Peter Škrjanec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Petert Škrjanec

Peter Škrjanec, (Medvode, 29. juni 1942.) slovenski akademski muzičar - muzikolog, dirigent, pijanist i glazbeni pedagog.

Život[uredi | uredi kod]

Peter Škrjanec je rođen u obitelji s dvoje djece, otac Ciril, trgovac i majka Ivanka. Osnovnu školu i nižu gimnaziju pohađa u Kranju pa nastavlja školovanje u Gimnaziji Kranj, gdje je 1961. maturirao. Pohađa Akademiju za glasbo u Ljubljani, odjel za muzičku povijest gdje diplomira 1966. g.

S muzikom se počeo baviti od svoje devete godine kada u Glasbeni šoli u Medvodama počeo učiti svirati na klaviru. U Kranju je završio nižu muzičku školu ( prof. Jožica Avguštin). Srednju muzičku školu, smjer klavir, je završio u Ljubljani (prof. Jelka Suhadolnik). Na Akademiji za glasbo je klavir studirao u klasi prof. Zdenke Novak. Kako ga studij muzičke povijesti ne zadovoljava, na Akademiji je završio i studij dirigiranja kod dr. Danila Švara. Kasnije se je kao dirigent dodatno školovao kod Nicolausa Harnoncourta i Hansa Swarowskog u Austriji.

Karijera[uredi | uredi kod]

Svoj profesionalni put je počeo kao apsolvent kao učitelj muzičkog odgoja u osnovnoj školi u Radovljici i Kranju.

1970. se je zaposlio u Rijeci na Srednjoj muzičkoj školi "Ivan Matetić Ronjgov". Od 1975. radi u riječkoj Operi u NK "Ivan Zajc" kao korepetitor i dirigent. 1976. osniva Riječki komorni orkestar čiji je umjetnički voditelj do 1988. kada se vraća u Kranj, gdje do penzije radi kao direktor Glasbene šole u Kranju. Između 1995. i 2000 je teoretske predmete poučevao i na odjelu za teoriju i suvremeni ples, muzičke škole "Fran Korun Koželjski" u Velenju.

1990. je u Kranju ustanovio Komorni orkestar "Carnium", koji je vodio do 2008. Sastavljali su ga mladi gorenjski muzičari - učenici Muzičke škole u Kranju i studenti Akademije za glasbo. Program, koji su izvađali je bio od baroka do moderne muzike. Orkestar je 2002. je za svoju djelatnost dobio Veliku Prešernovu plaketu.

Peter Škrjanec je bio zborovođa kod više horova u Rijeci i Sloveniji.

Kao dirigent je gostovao u Italiji (Mozartov Rekvijem), u Austriji, Poljskoj, Madžarskoj i u Srbiji. U Dubrovniku je dirigirao Dubrovačkim gradskim orkestrom i Komornim orkestrom "Luka Sorkočević". Na riječkoj Muzičkoj akademiji je predavo teoretske predmete. Kao asistent dirigenta je sudjelovao na izvedbi baleta Labuđe jezera0 na gostovanju Bostonskog baleta sa solistom Rudolfom Nurejevim u Italiji.

Kao dirigent je Peter Škrjanec surađivao s kompozitorima Brunom Bjelinskim i Josipom Kaplanom.

Pri svojem pedagoškem radu je radio i s opernim pjevačem Giorgiom Surianom, kao korepetitor te sa Zinkoo Kunc.

Od 2009. sodjeluje s Narodnim univerzitetom u Kranju kao predavač muzičke teorije i klavira, a od 2012. Peter Škrjanec sudjeluje na Univerzitetu za treću životnu dob u Ljubljani, gdjer je mentor skupini studenata na predmetu "Spoznavanje muzičke umjetnosti".

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kod]

Peter Škrjanec je bio za svoj rad više puta nagrađivan. Već kao student je dobio 1972. studentsku Prešernovu nagradu za izvedbu 8. simfonije Ludwiga van Beethovna. 2002. je u Kranju dobio priznanje - Prešernovu nagradu grada Kranja za rad s komornim orkestrom i za ravnateljevanje. Udruženje ravnatelja osnovnog i muzičkog školstva Slovenije ga je za 20 godišnji rad 2008. nagradio u Portorožu.