Piximon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Piximon
Piximon
Picklemon, Piccolomon
(ピッコロモン)
Osnovno
Anime(i)Digimon Adventure
Digimon Data Squad
Digimon Xros Wars
Digimon Hunters
Premijerni nastup"Životna škola"
Posljednji nastup"Sliči? Ne sliči?
Majstor prerušavanja Betsumon
"
Glasove posudiliAdventure:
Japan Isamu Tanonaka
Sjedinjene Američke Države Richard Cansino
Njemačka Hannes Maurer
Xros Wars:
Japan Kokoro Kikuchi
Profil
LevelUltra
TipData
SkupinaVilenjak Digimon
Partner(i)nitko
Vanjske poveznice
Članak na Digimon Wikia

Piximon (japanski: ピッコロモン, Picklemon, Piccolomon) je fiktivni lik iz serijala o Digimonima koji se pojavljuje u četiri sezone animea. Piximon je Vilenjak Digimon na Ultra levelu čije ime dolazi od kombinacije krivog zapisa riječi "piccolo" (talijanski: malen) i naziva mitološkog bića piksi. Piximon je izrazito sposoban čarobnjak, a njegova sposobnost recitiranja kompleksnih programskih jezika iz drugih dimenzija omogućava mu stvaranje čuda koja izgledaju kao čarolija. Piximon se može pojaviti bilo kad i bilo gdje, a iako je sitan, izrazito je snažan Digimon. Njegova posebna sposobnost omogućava mu blokiranje neprijateljevih napada, a njegov snažni napad služi mu kako bi ga potpuno uništio. Izrazito je dobroćudan, ali i vragolast, zbog čega voli izazivati probleme u računalima sa svojim kopljem (koje se zove Bajka), iako nema nikakvu zlu namjeru.[1]

Pojavljivanja[uredi | uredi kod]

Anime[uredi | uredi kod]

Digimon Adventure[uredi | uredi kod]

Piximon prilikom hvalisavog paradiranja pred Taijem i Agumonom nakon što je bez većih poteškoća porazio Kuwagamona. Piximonova veličina izazvala je veliko iznenađenje na licima Izabrane djece.

Piximon se prvi puta pojavio tijekom sage o Etemonu. Djeca su hodala pustinjom u bijegu od Etemona kada su naišla na divljeg Kuwagamona, koji je bio znatno jači od onog kojeg su susreli na otoku File. Kako je u prethodnim epizodama Tai imao neugodno iskustvo s prisilnom Digivolicijom Agumona (naime, dogodila se Mračna Digivolucija u SkullGreymona, umjesto pravilna), djeca nisu imala previše izgleda protiv snažnog Kuwagamona dok se nije pojavio Piximon i svojom Letećom minom uništio prijetnju. Dok se prašina slegla, djeca su bila na zemlji, a onda su doživjela blagi šok kada su vidjeli s je njihov spasitelj bio manji od Joeyjeve torbe. Piximon je nastupio vrlo komično i odmah pozvao djecu u svoj dvorac gdje ih je izložio mukotrpnom trenigu koji je uključivao ribanje podova i čišćenje dvorca, do kojeg se dolazilo uspinjanjem na visoko brdo. Jedino su Tai i Agumon izloženi drugačijem tipu treninga. Njih je Piximon poslao u čudnu špilju gdje su se morali suočiti sa samim sobom i vratiti hrabrost i povjerenje jedni u drugog. Dok su Tai i Agumon veslali špiljom, Izzy i Matt uspijevaju pronaći svoje Simbole, ali njihov izlazak iz Piximone začarane zone (u kojoj se nalazio njegov dvorac) omogućio je Etemonu da ih locira i pošalje svog Tyrannomona na njih. Iako je bio na većem levelu od njega, Piximon je imao velikih problema s Tyrannomonom i morao se osloniti na Taijev i Agumonov povratak. Tai i Agumon su u međuvremenu pomogli mlađem Taiju i tako uspjeli povratiti samopouzdanje, što je značilo uspješno izvršenje Piximonovog zadatka. Po povratku, Tai i Agumon su uspješno intervenirali u bez većih poteškoća porazili Tyrannomona. Djeca su se oprostila s mudrim i komičnim Piximonom, izvršivši sve zadatke koje im je dao.

Piximon u Mimijinom naručju naređuje djeci da ga prate do njegovog dvorca. Unatoč svemu, djeca su ga i u ovom trenutku gledala s velikom dozom iznenađenja.

