Picnic at Hanging Rock

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Picnic at Hanging Rock
Režija Peter Weir
Producent Hal i Jim McElroy
Scenario Cliff Green
Predložak Picnic at Hanging Rock; autor:
Joan Lindsay
Uloge
Muzika Bruce Smeaton
Fotografija Russell Boyd
Montaža Max Lemon
Studio Australian Film Commission
British Empire Films
McElroy & McElroy
Picnic Productions
Distribucija British Empire Films (Australija)
Datum(i) premijere
8. august 1975 (1975-08-08)
Trajanje 115 min.
Zemlja  Australija
Jezik engleski
Budžet 443.000 AU$[1]
Bruto prihod 5,120.000 AU$ (Australija)

Picnic at Hanging Rock (sh. Piknik na Hanging Rocku) je australijski igrani film snimljen 1975. godine u režiji Petera Weira, poznat po tome što se smatra jednim od najboljih ostvarenja u Weirovoj filmografiji, odnosno kao prvih filmova tzv. Australijskog novog vala, odnosno film koji ju je učinio australijsku kinematografiju međunarodno priznatom.

Po žanru je drama, a temelji se na istoimenom romanu Joan Lindsay. Radnja započinje kada na Valentinovo 1900. godine grupa učenica elitnog djevojačkog internata odlazi na izlet na stijenu Hanging Rock u državi Victoria te nekolicina njih neobjašnjivo nestanu, izazivajući bezuspješne potrage, ali i niz drugih neobjašnjivih i tragičnih događaja.

Film je, slično kao i predložak, veliki dio publiciteta stvorio lažnim tvrdnjama da se temelji na istinitim događajima. Weir ga je snimao na lokacijama Hanging Rocka (koje će zahvaljujući filmu postati popularno turističko odredište), te je stil velikim dijelom temeljio na radovima australijskog impresionističkog slikara Fredericka McCubbina. Kritičarima je izuzetno imponirao rad sa kamerom, kao i stvaranje kontrasta između privlačnih prizora prirodnih ljepota i zastrašujućih događaja. Picnic at Hanging Rock je u Australiji postigao uspjeh i kod publike i kod kritike, ali također i tokom distribucije u SAD gdje su Weiru pohvale tamošnjih kritičara omogućile kasniji angažman u Hollywoodu. Film, koji se ponekad opisuje kao alegorija na još uvijek nepravladani konflikt bijelih doseljenika i njihovih potomaka sa njihovom drevnom domovinom, se često navodi kao ostvarenje koje je temama i stilom na određeni način izgradilo temelje nacionalnog identiteta u australijskom filmu.

Godine 2017. je film dobio remake u obliku miniserije.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. David Stratton, The Last New Wave: The Australian Film Revival, Angus & Robertson, 1980 p68-69

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]