Petrovac (biljka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Petrovac
Agrimonia eupatoria
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Podcarstvo: Tracheobionta
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Podrazred: Rosidae
Red: Rosales
Porodica: Rosaceae
Rod: Agrimonia
Vrsta: A. eupatoria
Dvojni naziv
Agrimonia eupatoria
L., 1753

Petrovac (lat. Agrimonia eupatoria, biljka je iz porodice ruža (Rosaceae).

Ime[uredi | uredi kod]

Cvijet
Agrimonia eupatoria

Znanstveno ime (binomijalna nomenklatura) dato je:

  • za rod od grčke riječi agros = polje i mone ili meno što znači mjesto, stanište
  • za vrstu od grčke eupatorium u čast Mitridata Eupatora, pontskog vladara koji se u I. stoljeću pne. bavio izučavanjem ljekovitih biljaka

Sinonimi:

  • Agrimonia procera
  • Agrimonia odorata

Opis biljke[uredi | uredi kod]

Stabljika je negranata, izrasta iz prizemnih listova i dostiže visinu do 1 m. Ostali listovi na stablu su naizmjenično perasti i po obodu grubo nazubljeni. Čitava biljka je pokrivena dlačicama. Cvjetovi su petodijelni i sakupljeni na vrhu stabla u guste, klasolike grozdove žute boje. Biljka cvjeta od lipnja do rujna.

Petrovac je veoma rasprostranjena biljka u Europi i na Balkanu i najčešće se može naći u brdsko-pretplaninskim predjelima. Pogoduju joj suha i osunčana mjesta kakva su ona pored listopadnih šuma, pored šibljaka ili na livadama, poljima i slično.

Sastav[uredi | uredi kod]

Kao droga se koristi cijeli nadzemni dio biljke u cvatu (Agrimoniae herba) koji se sakuplja na samom početku cvjetanja.

Sadrži najviše tanina (do 21%) pa se smatra tipičnom taninskom biljkom. Pored toga droga je bogata još i organskim kiselinama (nikotinskom, palmitinskom, stearinskom i kremenom), vitaminima C, B1 i K, flavonoidima (apigeninom, kvercetinom i dr.), steroidima, triterpenima, gorkim tvarima, eteričnim uljem (oko 80%) i dr.

Upotreba[uredi | uredi kod]

Kao tipična taninska biljka upotrebljava se kod dijareje, unutrašnjih krvarenja i za spravljanje dekokta za ispiranje usta i grla. Osim toga dobra je i za smirivanje crijevnih kolika, a pomaže i kod upale mokraćnih puteva i kod problema u mokrenju. Neki narodi je koriste za lečenje različitih kožnih bolesti kakve su npr. alergijske reakcije, mladenački dermatitis i dr.

Eksperimenti na životinjama su dokazali antitumorsku sposobnost petrovca pa se u narodnoj medicini primijenjuje za liječenje crijevnih polipa, kao i različitih oblika ginekoloških bolesti (miomi, ranice).