Dunavske Švabe

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Podunavske Švabe)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Domaće Nemce iz Osijeka koji se nisu hteli upisati u fašističku organizaciju gone fašisti sa natpisom "narodne izdajice".

Dunavske Švabe (nem. Donauschwaben) je naziv za Nemce koji su živeli u nekadašnjoj Kraljevini Ugarskoj. Živeli su na prostorima današnje Mađarske, Srbije (Vojvodina) i Hrvatske (Baranja, Slavonija), kao i na Karpatima i u Transilvaniji. Te su teritorije naselili uglavnom u 18. veku.

Nemci su do drugog svetskog rata bila najbrojnija nacionalna manjina u Jugoslaviji. Mnogi Nemci (Folksdojčeri) bili su uključeni u okupatorski aparat za vreme rata, pa se nakon rata smatralo da se nemačka manjina nelojalno ponela prema svojoj državi. Masovno su proterani nakon Drugog svetskog rata. Istu sudbinu doživeli su Nemci i u nekim drugim evropskim zemljama (Poljska, Čehoslovačka), a te su mere i međunarodno pravno sankcionisane.[1] Iz Rumunije nisu bili proterani već rasejani po celoj zemlji.

Mnogi su Nemci emigrirali u SAD, Kanadu, Brazil, Argentinu, Meksiko i Australiju. Krajem 20. veka mnogi od njih su se odselili u Nemačku.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. M. Bartoš, Međunarodno javno pravo I, Opšti deo, izvori, subjekti (str 432.), Beograd 1954.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]