Plan Zapad

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Plan Zachód)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karta Poljske 1939.

Plan Zapad (poljski Plan Zachód) bio je vojni plan poljske vojske iz 1935. o obrani Poljske u slučaju invazije Trećeg Reicha sa zapada. U prvoj verziji plana, očekivao se napad Wehrmachta sa Pomeranije prema Varšavi, kao i potpora sa Šleske i Pruske. Nakon njemačke aneksije Češke, poljski stručnjaci su preinačili plan. Pogodili su smjer većine njemačkih napada kada se 1939. doista odigrala njemačka invazija Poljske, ali su podcijenili snagu napada sa istoka preko Pruske i Slovačke.

Poljaci su smatrali da bi se njemačake snage možda zadovoljile kopnenim koridorom do Danziga na sjeveru, te da bi stoga trebalo odustati od odbrane nekih dijelova Poljske na sjeverozapadu. Poljska mornarica je trebala krenuti u evakuaciju prema Ujedinjenom Kraljevstvu, dok bi se poljske vojne jedinice povukle prema jugoistoku prema rumunjskoj granici, te tamo se održati i čekati na pojačanje od anglo-francuskih saveznika (vidi: Anglo-poljski vojni sporazum). Pretpostavke su bile da bi poljska vojska mogla tako izdržati njemačku invaziju mjesecima.

Međutim, plan je predpostavljao da će SSSR ostati neutralan u sukobu, i da je njemačko-sovjetsko savezništvo nemoguće. To se pokazalo kobnim jer su Treći Reich i SSSR tajno potpisali pakt Ribbentrop-Molotov o zajedničkoj invaziji i podjeli Poljske. Kada je otpočela njemačka invazija 1.9. 1939., poljske snage su krenule razmještati se prema planu. Međutim, iznenadna invazija sovjetskih vojnika sa istoka potkopala je taj plan: suočena sa dvije invazije, poljska vojska se nije mogla održati nego se raspala, te je tako Poljska nestala i podijeljena između njemačko-sovjetskih snaga.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]