Kaspijski tigar

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Perzijski tigar)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kaspijski tigar
Kaspijski tigar u berlinskom ZOO-u 1899.
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli (1980-ih?) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Felidae
Potporodica: Pantherinae
Rod: Panthera
Vrsta: P. tigris
Podvrsta: P. t. virgata
Trojni naziv
Panthera tigris virgata
Temminck, 1844.
Područje koje je nastanjivao kaspijski tigar

Kaspijski tigar (lat. Panthera tigris virgata, poznat i kao hirkanijski, perzijski ili turanski tigar) podvrsta tigra za koju se vjeruje da je izumrla, ako ne prije onda za sovjetske invazije na Afganistan, iako optimisti vjeruju u mogućnost da još uvijek živi u istočnoj Turskoj.

Početkom 20. vijeka, ova je podvrsta živjela u Afganistanu, Iranu, Turskoj, Mongoliji i centralnom dijelu azijske Rusije. Još se naziva perzijski tigar.

Evropljani su upravo ove tigrove prve upoznali još u starom vijeku, npr. Rimljani su ih uvozili iz Hirkanije za gladijatorske borbe.

Kaspijski tigar zajedno sa Sibirskim i Bengalskim tigrom predstavljao je najveće primerke živih mačaka i rangirani su kao najveći predstavnici mačaka koji su ikada postojali.

Karakteristike[uredi | uredi kod]

Telo kaspijskog tigra je generalno manje masivno od tela sibirskog tigra i nešto manje dužine. U Turkmenistanu su zabeleženi primerci ove podvrste dužine preko 270 cm, dok je generalno dužina ove podvrste bila preko 200cm za mužjake i preko 160 cm za ženke. Maksimalna zabeležena težina je bila oko 240 kg. Maksimalna dužina lobanje za mužjake se kretala u rasponu 297 do 365 mm, za ženke u rasponu 195 do 255 mm.

Glavna pozadinska boja krzna je varirala, mada je uglavnom bila svetlija i uniformnija nego dalekoistočnih tigrova. Pruge su bile pravilnije, deblje i bliže nego kod Sibirskog tigra. Boja pruga je varirala između braon i boje tamnog cimeta. Crne nijanse su se mogle naći u predelu vrata, glave, sredine leđa i vrha repa. Razlika između letnjeg i zimskog krzna je bila velika, mada ne baš kao kod dalekoistočnih tigrova. Zimsko krzno je bilo svetlije nego letnje.

Filogenetske sličnosti sa sibirskim tigrom[uredi | uredi kod]

Na početku 21. veka, istraživači sa Univerziteta Oxford, U.S. Nacionalnog nstituta za rak i Herbejskog Univerziteta iz Jerusalima, sakupili su uzorke tkiva sa 23 kaspijska tigra sačuvanih u različitim muzejima. Uspeli su da identifikuju barem jedan lanac mitohondrijskog gena, i primetili su vrlo male razlike između ove i drugih podvrsta tigrova u pogledu mitohondrijske DNA. Nakon dodatne analize filogenetskih veza ove podvrste i drugih, uočena je značajna genetska sličnost između kaspijskog i sibirskog (amurskog) tigra. Ovo navodi na zaključak da su ove dve podvrste imale zajedničkog pretka, koji se iz Centralne Azije (Kine) proširio najpre na zapad, kroz Gansu - Put svile, a zatim na istok ka dolini reke Amur u Sibiru. Ove migracije su se dogodile pre manje od 10.000 godina. Očigledno je da su ljudske aktivnosti vezane za industrijalizaciju i kultivizaciju zemljišta, dovele do izolovanja populacije kaspijskog tigra, a zatim i do istrebljenja.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Kaspijski tigar
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Kaspijski tigar
Wikivrste imaju podatke o: Kaspijski tigar