Petro Nini Luarasi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Petro Nini Luarasi

Petro Nini Luarasi (Luaras, Oblast Kolonja, Osmansko Carstvo, 22. april 1864Erseka, Oblast Kolonja, Osmansko carstvo, 17. avgust 1911) je bio sveštenik hrišćanske pravoslavne crkve, učitelj, novinar i aktista raznih organizacija u okviru pokreta Albanskog narodnog preporoda.

Njegov otac, Petro Nini Kostallari, je bio također veliki patriota i borio se za albanski narodni preporod.

Poslije studija na seminaru u Qestoratu, blizu Đirokastre, počeo je predavati kao učitelj po selima u okolici Kolonjë, danas na grčko–albanskoj granici. Tom prilikom je uporno radio – skriveno, jer je osmanska vlast zabranila predavanje albanskog jezika – da bi njegovi đaci naučili svoj jezik i običaje. Između 1887. i 1893. Nini je pokrenuo mnoge male škole albanskog jezika u selu Erseku i u drugim selima oko Kolonjë.

1892. je osnovao sa Gjerasimom Qiriazijom reformirano društvo Bratstvo Albanije (alb. Vëllazëria e Shqipërisë).

1904. je odselio u Sjedinjene Države gdje je ostao do 1908. i sudjelovao u patrioskim udrugama u diaspori.

Poslije povratka u Osmansko carstvo, bio je jedan od poslanika u Manastirskom kongresu, gdje je se odvila rasprava o albanskoj abecedi.

Od 1907. do 1911. surađivao je sa mnogim časopisima (Bashkimi i kombit iz Monastira/Bitolja, Drita iz Sofije, Kombi iz Bostona, Liria iz Soluna). U njima je objavio pjesme, kolumne i poučna razmišljanja. U Monastiru je 1911. godine tiskao svoj glavni polički rad, knjigu koja sadrži tekstove Prokletstvo albanskog slova (alb. Mallkimi i shkronjave shqipe, 1911) i Klevetanje Albanaca (alb. Çpërfolja e shqiptarit, 1911). U njima Nini brani albansko pravo na svoju narodnu kulturu.

Njegov aktivizam u albanskom pokretu mu je uzrokovao prognanstvo od strane Kostantinopoljske patriaršije, tada pod vodstvom Joakima III. Carigradskog, i od strane Mladih Turaka. Umro je u augustu 1911. a mnogi smatraju da je bio otrovan.

Pravoslavna crkva u kojoj je on bio sveštenik je do 1922. godine, kada je deklarisala autokefalnost i formirala se kao Albanska pravoslavna crkva, pripadala Carigradskoj patrijaršiji.