Dinosaur Planet

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Planeta dinosaura)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dinosaur Planet
FormatDokumentarac
Zemlja porijekla SAD
Broj epizoda4
Emitiranje
Originalni kanalDiscovery Channel
Originalno prikazivanje2003

Dinosaur Planet (Planeta dinosaura) je četverodjelni američki dokumentarac koji je prvi put prikazan na Discovery Channelu 2003. godine. U njemu je sudjelovao Scott Sampson, a pripovjedač je bio Christian Slater.

Dinosaur Planet prikazuje dinosaure koji su živjeli u raznim dijelovima svijeta (Azija, Sjeverna Amerika, Južna Amerika i Europa) prije oko 80 milijuna godina; za rekonstruiranje je korišten CGI (kao i u prijašnjim dokumentarcima When Dinosaurs Roamed America i Walking with Dinosaurs). Dobar dio dinosaura je zapravo dizajnirao Mark Dubeau, koji je bio umjetnički ravnatelj i glavni dizajner stvorenja u već spomenutom dokumentarcu "When Dinosaurs Roamed America".[nedostaje referenca]

Epizode[uredi | uredi kod]

Bjeličino putovanje (White Tip's Journey)[uredi | uredi kod]

  • Mjesto radnje: mongolske pustinje, prije 80 milijuna godina.
  • Fokus epizode: "Bjelica", ženka Velociraptora

Ženka Velociraptora zvana Bjelica sama luta pustinjom nakon što je preživjela napad drugog čopora Velociraptora koji su joj ubili cijelu porodicu. Pokuša uloviti jednog Prenocephala, ali ne uspijeva u tome zato što ne može loviti bez čopora. Onda pokušava loviti manji plijen kao što su gušteri.

Tijekom jednog lova Bjelica naiđe na jedno gnijezdo Protoceratopsa, ali je otjera stariji mužjak te vrste. Na sreću, dok je goni, on slučajno upadne na teritorij drugog mužjaka koji ga ubije. Bjelica počinje jesti strvinu, ali miris krvi privuče i jedan maleni čopor Velociraptora koje vodi alfa mužjak zvan Slomljena ruka. Bjelica shvati da je taj čopor snažan i pokušava mu se pridružiti. Drugi mužjak u čoporu, Plavo čelo, isprva pokaže radoznalost, ali mu se Slomljena ruka usprotivi jer takvo njegovo ponašanje shvata kao pokušaj da preuzme vodstvo. Ponaša se agresivno prema njemu i odgurne Bjelicu ustranu. Uslijedi borba u kojoj pobijedi Plavo čelo, a Slomljena ruka pobjegne. Plavo čelo zatim dopusti Bjelici da se pridruži čoporu.

Nekoliko mjeseci kasnije Bjelica dobije visoko mjesto u čoporu i treba uskoro postati majka. Poslije snese jaja, ali mora ostati s njima zato što posvuda ima grabežljivaca; za to vrijeme ostatak čopora ide u lov. Oni pokušavaju uloviti jednu Shuvuuiu, ali je prije njih ulovi jedan Oviraptor. Bjelica gladuje zato što čopor nije ništa ulovio. Pokušava uloviti Deltatheridiuma, ali onda naiđe Slomljena ruka, koji joj pojede dva od pet jaja. Ona uspijeva da ga otjera.

Mladunci se uskoro izlegu i Bjelica može ići u lov sa ostalima. Ovaj put oni sa uspjehom napadnu gnijezdo Oviraptora. Bjelica daje jedno mrtvo mladunče Oviraptora svojim mladuncima. Te noći padne velika količina kiše. Nekon kiše, čopor ide u lov na Protoceratopse. Bjelica skoči na jednog, ali je on zbaci sa leđa. Plavo čelo ga napadne tako što zabije svoju pandžu u njegovo grlo, ali Protoceratops zagrize njegovu drugu ruku. Dok se oni pokušavaju osloboditi jedan drugoga, dolazi do odrona pijeska koji zakopa njih dvojicu i ostatak Bjelicinog čopora. Bjelica se vraća svojim potomcima i odgaja ih kao članove vlastitog čopora. Milijunima godina kasnije ostaci Plavog čela i Protoceratopsa bit će pronađeni i postati najpoznatiji primjerak za te dvije vrste. (Vidi: Velociraptor#Grabežljivost)