Piximon se ponovo pojavio kada su se djeca vratila u Digitalni svijet nakon pobjede nad VenomMyotismonom. Nakon što su djecu opkolili Gospodari tame (koji su već ranije ubili Chuumona), Piximon je bacio svoju minu i privremeno oslijepio Gospodare tame. Tada je stvorio nevidljivu sferu i sakrio sebe i Izabranu djecu te se dao u bijeg. Ipak, Gospodari tame su se brzo snašli te je MetalSeadramon svojim napadom uspio locirati Piximonovu sferu. Svjestan kako će njegov primarni plan propasti, Piximon je rekao djeci da nastave svoj put i da mogu poraziti Gospodare tame jer posjeduju nešto što oni nemaju. Tada je on napustio sferu i lansirao ju dalje te je odlučio usporiti Gospodare tame. Iako je naglasio kako je znatno snažniji nego što djeluje, Piximon je bio svjestan da žrtvuje svoj život, što se ubrzo i dogodilo. Djeca su mogla vidjeti samo odsjaj napada koji je ubio Piximona. Piximon je, tako, pao kao druga žrtva Gospodara tame, ali je zanimljivo kako je prvi Digimon koji je jasno naglasio kako djeca posjeduju nešto što Gospodari tame ne posjeduju (kasnije je to spomenuo Cherrymon prilikom razgovora s Puppetmonom), misleći pri tom na prijateljstvo.

U japanskoj i njemačkoj verziji, Piximon je govorio visokim i piskutavim glasaom te je svaku rečenicu završavao s izrazom 'pi', što je postao njegov zaštitni znak.

Digimon Frontier[uredi | uredi kod]

Piximon ima samo kratki cameo nastup u ovoj sezoni te se može vidjeti tijekom Jesenskog sajma.

Digimon Data Squad[uredi | uredi kod]

Nekolicina Piximona može se vidjeti u Svetom Gradu gdje rade kao Baronmonovi pomoćnici u zaštiti ElDoradimona. Nakon što Kuratini Gizmoni napadnu, većina njih biva ubijena. Njihova sudbina u stvarnom svijetu nakon ElDoradimonova uništenja nije poznata, iako se moglo vidjeti kako Gizmon ubija jednod od njih nekoliko trenutaka prije borbe Marcusa i Thomasa Norsteina.

Digimon Xros Wars[uredi | uredi kod]

Piximon se u šestoj sezoni animea pojavljuje u tri epizode. Piximoni imaju sporednu ulogu kao članovi policijskih snaga Nebeske Zone, u koju dolazi tim Xros Heart. Prvo pojavljivanje bilo je tijekom manje svađe između jednog Piximona i Dondokomona, koji je preglasno bubnjao i kasnije navodno srušio skupocijenu statuu.. Kada su u sukob intervenirali Starmoni i Pickmoni, pojavila se veća skupina Piximona i privela cijeli tim u postaju, gdje je Dondokomona ispitao Gargoylemon. U istom svojstvu, ali u manjoj minutaži, Piximoni se pojavljuju i u sljedeće dvije epizode.

U ovoj sezoni oni su odani čuvari reda, policajci u Nebeskoj Zoni i mogu se vidjeti u policijskim košuljama i kapama. Tijekom kaosa kojeg je izazvao Lucemon, privremeno su postali zli i bijesni, ali su se smirili kada je djelocanje Crne sfere prestalo i kasnije su se posvetili obrani zone.

Digimon Xros Wars: The Young Hunters Who Leapt Through Time[uredi | uredi kod]

U sedmoj sezoni, Piximon je imao kratki cameo nastup prilikom Gumdramonove reminiscencije na ranije pustolovine s Betsumonom. Kao i u šestoj sezoni, Piximoni su dio policijskih jedinica koje predvodi Gargoylemon te dolaze intervenirati nakon što Gumdramon i Betsumon poraze Roachmonne i Pipismona. Ipak, Gumdramon, u svom nemaru, isprebija i policijske jedinice, nakon čega dolaze Shoutmon i Gokumon kako bi smirili situaciju.

Manga[uredi | uredi kod]

Digimon Next[uredi | uredi kod]

Piximon tijekom mange Digimon Next

U mangi, Piximon se pojavljuje kao glavni Mudrac u Digitalnom svijetu. On je prvi koji diže pobunu protiv Barbamona i poziva djecu u Digitalni svijet. Nositelj je Svete DigiMemorije.

