Pogreb u Berlinu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Funeral in Berlin
britanski poster
RežijaGuy Hamilton
ProducentCharles D. Kasher
ScenarioEvan Jones
PredložakFuneral in Berlin; autor:
Len Deighton
UlogeMichael Caine
Paul Hubschmid
Eva Renzi
Oscar Homolka
Hugh Burden
MuzikaKonrad Elfers
FotografijaOtto Heller
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
22. 12. 1966 (1966-12-22) (SAD)
Trajanje102 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
The IPCRESS File (1965) Billion Dollar Brain (1967)

Funeral in Berlin (sh. Pogreb u Berlinu) je britanski špijunski triler film snimljen 1966. godine u režiji Guya Hamiltona. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Lena Deightona, odnosno drugi po redu film iz serije o britanskom obavještajcu Harryju Palmeru. Protagonist, koga tumači Michael Caine, je poslan u Hladnim ratom podijeljeni Berlin kako bi iz, uz pomoć lokalnih kriminalaca, iz istočnog dijela preko Berlinskog zida izveo pukovnika Stoka, šefa sovjetskih obavještajaca (čiji lik tumači Oskar Homolka) koji nastoji prebjeći na Zapad. Radnja pokazuje kako je takva operacija dio šire mreže spletki vezane uz nacističku prošlost i jevrejski novac opljačkan za vrijeme Holokausta.

Glavna ženska uloga u filmu je trebala pripasti američkoj glumci Anjanette Comer, ali se ona razbolila; umjesto nje je uskočila njemačka glumica Eva Renzi; iako su njihovi likovi smrtni neprijatelji, za vrijeme snimanja se zaljubila i poslije udala za švicarskog glumca Paula Hubschmida koji tumači lik glavnog negativca. Bolest je također bila razlog zbog koga je Homolka zamijenio Akima Tamiroffa kome je originalno bio namijenjen lik pukovnika Stoka. Snimanje se odvijalo u Zapadnom Berlinu u blizini Zida, te su ga, koristeći ogledala i sunčevo svjetlo, ometali sovjetski i istočnonjemački vojnici. Prema kasnijim navodima Michaela Caine, Guy Hamilton je često odstupao od scenarija te to obrazlagao željom za više realizma i vlastitim iskustvima obavještajca u Drugom svjetskom ratu.

Funeral in Berlin je, usprkos kompliciranog zapleta, slično kao i prethodni film The IPCRESS File, postigao veliki uspjeh, a kasnije se često navodio kao jedan od najboljih ostvarenja špijunskog žanra 1960-ih, odnosno hladnoratovskih trilera.

Uloge[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]