Životinje prikazane u epizodi

Podovo putovanje (Pod's Travels)[uredi | uredi kod]

  • Mjesto radnje: Otoci oceana Tethys, na prostoru današnje južne Europe - Rumunija i tadašnji otok Hateg, prije 80 milijuna godina.
  • Fokus epizode: Pod, mužjak Pyroraptora

Epizoda počinje u bujnoj šumi na prostoru današnje Rumunije, gdje živi više vrsta životinja.

Jedni od njih su Pod, mužjak Pyroraptora, i njegove sestre. Pripovjedač objašnjava da se njihova vrsta oslanja na inteligenciju kako bi preživjela.

Kako Podova grupa zalazi u gustu šumu kako bi se udaljila od bučnih Ampelosaurus, Pod nalazi strvinu malenog Rhabdodona. Dok se on hrani njome naiđe par Tarascosaurusa, koje je privukao miris krvi. Pod i njegove sestre pokušavaju obraniti strvinu, ali zemljotres ih prekine i natjera da bježe prema obali. Taj zemljotres je izazvao cunami koji pokupi Poda i ostale dinosaure. Pod i jedna njegova sestra prežive držeći se za balvan. Međutim, Podovu sestru sljedećeg dana pojede jedan Elasmosaurus.

Trećeg dana na balvanu Pod je nanesen na obalu otoka Hateg i sruši se od iznurenosti. Dok on leži nesvjestan, čopor patuljastih dromeosaurida svađa se sa Allodaposuchusom oko Poda, kojeg smatraju mrtvim. Poda probudi buka i on otjera Allodaposuchusa. Pod se pokušava pridružiti čoporu patuljastih raptora zato što mu oni sliče, ali oni preplašeni pobjegnu. Nakon pokušaja da ulovi Ichthyornisa, Pod slijedi patuljaste dromeosaure, vjerujući da će ga oni dovesti do pripadnika njegove vrste. Umjesto toga, on shvati da su sve vrste na otoku patuljaste forme istih u njegovom izvornom staništu. Pod se osjeća zbunjeno malenim stvorenjima i dođe do potoka gdje se napije. Zatim krene u potragu za pripadnicima svoje vrste, usput istražujući otok.

Zatim čuje buku koju stvaraju dva patuljasta Rhabdodona. Jedan mužjak se približava krdu i izazove borbu. Vođa krda zabije oštru pandžu na palcu ruke kroz njegovu vratnu žilu, ali mužjak se svejedno ne povlači. Iznerviran, vođa ga pobijedi tako što ga sruši na tlo. Ranjenog mužjaka zatim ubije čopor Allodaposuchusa. Privučen mirisom strvine, Pod priđe, otjera krokodile i počinje jesti. Zatim legne da se odmori; za to vrijeme, međutim, Allodaposuchusi pokušavaju da pojedu ostatke i završe svađajući se sa čoporom bučnih Elopteryxa. Pod se probudi, pojede ostatke i nastavi potragu.

Poslije se popne do vrha jedne litice i počne kričati u nadi da će ga njegovi čuti. Vrati mu se jeka njegovog glasanja, koju on shvati kao glasove čopora njegove vlastite vrste. Čopor Elopteryxa čuje njegove krike i odazove mu se. Pod prilazi grupi koja uoči njegovu veliku pandžu na nozi. Na njegovo iznenađenje, oni pokazuju znakove pokornosti. On se udalji od njih, ali ga radoznali trudontidi počnu slijediti. Onda mu se pridruže da budu njegov čopor.

