Pomezanska biskupija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pomezanska biskupija
Grb
Grb
Grb
Latinski naziv Dioecesis Pomesaniensis
Datum uspostave 1243.
Datum promjene statusa 1763. (ukinuta)
2014. (obnovljena)
Metropolitansko sjedište Riška nadbiskupija
Država gdje se nalazi Redovnička država Teutonskog viteškog reda
Prusko vojvodstvo
Poljska

Pomezanska biskupija (latinski: Dioecesis Pomesaniensis, njemački: Bistum Pomesanien, poljski: Bistum Pomesanien) bila je biskupija katoličke crkve na teritoriju Redovničke države Teutonskog viteškog reda u Pruskoj (danas u poljskom Pomeranskom vojvodstvu), koja je egzistirala od 1224. do 16. vijeka.[1]

Historija[uredi | uredi kod]

Pomezansku biskupiju osnovao je kao jednu od četiri katoličke biskupije u Pruskoj 1243.[2] papinski legat Vilim iz Modene.

Rezidencija biskupa bio je grad Prabuty (Riesenburg), ali se Katedralni kaptol (sjedište) nalazio u utvrđenoj katedrali u Kwidzynu (Marienwerder). Pomezanska biskupija je de jure bila sufraganska biskupija Riške nadbiskupije, ali su njome de facto vladali kanonici Teutonskog viteškog reda.

Širenjem luteranizma i njegovim prihvaćanjem 1525., biskupijom su efektivno upravljali luteranski biskupi sve do 1587., kad je biskupiju sekularizirao regent Pruskog vojvodstva Georg Friedrich.

Dijecezansko područje izvan Pruskog vojvodstva ostalo je katoličko pa se 1601. pridružilo biskupiji u Chełmnu. Nakon tog je 1763. Pomezanska biskupija i formalno ukinuta.[2]

Katolička Pomezanska biskupija formalno je obnovljena u oktobru 2014.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Bishopric of Pomesania” (engleski). DBpedia. Pristupljeno 10.01.2022. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Titular Episcopal See of Pomezania (engleski). GCatholic. Pristupljeno 10.01.2022. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]