sjevera srednjim tokom rijeke Asture i prvim obroncima masiva Colli Albani.[1]

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Karta Pontijske močvare iz 18. vijeka

Tit Livije je tu močvaru zvao Pomptinus Age, a Plinije Stariji u množini Pomptinae Paludes. Još za rimskih vremena po sredini močvare je 312. pne. izgrađena Via Appia. Ranije, putnici su morali koristiti Via Latinu koja je išla uz bokove Apenina, tako da se do grada Terracine nije moglo doći zbog močvare.

Hidrotehnika[uredi - уреди | uredi kôd]

Nekadašnja močvara danas je ravnica na kojoj se danas prostiru oranice s kanalima za navodnjavanje, odvojena od mora pješčanim nasipima. Isušivanje močvare počelo je za renesanse, ali je temeljita melioracija izvršena je tek 1930. isušivanjem bara, izgradnjom cesta i naselja za kolone (Latina, Sabaudia, Pontinia, Aprilia i Pomezia).[1]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 Pontina, Pianura (talijanski). Treccani. http://www.treccani.it/enciclopedia/pianura-pontina/. Pristupljeno 16. 10. 2014. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]