Peska belega

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lonac kakav se čistio sa belim peskom

Peska belega ili Peska belego je bio nešto poput današnjih deterdženata fini bijeli kvarcni pijesak za ribanje tadašnjih rajngli[1] , koji se upotrebljavao sve do 1960-ih prošlog vijeka po Zagrebu i gornjoj Hrvatskoj, kad ga je istisnuo prvi domaći deterdžent Vim.

Prodavali su ga ulični prodavači, koji su usput glasno vikali Peska belega, peska belega..., pa su se domaćice sjurile da ga nabave za svoju špajzu (kako se tad govorilo za smočnicu), da im se nađe pri ruci za ribanje zagorjelog kuhinjskog posuđa.

To je uobičajeno bio rječni pijesak, koji se onda lako nabavljao, i ono što je važno reći bio je čist, potpuno bijeli (bez ikakvih mrlja) jer su i rijeke bile čiste. Često je prodavač peska usput i krpao rajngle, u tom slučaju slogani prodaje išli su mu Rajngle krpam, škarice noževe brusim pa onda mala stanka pa zatim Peska belega, peska belega...

Peska belega u umjetnosti[uredi | uredi kod]

Uspomenu na zagrebačke prodavače belega peska, vješto je iskoristio redatelj Krešo Golik u svom legendarnom filmu Tko pjeva zlo ne misli, u kojem se u jednoj sceni pojavi upravo takav lik (Kuku) i počne vikati Peska belega, peska belega....[2] Isto tako je i šansonjer Zvonko Špišić iskoristio tu temu i otpjevao pjesmu Peska belego na festivalu Krapina '68 [3], koju je komponirao Davor Rocco.[4] Pokojni zagrebački pjesnik Ivan Slamnig (1930. - 2001.) napisao je pjesmu Belega peskó, u kojoj je ironično opjevao sudbinu uličnog prodavača tog cijenjenog artikla, ali i čitave sredine.[5]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Opet netko zvoni (hrvatski). webstilus. Arhivirano iz originala na datum 2012-05-25. Pristupljeno 14. 05. 2012. 
  2. Tko pjeva zlo ne misli (1970) (engleski). Database of Movie Dialogs. Pristupljeno 14. 05. 2012. [mrtav link]
  3. Barikada - World Of Music - ex YU singles - Š (hrvatskosrpski). Barikada. Arhivirano iz originala na datum 2012-05-14. Pristupljeno 14. 05. 2012. 
  4. Peska belego (hrvatski). ZAMP. Pristupljeno 14. 05. 2012. [mrtav link]
  5. Belega peskó (hrvatski). hrvatski plus. Pristupljeno 14. 05. 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]