Peter and Wendy

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Petar Pan (roman))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Peter Pan; or, the Boy Who Wouldn't Grow Up
Opće informacije
AutorJ. M. Barrie
Peter and Wendy
Autor(i)J. M. Barrie
IlustratorF. D. Bedford
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Žanr(ovi)Fantasy, dječja književnost
IzdavačHodder & Stoughton (UK)
Charles Scribner's Sons (USA)
Datum izdanja11. oktobar 1911 (UK i SAD)
Vrsta medijaštampa
Stranica267 str
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
The Little White BirdPeter Pan in Kensington Gardens

Petar Pan (engleski Peter Pan; or, the Boy Who Wouldn't Grow Up ili Peter and Wendy) je dječji roman u kojem je glavni lik Petar Pan.

Lik Petra Pana prvi put se pojavljuje u romanu Jamesa Matthewa Barriea The Little White Bird, a glavni lik postaje u drami „Peter Pan“, praizvedenoj 1904., za kojom je ubrzo slijedio nastavak „Peter Pan in Kensington Gardens.“ Predstavu je zbog velike popularnosti Barrie prenio u oblik romana 1911. godine pod nazivom Peter and Wendy[1] koja je na srpskohrvatski jednostavno prevedena kao Petar Pan. U romanu Petar Pan vodi Wendy, Johna i Michaela u fantastičan svijet Snokraj, gdje žive vile, pirati, i izgubljeni dječaci.

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Gospođa i gospodin Darling imali su troje djece: djevojčicu Wendy i dječake Johna i Michaela. Bili su dobri roditelji, a imali su i "dadilju", kuju Nanu, koja se izvrsno brinula o djeci.

Ali jedne večeri gospođa Darling je uspavala djecu i upalila im noćne svjetiljke pa su gospođa i gospodin Darling otišli na zabavu, a Nana je bila vezana u dvorištu. I tako su djeca bila sama kući. Kad su zaspala, u sobu su ušli vila Zvončica i Petar Pan. Djeca su se probudila i upoznala se s nepozvanim gostima. I tako su saznali da je Petar pobjegao od roditelja jer nije želio odrasti. Uz pomoć vilinskog praha djeca su odletjela s novim prijateljima na izmišljeni otok.Tamo upoznaju Izgubljene dječake i Indijance plemena Vučje Jabučice koju je Petar spasio,bore se s gusarima i otimaju im brod nakon što su svi poraženi...Poletjeli su tim brodom i zabavljali se sve do povratka kući.

Izvori[uredi | uredi kod]