Petar Matić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Petar Matić Dule.

Petar Matić (Maribor, 3. septembar 1966) je srpski preduzetnik, predsednik kompanije MPC Holding i MPC Properties. Smatra se jednim od najbogatijih ljudi u Srbiji.[1]

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Petar Matić je rođen u Mariboru u Sloveniji, studirao je Fakultet za hotelijerstvo u Opatiji u Hrvatskoj. Pre prelaska u Beograd i Srbiju imao je uspešan posao na hrvatskom primorju, baveći se pretežno prodajom sportske obuće i odeće.

Po prelasku u Beograd, 1989. godine, osnovao je MPC (MP kao inicijali ličnog imena) kompaniju koja je postala izuzetno uspešna u narednim godinama. Tokom 1991, MPC je rastao, razvijao se i proširivao delatnost, te prerastao u MPC Group koja se ubrzo (2003) profilisala dva pravca razvoja: razvoj projekata u nekretninama i trgovina.

Ubrzo je Matić pokrenuo kompanije MPC Holding i MPC Properties, danas vodeće u oblasti trgovine i razvoja nekretnina u regionu. MPC Properties 2007. godine je ušao u strateško partnerstvo sa Merill Lynch / Bank of America. Ovo je bila prva investicija Merill Lyncha na teritoriji bivše Jugoslavije.[2]

Matićeve kompanije su danas lideri na tržištu u ovom delu Evrope. Zapošljavaju preko 1.000 radnika i jedan su od najznačajnijih investitora u Srbiji.[3] Značajne projekte u regionu, kao što su maloprodaje, poslovni prostori, stambeni i logistički prostori, realizovala je MPC Properties:Ušće šoping centar (prvi regionalni šoping centar), Immo Outlet Centar, poslovni centar „Tri lista duvana“ i stambeni kompleks/kondominijum „Oaza“.

Petar Matić se retko pojavljuje u javnosti, ne daje izjave za štampu i njegove fotografije se ne mogu videti u lokalnim novinama.[4] Petar Matić je član ICSC - International Council of Shopping Centres.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]