On the Origin of Species

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Podrijetlo vrsta)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
O poreklu vrsta

Naslovna strana izdanja iz 1859.
Pisac Čarls Darvin
Naslov originala On the Origin of Species
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Datum objavljivanja
Datum premijernog objavljivanja 24. novembar 1859.
Tip medija Tvrdi povez
Broj strana 502

O poreklu vrsta (pun naziv: O poreklu vrsta posredstvom prirodne selekcije ili očuvanje boljih rasa u borbi za život; prvo izdanje 24. novembra 1859.[1]) je čuvena knjiga autora Čarlsa Darvina koja je označila novu epohu u razumevanju evolucije organskog sveta. U njoj se iznose činjenice koje su plod Darvinovih opažanja na dugim putovanjima i razmišljanja kao i saznavanje da žive vrste nisu stvorene de novo, što je označilo nov model evolucionih promena.

Na osnovu proučavanja raznolikosti i prilagodljivosti srodnih oblika živih bića i spoznaje o postepenim promenama fosilnog sveta u poređenju s današnjim oblicima Darvin je utvrdio da su te promene posledica prirodnog procesa. Time delimično prihvata spoznaje svojih prethodnika, ali i objašnjava glavni mehanizam promena u živom svetu što je, po Darvinovu shvatanju, prirodni odabir vrsta. S obzirom na stalno menjanje živog i neživog sveta, u geološkoj prošlosti i danas, na Zemlji opstaju oni organizmi koji se najbolje adaptiraju.

Knjiga je u viktorijanskoj Engleskoj dočekana sa znatiželjom i na dan objave je bila odmah rasprodana. U toku plovidbe svetom, na brodu "Bigl", koja je trajala pet godina, Darvin je upoznao svu raznolikost krajeva, podneblja, flore i faune, ali i ljudskih grupa. Na osnovu tih razmišljanja o odnosima u prirodi, i proučavanja postojeće literature, je postepeno oblikovao svoje jedinstveno evolucijsko tumačenje fizičkog značaja Zemlje.

Izvori[uredi | uredi kod]

References[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]