Ples sa sabljama

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ples sa sabljama (armenski: Սուսերով Պար) - dio je završnog čina baleta Gayane, kojeg je napisao armenski skladatelj Aram Hačaturjan 1942. godine.

Ples sa sabljama temelji se na ratnom armenskom plesu, u kojem plesači pokazuju svoje vještine plesa sa sabljom. Srednji dio skladbe uključuje armensku narodnu pjesmu iz grada Gyumrija.[1] Zbog svojeg izuzetno uzbudljivog ritma, Ples sa sabljama izvodi se i samostalno, izvan baleta, a dobio je i brojne obrade u popularnoj glazbi. Među ostalim, obradila ga je i hrvatska violončelistica Ana Rucner.

Orkestralna verzija zapisana je u ključu G-dura. Počinje s prepoznatljivim motivom ostinata (glazbena tema, koja se više puta ponavlja) s gudačima i bubnjevima timpanima. Uzbudljiva melodija izvodi se prvo drvenim puhačkim instrumentima i udaraljkama, a kasnije u pratnji limenih puhačkih instrumenata. Tada se svira melodija armenske narodne pjesme. Prva melodija zatim se ukratko ponavlja. Djelo završava uzlaznim četvrtinkama u F ♯ pentatonskoj skali i u otvorenoj G oktavi.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Randel, Don Michael (1996). The Harvard Biographical Dictionary of Music. Harvard University Press. ISBN 0-674-37299-9.