Polupustinjska klima

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Polupustinjska klima
Semiaridus clima
Karta sa regijama svijeta koje imaju Polupustinjsku klimu (narančasto su označena područja sa Vrućom polupustinjskom klimom - BSh, a žuto područja sa Hladnom polupustinjskom klimom - BSk)
Karta sa regijama svijeta koje imaju Polupustinjsku klimu (narančasto su označena područja sa Vrućom polupustinjskom klimom - BSh, a žuto područja sa Hladnom polupustinjskom klimom - BSk)

Polupustinjska klima ili polusušna klima ili stepska klima, je tip klime koja vlada u onim regijama svijeta koje primaju manje oborina nego što je prirodna evapotranspiracija a to je oko 380 - 630 mm na godinu. [1]

Precizniju definiciju Polupustinjske klime daje Köppenova klasifikacija klime po kojoj postoje dva tipa takve klime; Vruća polupustinjska klima ili BSk (ukoliko je prosječna godišnja temperatura zraka 18 °C) i Hladna polupustinjska klima ili BSh (ukoliko je prosječna godišnja temperatura zraka niža od 18 °C) kao međurazredi između Pustinjske klime i Umjereno tople kišne klime.

Područja sa tim tipom klime postoje na svih šest stalno naseljenih kontinenata, uz rubove pustinja [1], ona imaju nisku i zakržljalu vegetaciju koja se sastoji od trave ili grmlja. Godišnje temperaturne varijacije su velike, ali ne tako ekstremne kao u pravim pustinjama. [1]

Da se ustanovi da li neka regija ima Polupustinjsku klimu, prvo se mora utvrditi prag padalina. Za ona područja gdje 70% godišnje količine oborina padne zimi, vrijedi pravilo da je prag padalina 2 x prosječna godišnja temperatura. Za ona područja gdje 70% godišnje količine oborina padne u sunčanoj polovici godine (od aprila do septembra na Sjevernoj polutki, ili od oktobra do marta na južnoj), treba računati 2 x prosječna godišnja temperatura + 28, inače vrijedi pravilo 2 x prosječna godišnja temperatura + 14. [2]

Vruća polupustinjska klima[uredi - уреди | uredi kôd]

Karta sa regijama svijeta koje imaju Vruću polupustinjsku klimu

Vruća polupustinjska klima prema Köppenovoj klasifikaciji tip BSh je tip klime koja vlada u tropskim i suptropskim krajevima.

Karakteristika ove klime su topla (ponekad i vrlo vruća ljeta) i blage do tople zime, sa vrlo rijetkim snijegom. Područja sa tim tipom klime najčešće se nalaze uz rubove pustinja po Zapadnoj Africi, Indiji, Pakistanu, Australiji, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Hladna polupustinjska klima[uredi - уреди | uredi kôd]

Karta sa regijama svijeta koje imaju Hladnu polupustinjsku klimu

Hladna polupustinjska klima prema Köppenovoj klasifikaciji tip BSK je tip klime koja vlada u umjerenim zonama, koje se nalaze u dubini kontinentalne mase daleko od mora.

Karakteristika ove klime su vruća i suha (često i iznimno vruća ljeta, iako ne toliko vruća kao kod Vruće polupustinjske klime) i hladne zime, sa snijegom. Područja sa tim tipom klime ima po Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, Sjevernoj i Južnoj Africi, Evropi (po Turskoj i Španjolskoj) i po južnoj Australiji.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]