Pod prolazi kroz šumu dok ga Elopteryxi slijede i naiđe na tri patuljasta Tarascosaurusa - 2 ženke i jednog mužjaka - koji se hrane uginulim Magyarosaurusom. Pod shvati da ga je na njegovom vlastitom otoku sprječavala samo njegova veličina i on se sada suoči sa mužjakom Tarascosaurusa. Pod skoči na njega, ubije ga pandžom i zajedno sa ostatkom čopora otjera dvije ženke. Time oni postaju glavni grabežljivci na otoku. On se vrati na plažu i nađe balvan koji ga je spasio i otjera nekoliko ptica sa njega. On nastavi živjeti na otoku smatrajući ga svojim malim carstvom.

Životinje prikazane u epizodi

Mali Das lovi (Little Das' Hunt)[uredi | uredi kod]

Priča počinje u Montani tijekom kasne krede, kada je na tom području postojao veliki broj vulkana. Pripovjedač kaže da je Stjenjak formiran vulkanskim erupcijama.

Na visoravni pase krdo Orodromeusa. Prikradaju im se tri Troodona i spremaju se za napad. Prije nego što su to uradili, posmatrač u krdu ih ugleda i upozori ostale te oni počnu bježati. Troodoni ih slijede. Međutim, moraju usporiti na jednom kamenitom brdu zato što bi u protivnom slomili pandže. Odjednom, tlo se počne tresti. Dok oni proučavaju situaciju, novonastali gejzir odbaci jednog od njih u zrak i on padne mrtav. Preostali Troodoni pobjegnu.

Za to vrijeme u dolini, krdo Maiasaura prelazi preko jednog polja. Dvije mlađe jedinke, Buck i Blaze, odlučuju da odlutaju od krda kako bi se zabavili. Odjednom se ispred njih nađe Mali Das, mladi Daspletosaurus, koji ih počinje goniti dalje od krda, koje je primijetilo da oni nedostaju. Dasova starije sestre gone Bucka i Blaze prema svojoj majci, koja se pojavi i ugrize Bucka za zadnju nogu. Mali Das zbog uzbuđenosti ne prestaje trčati i slučajno udari glavom o majčinu nogu, zbog čega ona pusti Bucka, koji se uspijeva vratiti krdu. Majka kazni Dasa, a isto učine i njegove sestre.

Sljedećeg dana, u brizi da će Das opet zabrljati u lovu, njegova majka i sestre ostave ga u jednom lugu. Das ih ne uspijeva naći i tražeći ih naiđe na krdo Einiosaurusa. Misleći da on predstavlja prijetnju Einiosaurusi krenu u stampedo, uzbunivši Maiasaure u blizini. Das opet upropasti lov. Za to vrijeme, životinje sa visoravni – Orodromeus, Troodon i Quetzalcoatlus – počinju primjećivati znakove bliženja vulkanske erupcije. Voda koju Orodromeusi piju počinje da ključa, a gnijezdilište Quetzalcoatlusa uništeno je zbog gejzira. Oni bježe što brže mogu kako bi se spasili.

Za to vrijeme Mali Das i njegova porodica ponovo kreću u lov. Kao metu biraju ozlijeđenog Bucka. Krdo Einiosaurusa formira zapreku kako bi se obranili od Daspletosaurusa, zaštitivši i Bucka. Buck počinje bježati kada Einiosaurusi odvuku pažnju porodici Malog Dasa. Daspletosaurusi ga uoče, zaobiđu Einiosaurse i nastave ga juriti. Porodicu zbuni truplo Quetzalcoatlusa. Mali Das pomiriše truplo i snažno kihne. Iznerviran, Mali Das zgazi truplo i pojuri za Buckom, dok ga porodica slijedi. Međutim, kada mu se oni približe, dogodi se vulkanska erupcija, pa sa neba počnu padati komadići stakla i čađ. Tijekom erupcije piroklastični tok dospije u dolinu, potpuno zavivši dinosaure u dim i gotovo ih ugušivši. Otkriva se da će se Das, Buck, Blaze i ostali dinosauri oporaviti.

