Pink (Srbija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pink
Vrsta medija: Radio stanica
Televizijski kanal
Zemlja Srbija
Emituje se u: Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora (posebni kanali za svaku državu)
Satelitska pokrivenost Deo Azije, Severna Amerika, Evropa i Australija
Početak emitovanja 16. septembar 1994.
Osnivač Željko Mitrović
Glavni urednik Željko Mitrović
Zvanični sajt http://www.rtvpink.com

Pink je osnovan 24. decembra 1993. godine kao radio stanica i 16. septembra 1994. kao televizijski kanal u Srbiji čija se programska šema sastojala isključivo od zabavnog programa.

Na početku se pažnja obraćala na serije i filmove strane produkcije i domaće zabavne emisije, da bi se posle 2000. godine okrenuli proizvodnji i produkciji domaćih TV serija, kao i stvaranju jedne od jačih informativnih redakcija u zemlji. U okviru ove televizije tokom devedesetih je osnovana i muzičko-izdavačka kuća Siti Rekords.

Tokom NATO bombardovanja 1999. godine Pink je emitovao Prvi program RTS-a, nešto kasnije i muzičke spotove, da bi se po završetku rata ponovo uspostavio program.

Pink je jedan od pet televizijskih kuća koja je dobila nacionalnu frekvenciju na konkursku za dodelu istih koje je raspisala Republička Radiodifuzna Agencija u Srbiji.

Televizija Pink je bila početni projekat Željka Mitrovića, a danas je ona samo deo Pink Medija Grupe.

Zabavni program[uredi | uredi kod]

Od početka emitovanja, televizija Pink je imala veoma bogat zabavni program. Od početka su to bile tok šou emisije sa dosta muzike. Uz to mora da se pomene Siti Klub (koji je predstavljao domaću verziju Bi Bi Si-jeve Top Of The Pops), koja je okupljala najpopularnije pevače sa prostora bivše Jugoslavije. Pored zabavne, tu je osporavana emisija Grand Šou koja se bavila isključivo narodnjačkom muzikom. Od najpoznatijih tok šou emisija koje su prikazivane na Pinku tu su: Jedan pa tri (Tatjana Vojtehovski), Svet plus (Jelena Bačić Alimpić), Svet oko nas (Ivana Zarić), Do poslednjeg daha (Miodrag Popov), Za milion godina (Sanja Radan i Boško Jakovljević), Maksovizija (Milovan Ilić Minimaks), Lepota i zdravlje (Jelena Bačić Alimpić), Pet do dvanaest (Boško Jakovljević i Aleksandra Kajganić) i Sav taj Pink (Boško Jakovljević i Aleksandra Kajganić, Ognjen Amidžić i Marija Jakšić).

Emisija sa najdužim trajanjem na Televiziji Pink je Siti (Biljana Obradović, Marija Moćić, Aleksandra Kajganić, Boško Jakovljević Ivana Baltić i Radmila Radenović), emisija kratke forme koja se bavi najaktuelnijim dešavanjima u gradu, zatim u svetu muzike i filma. Od tok šou emisija sada se na televiziji prikazuju Magazin IN (Sanja Marinković) i Bravo šou (Jelena Bačić Alimpić).

U poslednjih nekoliko godina Pink sarađuje sa produkcijskom kućom Emoušn, a kao proizvod te saradnje su brojne rijaliti emisije. Prva među njima je bila Leteći Start (Ana Mihajlovski i Milan Kalinić), Zvezda ulice (Miki Perić), Ruski Rulet (Irfan Mensur), Pravo lice (Sanja Radan), Ruski Rulet šou (Milan Kalinić), Sve za ljubav (Sanja Marinković i Milan Kalinić).

Televizija Pink je poznata i po dnevnim kvizovima, a ova kuća je emitovala kviz Kešolovac (Dejan Pantelić) i Lova za slova (Milan Miličić). Danas na programu Pinka se emituje Tele kviz (Nataša Stojiljković).