Piximon se isprva pojavljuje kao zakukuljena pojava koja prati Tsurugijeve kretnje. Promatra ga u borbi nakon koje ga upozori na Hacker Tamera, no, kako Tsurugi smatra kako je sve to samo dio eventa njegove video igre, zanemaruje upozorenje. Ipak, kada Peckmon porazi Greymona i krene na Tsurugija, Piximon intervenira i odvodi ih na sigurno. Otkrivajući svoj identiet, iako je Tsurugi isprva mislio kako je on Shou Kahara (Hacker Tamer), Piximon mu govori kako ga je on pozvao u Digitalni svijet i utuvljuje mu kako više nije u video igri. U Skrivenoj mu dolini objašnjava kako Barbamon i njegovi poslušnici siju strah u Digitalnom svijetu i kako ga se mora spriječiti u dobivanju DigiMemorija.

Kasnije, kada jedan Sealsdramon iz Barbamonove vojske napadne selo, Piximon zadobiva teške ozlijede i gubi svoju DigiMemoriju. Nakon što ih je Tsurugi porazio, a Piximon završio u bolnici, Piximon je Tsurugijev Digimon Mini pretvorio u Digivice iC i rekao mu krene u Grad Svjetlosti gdje ga čeka sljedeći Mudrac.

Nakon toga se i on uputi u Grad Svjetla i stigne točno na vrijeme kako bi Tsurugiju rekao kako je moć za razbijanje Vatrozida u njemu samom. Pred kraj priče se pojavljuje kako bi svojoj DigiMemoriji naredio da zadrži NEO-a. Na kraju, prebaci djecu natrag u Stvarni svijet.

Igre[uredi | uredi kod]

Digimon World[uredi | uredi kod]

Piximon se može dobiti Digivoluiranjem Kokatorimona, Vegiemona, Ninjamona ili Kuwagamona. Isto tako, može se dobiti pomoći predmeta Small Spear. Divilji Piximon također se može susresti, iako izrazito rijetko i tu u regiji Tropical Jungle. Kada se igrač s njim suoči, Piximon će ga prije borbe upozoriti kako je na Ultra levelu. Nakon što ga igrač porazi, odlazi raditi u gradskoj trgovini gdje prodaje Training Manual za 50,000 bita.

Digimon World 2[uredi | uredi kod]

Piximon Digivoluira iz Kokatorimona ili Akatorimona, a dalje Digivoluira u Gryphonmona.

Digimon World 3[uredi | uredi kod]

Piximon se pojavljuje kao Bijela karta sa statistikkom 20/24, a kao lik se pojavljuje kao upravitelj trgovine.

Digimon World DS[uredi | uredi kod]

Piximon Digivoluira iz Unimona, a dalje može Digivoluirati u Babamona ili Jijimona. Može se susresti u regiji Sky Palace.

Digimon World Dawn/Dusk[uredi | uredi kod]

Piximon Digivoluira iz Unimona na LV 33 sa Spiritom od 145 i s 4300 Holy Exp.

Digimon Racing[uredi | uredi kod]

U ovoj igri, Piximoni se pojavljuju kao prepreke na stazi Swamp Bog i mogu potpuno zastuaviti igrača.

Digimon Digital Card Battle[uredi | uredi kod]

Nakon što igrač porazi Piedmona, Piximon se pojavljuje kao protivnik u gradu Steep Road gdje se igrač može boriti protiv njega. Piximon karta spada u Zalene karte na U levelu.

Sposobnosti[uredi | uredi kod]

Ime Prijevod Kanji/Kana Romanizacija Engleski Njemački Opis
Bit Bomb Leteća mina ビットボム Bitto Bomu Pit Bomb Grubenbombe
Bitbombe
Piximon dočara visokoeksplozivnu bombu u obliku cerekajućeg šišmiša koja uništi protivnika.
Fairytale Čarobni rep フェアリーテイル Feariiteiru Magical Tail Zauberschwanz
Enterhieb
Protivnika napadne svojim kopljem, bilo da ga pogodi bilo da ga udari.
Pic Trick Pic Trick ピクトトリック Piku Torikku Pic Trick
N/A
Zatvori se u nevidljivo kupolu kako bi se zašitio ili na protivnika lansirao iznenadni napad.
Transfer Hokus-Pokus-Gabipi トランスファー Toransufaa Pixie Portal Hokus-Pokus-Gabipi Stvori otvor koji vodi na drugo mjesto.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • Piximon je jedan od najmanjih Ultra Digimona koji postoje i tako spada u skupinu onih Digimona čiji fizički izgled nije proporcionalan njihovom levelu (a time i snazi). Drugi primjer je Mega Digimon, MarineAngemon, koji, doduše, ipak ima slabije napadačke sposobnosti u odnosu na ostale Mega Digimone, što kod Piximona nije slučaj.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Digimon Dictionary: Picklemon”. Arhivirano iz originala na datum 2011-11-17. Pristupljeno 2011-12-08. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Piximon na Digimon Wiki