Program se zatim prebaci 7 milijuna godina unaprijed. Maiasauri su evoluirali u Edmontosauruse, a Daspletosaurusi u Tyrannosaurusa rexa. Priča završava kada mladi Tyrannosaurus i njegova majka posmatraju krdo Edmontosaurusa, u kojem se nalazi i jedna mlađa jedinka.

Životinje prikazane u epizodi

Alfino jaje (Alpha's Egg)[uredi | uredi kod]

  • Mjesto radnje: šume Patagonije u Južnoj Americi, prije 80 milijuna godina.
  • Fokus epizode: Alfa, ženka Saltasaurusa i Vretence, mužjak Aucasaurusa.

Epizoda počinje prikazom krda Saltasaurusa, od kojih su sve ženke, koje se kreće prema gnijezdilištima. Alpha, mlada ženka, to radi prvi put. Pripovjedač objašnjava da je njihova jedina zaštita njihova veličina i brojnost. Međutim, Saltasaurusi nisu jedini dinosauri na tom području. Iz šume ih vrebaju Aucasaurusi. Vretence - jedan mladi mužjak - i njegova partnerica privučeni su truplom jednog saltasaura. Znajući da u blizini nema nikoga, oni priđu da ga pojedu. Međutim, pojavi se par Carcharodontosaurusa i otjeraju ih od strvine.

Gnijezdilište je velika ravna naplavna ravnica, veća od 3 fudbalska igrališta. Alfa mora naći mjesto za svoja jaja, ali ona nije prva koje je tu došla jer su tu već prisutne starije ženke. Alfa gradi gnijezdo i nese prvu skupinu jaja. Onda se sa krdom vrati u šumu da skupi grane s lišćem koje će pomoći u inkubaciji jaja.

Program se zatim vraća 15 godina nazad na istom mjestu kako bi pokazao kako je započela Alfina priča.

Dok se bliži period izlijeganja, gnijezdilište čuva nekoliko ženki Saltasaurusa, koje tjeraju potencijalne grabežljivce. Jedan takav grabežljivac, Alvarezsaurus, počne kljucati jedno jaje, a Alfino jaje odgurne ustranu. Međutim, naiđe jedan krokodil, Notosuchus, koji ga otjera i napravi rupu na Alfinom jajetu; njega potom otjera odrasla ženka Saltasaurusa. Alfa se izlegne, i to prva u svom gnijezdu.

U isto vrijeme se u šumi rodio mladi Aucasaurus, Vretence. Njegova majka čuje neko šuštanje u grmlju i onda se pojavi mužjak Aucasaurusa. Ona pokaže zube i počne siktati na njega. Mužjak je njen partner i umiri je naduvavanjem svoje vreće na grlu. Dok se roditelji odmaraju, njihovi mladunci se zabavljaju. Vretence, koji je najstariji, slijedi jednog vilinog konjica. Pokuša ga uhvatiti, ali ne uspijeva u tome. On će poslije postati Alfin glavni neprijatelj.

Tijekom noću su se izlegli svi mladunci Saltasaurusa i žure prema šumi, izbjegavajući Alvarezsauruse i Notosuchuse. Ubijeno je dvanaestak Saltasaurusa dok ostali bježe. Sljedećeg jutra Alfa se nađe licem u lice sa gladnim Notosuchusom, ali ga u tom trenutku otjera jedan odrasli Saltasaurus. Alfa i ostali mladunci putuju sa krdom odraslih Saltasaurusa.

