Peter Singer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Piter Singer (rođen 1946), australijski filozof.

Piter Singer (rođen 6. jul 1946) je australijski filozof i bioetičar.

Rođen je u Melburnu u Australiji a studirao je na univerzitetu u Melburn u i univerzitetu u Oksfordu u Engleskoj. Karijeru je započeo predavajući etiku na Oksfordu između 1971. i 1973. godine. Nakon toga predavao je na različitim univerzitetima u Severnoj Americi i Australiji. Smatra se za jendog od najznačajnijih australijskih filozofa kao i za jednog od najznačajnijih javnih intelektualaca u ovoj zemlji.

Smatra se za racionalistu. Singer zastupa filozofski sistem zasnovan na razumu pre nego na sentimentu, ličnom interesu ili društvenim uslovima. Baveći se problemima etike, a posebno bioetike (abortus, genetički inženjering, eutanazija), zastupa pozicije utilitarizma. Smatra se da je svoje filozofske pozicije razvijao pod uticajem Džona Stjuarta Mila, Henrija Sidžvika i Džeremija Bentama.

Objavio je veliki broj knjiga i članaka. Njegovo delo Animal Liberation (1975) smatra se za jedan od ključnih filozofskih radova o pravima životinja. Smatra da je ljudsku dominaciju nad životinjama nemoguće moralno opravdati. Njegovi javni nastupi protiv zlostavljanja životinja rezultirali su prestankom pojedinih nehumanih eksperimenata nad životinjama. Pojedini njegovi radovi su ostvarili snažan uticaj na pokrete za zaštitu životinja. Deo prihoda od prodaje svojih knjiga donira organizacijama za zaštitu životinja.