Il fu Mattia Pascal

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pokojni Mattia Pascal)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Il fu Mattia Pascal (u prijevodu Pokojni Mattia Pascal) je roman italijanskog književnika Luigija Pirandella objavljen 1904. godine. Naslovni protagonist je muškarac čiji se život svodi na besperspektivni posao i brak u kome ga stalno maltretiraju supruga i punica. Radnja prikazuje kako impulzivno odlazi na izlet u Monte Carlo i pukom srećom osvoji veliku svotu novca na kocki, a pri povratku dozna da ga je supruga zahvaljujući pronađenom anonimnom lešu dala proglasiti mrtvim kako bi se udala za svog ljubavnika. Il fu Mattia Pascal se smatra jednim od najuspješnijih Pirandellovih romana, a usprkos morbidnih detalja zapleta ga karakterizira humoristički stil. Motiv zamjene i gubitka identiteta će kasnije biti korišten u daleko poznatijim Pirandellovim dramama kao što je Enrico IV.

Roman je tri puta ekraniziran - u Francuskoj 1925. kao nijemi film Feu Mathias Pascal i 1937. kao istoimena zvučna verzija, te u Italiji 1985. pod naslovom Le due vite di Mattia Pascal.

Izvori[uredi | uredi kod]


Literatura[uredi | uredi kod]

  • Giovanni Macchia, Pirandello o la stanza della tortura, Mondadori, Milano 1981.
  • Luigi Sedita, La maschera del nome. Tre saggi di onomastica pirandelliana, Istituto della Enciclopedia Italiana, Roma 1988

Vanjske veze[uredi | uredi kod]