Pljačka banke Loomis Fargo (1997)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pljačka banke Loomis Fargo 1997. godine je naziv za pljačku 17,3 miliona dolara u gotovini koja se dogodila u gradu Charlotte u američkoj državi Sjeverna Karolina navečer 4.10. 1997. Meta pljačke je bio regionalni ured tvrtke Loomis, Fargo and Company a počinitelj David Scott Ghantt, vozač oklopljenog automobila i nadzornik sefa tvrtke. Kriminalistička istraga koju je vodio FBI je za nekoliko mjeseci rezultirala hapšenjem i kasnijom osudom 24 suučesnika u pljački i povratom oko 95% opljačkanog novca. [1][mrtav link] [2] Arhivirano 2007-09-27 na Wayback Machine-u

Ghantt se neko vrijeme prije pljačke sprijateljio, a potom započeo i ljubavnu vezu s kolegicom Kelly Campbell. Ona je nešto kasnije napustila tvrtku, ali su njih dvoje ostali u vezi. Među zaposlenicima tvrtke je bio običaj da se šali o tome kako bi "bilo dobro" da netko od njih opljačka sav novac koji im je bio na dohvat ruke.

U augustu iste godine Campbell je Ghantta, supruga i oca malodobne djece, obavijestila kako je stupila u kontakt s osobama iz kriminalnog miljea koji bi mu pomogli u pljački ako se na nju stvarno odluči. Ghantt, kojemu financijsko stanje nije dozvoljavalo da se razvede od žene i započne novi život, pristao je na Campbellin plan.

Prema tom planu, Ghantt bi iskoristio svoj položaj u tvrtki te iznio novac. On bi bio predan Campbell i njenim pomagačima, a Ghantt bi prikupio samo 25.000 US$ te otišao u Meksiko gdje bi povremeno primao doznake od svojih suučesnika, odnosno čekao da se "situacija smiri". Tada bi se vratio u SAD, prikupio svoj dio plijena i započeo novi život s Campbell.

Ghantt je, u skladu s planom, u subotu 4.10. 1997. pripravnika tvrtke poslao kući prije završetka radnog vremena kako bi ostao sam u prostorijama tvrtke. Potom je u oklopni kombi tvrtke utovario 17,3 miliona dolara te se zaputio na mjesto sastanka s Campbell, njenim glavnim partnerom Steveom Chambersom i njegovim ljudima. Nakon što je novac prenesen iz oklopnog kombija u privatne automobile, Ghantt je, u skladu s planom, otputovao za Yucatan.

FBI, koji je počeo istraživati slučaj, vrlo brzo je ustanovio Ghantta kao glavnog sumnjivca, zahvaljujući video-snimkama utovara ukradenog novca. Međutim, trebalo je vremena da se ustanovi tko su mu bili suučesnici, kao i gdje se nalazi.

U međuvremenu je Ghantt, sakriven na Yucatanu, bio prisiljen provoditi vrijeme u sve jeftinijim i jeftinijim hotelima, zabrinut ne samo zbog toga da bi bio uhvaćen, nego i da bi ga njegovi suučesnici mogli likvidirati, uključujući i Campbell, koja je izmišljala razloge da mu ne pošalje obećane doznake.

Za to vrijeme su Chambers i njegova supruga počeli trošiti ogromne količine opljačkanog novca, što je na njih privuklo pažnju FBI. On i njegova rodbina i suučesnici su se našli pod prismotrom FBI, a jedini razlog zašto nisu bili odmah uhapšeni je bilo nastojanje da se locira sam Ghannt. Konačno je Chambers odlučio likvidirati Ghantta, ali je prethodno s njim napravio telefonski razgovor kako bi doznao njegovu lokaciju i poslao plaćene ubice. Međutim, taj razgovor su zabilježili FBI-jevi mikrofoni.

1.3. 1998. Ghantta su FBI-jevi agenti uhapsili u Yucatanu te kasnije sproveli u SAD, a dan kasnije su uhapšeni Chambers i njegova banda. Svi su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Pljačka banke Loomis Fargo se smatra drugom po veličini pljačkom u historiji SAD, a zbila se samo mjesec dana iza pljačke Dunbar Armoreda u Los Angelesu mjesec dana ranije.

O pljački je 2002. godine Jeff Diamant, novinar Charlotte Observera napisao knjigu Heist!: The $17 Million Loomis Fargo Theft (ISBN 0-89587-252-8). Sam Ghantt je u zatvoru dao intervju za epizodu igrano-dokumentarne serije The FBI Files posvećenu slučaju. Godine 2016. je pljačka rekonstruirana u filmskoj komediji Masterminds u kojoj je Ghanttov lik tumačio Zack Galifianakis.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]