Peter Sellers

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Piter Selers)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Peter Sellers
Biografske informacije
RođenjeRichard Henry Sellers
(1925-09-08)8. 9. 1925.
Southsea, Portsmouth, Engleska
Smrt24. 7. 1980. (dob: 54)
London, Engleska
SupružnikLynne Frederick (1977-1980)
Miranda Quarry (1970-1974)
Britt Ekland (1964-1968)
Anne Howe (1951-1961)
Opus
Djelatni period1948 - 1980

Peter Sellers (Southsea, Hampshire, 8. rujna 1925. - London, 24. lipnja 1980.), britanski filmski komičar i glumac. Najpoznatiji je ostao po ulgama u serijalu Pink Panther, Dr. Strangelove i Dobro došli, g. Chance.

Mlade godine[uredi | uredi kod]

Peter Sellers je rođen 1925. kao Richard Henry Sellers te je pohađao katoličku školi, makar je njegova majka Agnes (Peg) zapravo bila židovske vjeroispovijesti a otac Bill protestantske. Roditelji su bili vrlo pažljivi prema njemu jer su već imali jednog sina koji je umro pri porodu. Na svoj 18. rođendan je bio unovačen u britansku vojnu zrakoplovnu službu, gdje je zabavljao vojnike oponašenjem svojih nadređenih, a nakon završetka 2. svjetskog rata se je neuspješno pokušao zaposliti kod BBC-a, sve dok nije na telefonu nazvao Roya Speera, producenta BBC-jevog radijskog programa "Show Time", te se predstavio lažno kao slavna radio zvijezda kako bi preporučio sam sebe za posao.

Karijera[uredi | uredi kod]

Karijeru je započeo na radio showu BBC-a "The Goon Show" da bi kasnije započeo uspješnu karijeru i na filmu u komedijama. Sellers je ostao zapamćen kao slavni i popularni komičar, poznat po sposobnosti maskiranja i promjene glasa, a osvojio je i nagradu BAFTA za film "I'm All Right Jack". Svoj talent prerušavanja najzornije je dokazao u filmu "Dr. Strangelove" iz 1964. ( kojeg je režirao Stanley Kubrick ) u kojem je glumio čak tri lika; predsjednika, pukovnika i ludog znanstvenika. Te je godine, u šaljivom pothvatu, postao i prvi muškarac koji je bio na naslovnici Playboya.

Postao je vrlo popularan kao inspektor Clouseau u filmskom serijalu "Pink Panther", iako je bilo poznato da je mrzio tu ulogu. U 70-ima je bilježio same neuspjehe u karijeri, sve do hvaljene satire "Dobrodošli, g. Chance" (1979.) za koju je osvojio najviše nagrada u karijeri i koju je pokušavao snimiti 7 godina odtkada je ostao duboko fasciniran pročitavši istoimenu knjigu Jerzya Kosinkija. U nekoliko navrata je izjavio da igrati glavnog junaka u tom filmu, Chancea Gardnera, bilo vrlo intimno iskustvo i da se s njim došao najbliže ikada igrajuči sebe.

Bio je vegetarijanac. Imao je troje djece, jednog sina i dvije kćerke, te četiri braka - udao se za Anne Howe, Britt Ekland (sa kojom je doživio infarkt na njihovoj bračnoj noći), Mirandu Quarry te Lynne Frederick. Umro je 1980. sa 55 godina od infarkta.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Filmografija[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]