Ponte degli Scalzi

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ponte degli Scalzi
Most Scalzi
Ponte degli Scalzi (Venice).jpg
Pogled na na most Scalzi
Lokacija
Premošćuje Canal Grande
Mjesto Venecija,  Italija
Koordinate 45°15′46″N 12°11′32″E / 45.2628°N 12.1921°E / 45.2628; 12.1921
Gradnja
Period gradnje 1932
Otvorenje 1934
Graditelji
Projektant Eugenio Miozzi
Tehnički podaci
Konstrukcija lučni kameni most
Ukupna duljina 40 m m
Visina 6,75 m m
Upravljanje
Funkcija pješački most

Ponte degli Scalzi (hrvatskosrpski jezik: Most Scalzi) je jedan od četiri mosta koji premošćuju Canal Grande u Veneciji, Italija.

Most povezuje sestiere Santa Croce i Cannaregio, u kom se odmah preko puta sa sjeverne strane nalazi Chiesa degli Scalzi (crkva bosonogih fratara po kojem je most dobio ime) i nešto dalje željeznička stanica Santa Lucia. Sa južne strane na Santa Croceu, nalazi se Piazzale Roma i autobusna stanica.[1]

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Prvi most na istom mjestu izgrađen je 1858. po nacrtu austrijskog inženjera Alfreda Nevillea za vrijeme habsburgške uprave nad Venecijom. On je trebao olakšati pristup novoizgrađenom željezničkom kolodvoru - Santa Lucia. To je bio most od lijevanog željeza, jednostavne konstrukcije, vrlo sličan mostu kod Akademije koji je nešto prije izgradio isti Neville. Njegova mala visina (4 m) onemogućavala je prolazak brodova, a njegov industrijski izgled oštro odudarao od okoline, tako da ga je je gradska uprava odlučila zamjeniti na početku tridesetih godina prošlog vijeka.

Novi jednolučni most od istarskog kamena napravljen je po projektu inženjera Eugenia Miozzia (1889-1979). Izgradnja je počela 4. maja 1932, a most je otvoren samo dvije godine kasnije, 28. oktobra 1934.[1]

Drugi pogled na most Scalzi

Nedaleko mosta Scalzi, bliže autobuskoj stanici na Piazzale Roma, podignut je najnoviji četvrti most Ponte della Costituzione, preko Kanala Grande.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]