Pipin od Italije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pipin II od Italije)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pipin II


Datum rođenja april 773.
Datum smrti 8. jul 810
Titula Kralj Italije
Period 781- 8. jul 810
Prethodnik Deziderije
Naslednik Bernar Talijanski
Poreklo
Dinastija Karolinzi
Otac Karlo Veliki
Majka Hildegard
Porodica
Deca Bernar Talijanski

Pipin (april 773.8. jul 810) je bio sin Karla Velikog i kralj Italije (781-810).

Pipin je bio treći sin Karla Velikog i njegove žene Hildegard. Rođen je kao Karloman, ali kada je njegov brat Pipin Grbavi izdao oca preuzeo je kraljevsko ime Pipin. Proglašen je kraljem Italije nakon što je Karlo Veliki pokorio Langobarde 781, a krunisao ga je papa Hadrijan I sa gvozdenom krunom Langobarda.

Bio je aktivan italijanski vladar i radio je na tome da proširi Franačko carstvo. Godine 791. je sa langobardskom vojskom prešao Dravu i opustošio je Panoniju, dok je njegov otac uz Dunav ušao na avarsku teritoriju. Karlo Veliki je napustio ovaj pohod kako bi ugušio pobunu Saksonaca koja je izbila 792. Pipin je nastavio da napada avarska utvrđenja. Avarsko glavno utvrđenje je bilo zauzimano dva puta, a ratni plen je bio poslat u Ahen Karlu Velikom koji je Karlo podelio svojim sledbenicima.

Pipin je takođe bezuspešno opsedao Venecije 810. godine. Opsada je trajala šest meseci, da bi, kad je njegova vojska bila pokošena raznim bolestima iz okolnih močvara, Pipin bio prisiljen da podigne opsadu i povuče se. Nekoliko meseci kasnije, i sam Pipin je umro.

Sa svojom ženom Bertom imao je pet kćeri. Pored njih imao je i jednog vanbračnog sina, Bernara, koji je postao sledeći vladar Italije.