Malo kasnije krdo zastane da bi se hranilo. Prekine ih spomenuta porodica Aucasaurusa. Mužjak i njegova partnerica podučavaju Vretence i njegove sestre lovu. Oni se sukobe sa odraslim Saltasaursima, ali Vretence upozori svoju majku na jednu grupu mladunaca koja se odvojila. Ona se okrene, vidi ih i napadne ih, pri čemu pojede pet mladunaca. Dok odrasli Aucasaursi i mlade ženke prolaze, Alfa se nađe licem u lice sa Vretencem. Na njenu sreću, u tom trenutku proleti jedan vilin konjic koji Vretencu odvuče pažnju i on počne da ga lovi.

Alfa ulazi u doba adolescencije i ponovo se suoči sa Vretencem. Alfa i njeno krdo zalaze u šumu da bi jeli, a Vretence i njegova porodica ih slijede. Vretence nestrpljivo potrči za Alfom. Ona ga preplaši režanjem i on pobjegne od nje. Čopor Aucasaurusa nastavlja kasom. Dok se Alfa hrani kod jednog drveta, druga ženka joj priđe i ljutito je odgurne ustranu, ali se slučajno spotakne i padne niz brdo, slomivši nekoliko kostiju. Čopor Aucasaurusa čuje rikanje ozlijeđene ženke i dođe i ubije je. Tijekom jela, Vretence udari svoju sestru bedrom i njegov otac ga kazni. Čopor nastavi jesti. Malo kasnije, Vretence se probudi dok ostatak čopora spava i odluči pronaći sebi partnericu kako bi stvorio novi čopor, zato što zna da će ga njegov otac u protivnom nastaviti kažnjavati.

Nakon nekog vremena počinje sezona parenja. Jedan mladi mužjak pokušava navesti Alfu na parenje, ali ga stariji mužjak, vođa krda, izazove na borbu. Mlađi mužjak pobijedi starijeg i pari se sa Alfom. Nakon što se sezona parenja završila, krdo kreće prema pašnjacima. Na putu do tamo, Alfa, koja je obraćala pažnju na Vretence koji je vreba umjesto na tlo ispred nje, saplete se o jedan balvan i iščaši članak. Krdo prelazi preko pašnjaka, ali ih posmatra par Carcharodontosaurusa. Unatoč iščašenom zglobu, Alfa uspijeva da se kreće brže od jedne bolesne starije ženke, koju zatim ubiju i pojedu Carcharodontosaurusi. Za to vrijeme, Vretence nalazi ženku Aucasaurusa svoje dobi i pokušava da je zavede naduvavajući svoju vreću na grlu, ali ona ga odbije. Međutim, njegova upornost se napokon isplati i oni postanu partneri.

Krdo dolazi do gnijezdilišta gdje je priča i počela. Ubrzo nakon što su gnijezda gotova, kiša počne padati i ona uništi gnijezdilište, a nerođeni mladunci se utope.

Alfa nešto kasnije traži mjesto ne kojem će se hraniti i osjeti prisustvo Vretenca i njegove partnerice i spremi se za borbu sa njima. Vretence pokaže svoje zube i krene u napad. Alfa ga udari glavom, ženku udari repom i sruši je na tlo tako da ne može ustati, a onda udari Vretence, čime ga na kratko vrijeme dezorijentira. Nakon što dođe sebi, on ugrize Alfu za njeno lijevo rame, ona izgubi ravnotežu i padne na njega, zdrobivši njegovu lubanju. Ona zatim ustane, pogleda njegovo truplo i nastavi dalje, pobijedivši u borbi. Ženka Aucasaurusa ustane i pokušava probuditi Vretence. Na njezin užas, on se ne odaziva i ona pusti bolan krik.

Alfa se vratim svome krdu i ubrzo se potpuno oporavi. Program završava izjavom da će Alfa, tijekom svog stogodišnjeg života, imati na stotine potomaka.

Životinje prikazane u epizodi

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. U filmu zvan Iguanodon, a u DVD prilogu i na vebsajtu Rhabdodon

Vanjske veze[uredi | uredi kod]