Pokret za autonomije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pokret za autonomiju Juga)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pokret za autonomiju Juga
Movimento per le Autonomie - Alleati per il Sud
Sekretar Rafaele Lombardo
Koalicija Novi savez za Italiju
Osnovana 30. aprila 2005.
Sedište Via dell'Oca 27, Rim
Država  Italija
Mladi ogranak Mladi za autonomije
Ideologija Decentralizacija,
Federalizam,
Demohrišćanstvo.
Politička pozicija Centar
Dom poslanika
4 / 630
Senat
2 / 315
Regionalna skupština Sicilije
12 / 90
Evropska stranka Evropska narodna partija
internet stranica

Pokret za autonomiju Juga (Movimento per le Autonomie - MpA) je italijanska politička partija autonomističke,federalističke i demohrišćanske inspiracije.

Pokret je formiran 30. aprila 2005, od strane disidenata Unije demohrišćana i centra na Siciliji pod vođstvom tadašnjeg predsednika Katanskog okruga,Rafaela Lombarda.

MpA odlučuje da pristupi desničarskoj koaliciji povodom izbora 2006, formirajući zajedničku izbornu listu sa Severnom ligom. Iako će koalicija izgubiti te izbore MpA je uspela da osvoji 5 poslaničkih mesta i 2 senatorska mesta u italijanskom Parlamentu.

Na izborima 2008, MpA učestvuje u koaliciji sa Narodom slobode i Severnom ligom. Koalicija je pobedila na izborima i MpA dobija 8 poslanika i 2 senatora.

Međutim, najveći uspeh MpA je kandidatura lidera Rafaela Lomabarda za predsednika Sicilije 2008, kao predstavnika cele desničarske koalicije na ostrvu. Lomabardo će osvojiti skoro 64% glasova i time postati predsednik regije.

Međutim sredinom 2010 MpA raskida veze sa desničarskom koalicijom zbog sukoba između Lombarda i predsednika italijanske vlade Silvijem Berluskonijem, oko davanja sredstava vlade Jugu.

Nakon raskida sa desnicom MpA pristupa centrističkoj koaliciji „Novi savez za Italiju“ zajedno sa Unijom demohrišćana, Budućnošću i slobodom i Alijansom za Italiju.