Pete Browning

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pete Browning na bejzbol karti Goodwin & Company 1888-1889 (Old Judge (N173))

Louis Rogers "Pete" Browning (Louisville, 17.6. 1861 - 10.9. 1905.) bio je američki profesionalni igrač bejzbola poznat po tome što je bio jedna od najtalentiranijih, ali i najeskcentričnijih ličnosti u ranoj historiji sporta.

Browning se rodio kao najmlađi u porodici koja je imala osmoro djece. Njegov otac, piljar, poginuo je u naletu tornada kada je Browningu bilo 13 godina. Već prije toga, Browninga je u ranom djetinjstvu teško pogodio mastoiditis - kronična upala srednjeg uha zbog koje je ostao gluh i pogođen napadima vrtoglavice, teških glavobolja i djelomičnom parezom lica. Zbog svega toga Browning nikada nije išao u školu i cijeli je život proveo praktički nepismen.

Svemu tome usprkos, Browning je pokazao veliki sportski talent, pa se 1877. priključio lokalnom amaterskom klubu Louisville Eclipse. U njemu je bio i 1882. kada se on priključio novoj profesionalnoj ligi American Association.

Browning se u novoj ligi iskazao kao jedan od najboljih udarača, iako njegova igra u samom polju nije bila na nekoj naročitoj visini. Njegova vještina s bejzbolskom palicom je bila takva da je stekao nadimak Louisville Slugger, a godine 1884. je od tvrtke Hillerich & Bradsby naručio prvu bejzbolsku palicu izrađenu specifično za njega. Browning je s vremenom razvio bizaran odnos prema svojim palicama - davao im je biblijska imena, i suigrači su ga često hvatali kako s njima razgovara. To je bila jedna od njegovih mnogih ekscentričnosti, poput običaja da gleda u sunce, navodno kako bi sebi poboljšao vid. U borbi s bolešću se od ranih dana služio alkoholom, pa je često znao i na utakmice dolaziti pijan, zbog čega je bio predmetom suspenzija i globi. Lokalne novine Louisvillea su također marljivo bilježile i njegove redovne posjete lokalnim bordelima.

Godine 1889. Browning je, bijesan zbog globi nametnutih od vlasnika Mordecaia Davidsona zajedno s još šest igrača sudjelovao u prvom štrajku u historiji bejzbola. Sljedeće godine je, kao i niz drugih vrhunskih igrača, prešao u kratkotrajnu ligu Players League i igrao za Cleveland Infants. Usprkos vrhunskih rezultata, liga i klub su nakon prve sezone prestali s radom.

Browning je nakon toga otišao u Pitssburgh Alleghenys. Njegova odluka da se priključi tom, a ne svom starijem klubu kao što su nalagali običaji, je klubu iz Pittsburgha dala nadimak Pirati koji je njihov današnji službeni naziv. Nakon jedne sezone Browning je otišao u Cincinnati Reds (1891-92). Svoje posljednje nastupe u MLB je imao u St. Louis Brownsima i Brooklyn Groomsima prije nego što je otišao u niže lige i konačno završio sportsku karijeru 1896.

U svojoj karijeri je napravio 1893 pogodaka, što ga čini 10. najboljim udaračem u historiji MLB.

Nakon završetka bejzbolske karijere, Browning je zarađivao za život kao prodavač cigareta i vlasnik bara. Iako su svi ti poslovi propali, uživao je ogromnu popularnost u Louisvilleu. Međutim, 7.6. 1905. je doživio konačni psihički slom te je smješten u lokalnu umobolnicu. Sestra ga je odatle izbavila dva tjedna kasnije, ali je mjesec dana kasnije doveden u bolnicu, ovaj put zbog fizičkih poremećaja. Tamo je i umro, a historijski izvori se spore oko toga da li je to bilo zbog raka ili ciroze jetre.

Browning je također poznat kao stric poznatog holivudskog režisera Toda Browninga.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Baseball: The Biographical Encyclopedia (2000). Kingston, NY: Total/Sports Illustrated. ISBN 1-892129-34-5.