Poliacetilen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Poliacetilen
trans-Polyacetylen
cis-Polyacetylen
IUPAC ime
Drugi nazivi Poliacetilen, PAc
Identifikacija
CAS registarski broj 25067-58-7
Svojstva
Molekulska formula [C2H2]n
Rastvorljivost u vodi nerastvoran
Opasnost
R-oznake R10
S-oznake -
Srodna jedinjenja
Сродна једињења Etin (monomer)Ukoliko nije drugačije napomenuto, podaci se odnose na standardno stanje (25 °C, 100 kPa) materijala

Infobox references

Poliacetilen je organski polimer i organski poluprovodnik, koji se priprema ili sintetički ili kao jedan oblik biološkog pigmenta melanina. Neki fungalni melanini su čisti poliacetilen. Poliacetilen me može pretvariti u vodljivi polimer. Priprema se u posebnom Cigler-Nata katalizatoru. Oksidacija sa jodom povećava provodljivost 108 puta. Za taj rad dobijena je 2000 Nobelova nagrada za hemiju.[1] Polimerizacijom acetilena hemijske formule C2H2, strukturne formule: HC≡CH, dobija se dugačak lanac atoma ugljenika sa alternirajućim dvostrukim vezama. Svaki atom vodonika može se zameniti funkcionalnom vezom. Shematski se to prikazuje ...C=C-C=C-C.... Poliacetilen, koji se različito priprema zove se i crni acetilen ili melanin.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Heeger, Alan (2001). „Nobel Lecture: Semiconducting and metallic polymers: The fourth generation of polymeric materials” (free download). Reviews of Modern Physics 73 (3): 681. DOI:10.1103/RevModPhys.73.681. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]