Ponte di Rialto

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ponte di Rialto
Most Rialto
Pogled na most Rialto
Lokacija
PremošćujeCanal Grande
MjestoVenecija, Italija
Koordinate45°26′16.83″N12°20′8.3″E
Gradnja
Period gradnje1588.
Otvorenje1591.
Graditelji
ProjektantAntonio da Ponte
Tehnički podaci
Vrstalučni most
Materijalkamen
Visina7,32 m
Širina8,9 m
Najveći raspon31,8 m
Upravljanje
Funkcijapješački most
Karta
Ponte di Rialto na mapi Venecije
Ponte di Rialto

Ponte di Rialto (hrvatskosrpski jezik: Most Rialto) je najstariji i najpoznatiji od četiri mosta koji premošćuju Canal Grande u Veneciji (Italija).

Historija[uredi | uredi kod]

Prvi prijelaz preko Canal Grandea u Veneciji bio je pontonski most kojeg je još 1181. sagradio Nicolò Barattieri. Taj most Venecijanci su zvali Ponte della Moneta, zbog tog jer je s njegove istočne strane stajala prva kovnica novca Zecca.[1]

Detalj mosta
Pogled sa Rialta
Putokaz za Ponte di Rialto, jedno od centralnih mjesta u Veneciji

Vremenom je promet preko pontonskog mosta zbog tržnice na istočnom dijelu toliko narastao da je 1255. napravljen drveni most.[1] To je bila građevina s dvije simetrične pokretne rampe koje su se mogle podići da omoguće prolaz visokim brodovima. Tokom prve polovice 15. vijeka, uzduž mosta podignuti su dućani na obje strane. Prihodi od najma pomogli su održabvanju mosta. Most od drvenih greda je djelomično izgorio za pobune koju je vodio Bajamonte Tiepolo 1310. godine, zatim se 1444. srušio pod težinom gledatelja koji su pratili procesiju brodova, a ponovno je pao 1524. godine.

Ideja da se umjesto drvenog izgradi kameni most prvi put se pojavila 1503. godine i potom su se par decenija redale kojekakve ideje. Venecijanski senat je 1551. raspisao natječaj za novi most. Svoje prijedloge dali su najveći arhitekti onog doba kao što su Jacopo Sansovino, Palladio i Vignola i Michelangelo, ali svi oni držali su se starih prokušanih statičkih zakona i ponudili nacrt mosta s nekoliko lukova manjeg raspona na stupovima u kanalu, što senatori nikako nisu htjeli. Pobijedilo je rješenje Antonia da Ponta u vidu jednolučnog kamenog mosta smiono velikog raspona za ono vrijeme. Vincenzo Scamozzi, jedan od konkurenata, čak je predviđao da će se vrlo brzo srušiti zbog toga. Osim smiono velikog luka, most je umnogočemu ličio na stari drveni. Isto kao i stariji, također je imao dućane sa svake strane i na sredini portik. Gradnja je otpočela 1588. i most je dovršen 1591. godine. Do danas je u funkciji i ne samo da služi svrsi, već je jedna od najvećih atrakcija Venecije.

Pogled na sa mosta na Canal Grande

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Molmenti, Pompeo; Horatio Forbes Brown (13. 10. 1906) (Google books). Venice: Its Individual Growth from the Earliest Beginnings to the Fall of the Republic. Chicago: A.C. McClurg & Co.. str. 29. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]