Planinarski dom Kotlovača

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kozara, Kozarački kamen u blizini doma

Planinarski dom Kotlovača nalazi se na planini Kozari, Bosna i Hercegovina, na istomenoj lokaciji pored riječice Kotlovače, unutar Nacionalnog parka Kozara. Domom raspolaže i upravlja Planinarsko društvo „Klekovača“ iz Prijedora. Raspolaže sa 43 kreveta razmještena u jednu kolektivnu spavaonicu i četiri sobe. Ima električnu struju, tekuću vodu i etažno grijanje u spavaonicama. Nema stalnog domara i otvara se vikendima i po dogovoru.[1]

Pristup[uredi | uredi kod]

Do doma se dolazi magistralnim putem Banja Luka - Prijedor do mjesta Kozarac, gdje se skreće u pravcu Nacionalnog parka “Kozara”. Od Kozarca prema Mrakovici, nakon 4,6 km, put se odvaja lijevo i nakon 1.300 m dolazi se do doma. Drugi pristup je putem GradiškaPodgradci – Mrakovica – Kozarac. Od Mrakovice prema Kozarcu na 7,4 km skreće se desno na makadamski put koji vodi prema domu.

Izgradnja[uredi | uredi kod]

Izgradnja doma je počela u maju 1957. godine na Kotlovači i to dobrovoljnim radom članova Društva te učenika srednjih škola, omladine i građana. Finansijsku i materijalnu pomoć pružili su Planinarski savez Bosne i Hercegovine i brojne radne i društvene organizacija grada Prijedora. Prva faza izgradnje doma završena je 1961. godine. Dom je dograđivan u nekoliko navrata.

Nakon izgradnje spomenika borcima NOR-a na Mrakovici, počele su masovne posjete građana iz cijele Jugoslavije. Slijedila je dogradnja 1973. Nakon toga dom je raspolagao sa 50 ležaja, dvije sale sa po 50 mjesta i terasa sa 50 mjesta, te velika kuhinja sa ostavom. U međuvremenu izgrađeni su trafosatanica, betonski rezervoar i dovedena voda.

Novom nadogradnjom u potkrovlju 1983. godine povećan je kapacitet na 100 ležaja. Svi ovi radovi uglavnom su izvršeni dobrovoljnim radom članova Društva.

Tokom 2013. godine izvršena je posljednja rekonstrukcija i obnovljanje.

Planinarenje[uredi | uredi kod]

Od doma vode staze prema: Kozaračkom kamenu, Memorijalnoj zoni na Mrakovici, Goloj planini i drugim dijelovima Kozare. Dom se nalazi tačno na polovini staze Rajkovići - Zečiji kamen, koja ima elemente via ferrate sa vertikalnim dionicama. U blizini doma je i uređeno sportsko penjalište Zečiji kamen sa više od 20 smjerova ocijenjenih ocjenama od 6 do 8+.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Šefko Hadžialić: Planinarske kuće i domovi u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 1984[2]
  • Mehmed Šehić: Transferzalni vodič po Planinama Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 1975[3]
  • PD Bjelašnica: Planinarske kuće i domovi u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 1955[4]

Reference[uredi | uredi kod]