Piedone lo sbirro

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Piedone lo sbirro
Originalni filmski poster
RežijaSteno
ProducentSergio Bonotti
ScenarioLucio de Caro
Nicola Badalucco
Luciano Vincenzoni
UlogeBud Spencer
Adalberto Maria Merli
Mario Pilar
Angelo Infanti
MuzikaGuido & Maurizio De Angelis
FotografijaSilvano Ippoliti
MontažaDaniele Alabiso
DistribucijaTitanus (Italija)
Datum(i) premijere25. listopada 1973.
Trajanje110 min.
Zemlja Italija  Francuska
Jeziktalijanski
Piedone lo sbirro na Internet Movie Database

Piedone lo sbirro (slobodno prevedeno kao Policajac "Ravno/Veliko stopalo", hrvatski naslov Inspektor Nožica[1]) talijanski je kriminalistički film sa blagim humorističnim dodirima iz 1973., kojeg je režirao Steno. Glavnu ulogu tumači Bud Spencer, koji se ovom prilikom iskušao u malo ozbiljnijoj ulozi kao naslovni inspektor koji istražuje mafijašku distribuciju droge mladeži. Film je snimljen u Napulju te je bio veliki komercijalni uspjeh a polučio je i tri nastavka.

Radnja[uredi | uredi kod]

Napulj. Inspektor Rizzo, popularno zvan "Ravno stopalo", karakterističan je po tome što ne nosi pištolj a slučajeve riješava šakama. Jednom prilikom, policija opkoli zgradu sa čijeg krova jedan mornar koji je uzimao drogu puca na ljude. Rizzo se popne na krov te vlastitim rukama prebije i privede mornara. No pošto mafijaška organizacija Camorra sve više širi raspodjelu droga, Rizzo odluči pritisnuti gangstera Ferdinanda kako bi saznao neke informacije. Ferdinando je priveden, ali ga njegov odvjetnik izvuče van a načelnik policije Tabassi kudi Rizza. Nakon što Rizzo i dalje nastavlja pritisak na Ferdinanda, koji želi širiti utjecaj droge klana iz Marseillea, policijski načelnik mu oduzme značku te ga privremeno suspendira. Rizzo živi u kući sa Marijom, no kada primijeti da se njen sin Salvatore i sam razbolio zbog uzimanja droge, odluči dalje svojevoljno nastaviti istragu.

Uz pomoć sitnog kriminalca, Manomozza, zvanog "dva prsta", pronađe laboratorij za izradu droge te ga uništava sa svojim kolegama. Međutim, kada Ferdinando biva pronađen umoren, Rizzo shvati da mu netko želi podmetnuti jer je on sam automatski glavni osumnjičenik. Kada Rizzo otkriva da se velike količine droge skrivaju u ribama u jednoj ribarnici na brodu, saznaje da je Manomazzo preuzeo glavnu distribuciju nakon smrti Ferdinanda jer je ostao u dobrim odnosima sa ljudima iz Marseillea. Rizzo sumnja da načelnik policije možda potajno surađuje sa mafijom te ga stoga ometa pri istraživanju slučaja. Kada je uhićen, Rizzo onesvijesti načelnika te pobjegne. Prilikom najavljene razmjene droge koju je zaplijenio, Rizzo sazna da ga je načelnik samo koristio kao mamac za mafijaše, te policija iz zasjede krene hapsiti ih. Rizzo pretuče mafijaše i Manomozzu, uhiti ih te su mu tako vraćene sve počasti u policiji.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Inspektor Nožica: Šerif bez kolta”. mojtv.hr. Pristupljeno 17. veljače 2013. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]