Filmski i serijski program[uredi | uredi kod]

Od osnivanja televizije Pink (1994.) urednig filmskog i serijkog programa bio je Robert Nemeček, koga je 2003. godine zamenio Mladen Popović, koji se na ovoj funkciji zadržao do početka 2006. godine. Za vreme Nemečeka Televizija Pink je imala sjajan filmski i serijki program, i prikazivani su blokbasteri i aktuelne serije, kao što su Dosije Iks, Čikago bolnica, Merlouz plejs, Urgentni Centar, Prijatelji, Neš Bridžis, Nikita, 24, Surova stvarnost, Milenijum, Odeljenje za ubistva, Čuvari plaže, Simpsonovi, Čari i mnoge druge. Dok je Popović bio urednik gledaoci su mogli da prate epizode serija: Gilmorove, Očajne domaćice, Izgubljeni, Viza za budućnost, Smolvil, Džoi, Okrug Oranž, Braća po oružju i druge. Sada se od premijernih serija na televiziji prikazuje samo Las Vegas.

Neizbežan žanr Pink televizije su i sapunice (telenovele). Od svog osnivanja ova televizija je prikazivala telenovele pordukcijskih kuća Televisa, Telemundo i Asteka, koje su postale glavni začin svakodnevnog programa. Neke od najgledanijih serija, koje su emitovane na Pinku su: Zlobnica, Esmeralda, Ljubavne veze, Pravo na ljubav, Rubi, Alborada, Srce u plamenu, Skrivene Strasti, Maćeha...

Na ovoj televiziji premijerno su prikazani filmovi Titanik, Dan nezavisnosti, prva dva dela filma Hari Poter, Gospodar Prstenova, Tomb Rajder, Matriks, Klopka, Aleksandar, kao i domaće filmove, u čijoj se produkciji našao Pink, kao što su Mi nismo anđeli 2 i Ivkova slava (koji je napravio rekord u gledanosti 2005. godine).

Na televiziji Pink se emituju i domaće serije koje je proizveo Pink, a to su Mješoviti brak i Ljubav, navika, panika, a ova televizija je emitovala i hrvatske sapunice Vila Marija i Ljubav u zaleđu, te serija Urota.

Dečije serije su nekada bile dnevni deo programa televizije Pink, a među njima najpoznatiji crtani heroji Nindža kornjače i Moćni rendžeri.

Informativni program[uredi | uredi kod]

Informativan redakcija je najmlađa u ovoj medijskoj kući, nastala 2000. godine. Na mestu glavnog urednika informativnog programa od njenog osnivanja nalazi se Tanja Jordović. Na početku je informativni program delovao kroz Info-top, da bi septambra 2005. iz ove redakcije izašao Nacionalni Dnevnik (pandan TV Dnevniku, koji se emituje na RTS).

Jutarnji program Pink televizije trenutno je najduži jutarnji program u Srbiji, dok sa emitovanjem kreće u 4.30 i traje do 12 časova. Od 4.30 do 6.45 časova emituje se emisija Svitanje, nakon čega sledi Novo jutro (ranije Dobro jutro). Gosti emisija često su srpski i strani političari, kao i medijske ličnosti koje razgovaraju o raznim temama tokom trajanja emisija.

Zajedno sa vestima iz informativne redakcije je startovao i politički tok šou Klopka (Olivera Kovečević), koji je obarao sve rekored gledanosti na ovoj televiziji. Ovu emisiju je u istom terminu zamenila Zamka (Tanja Videjović), ali ova emisija nikada nije stekla popularnost kao predhodna.

Od 2005. godine na programu Pinka se našao zabavno-politički kviz producentske kuće Adrenalin Piramida (Branka Nevistić i Slavko Beleslin). Ovaj kviz je postavio nove granice i obirio rejtinge u ovom televizijskom žanru.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]