Perzijski besmrtnici

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Perzijski Besmrtnici)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Perzijski vojnici s drevnih reljefa

Perzijski besmrtnici bili su elitna vojna postrojba u doba ratova ahemenidske Perzije, dok su u doba mira služili kao kraljevska garda iranskim vladarima.

Organizacija[uredi | uredi kod]

Besmrtnici su uvijek brojali točno 10.000 vojnika[1], a ime su dobili po tome što bi u slučaju pogibje, bolesti ili starosti određenog člana na njegovo mjesto došao novi vojnik. Članovima tih elitnih jedinica mogli su postati isključivo Perzijanci, Medijci i Elamiti. Budući da su trenirani od rođenja prema strogim vojničkim pravilima i da su sudjelovali diljem svijeta u brojnim bitkama, često ih se smatra najkvalitetnijim vojnicima starog vijeka.

Oružje i oprema[uredi | uredi kod]

Bili su naoružani kratkim lukom, kopljem i mačem, te zaštićeni metalnim oklopom ispod tunike[2]. Štit geron bio im je napravljen od pletenog šiblja prevučenog kožom koji je pružao dobru zaštitu od napada strijelama, no nedovoljnu zaštitu od preciznih uboda teških mačeva.

Historija borbi[uredi | uredi kod]

Jedna od početnih bitaka Besmrtnika bila je ona prilikom opsada pasargadskog brda, gdje je Kir Veliki poveo 10.000 Besmrtnika u borbu protiv goleme vojske medijskog kralja Astijaga koja je brojala 100 – 150 tisuća vojnika. Bitka je završila teškim medijskim porazom. Najpoznatija bitka u kojoj su sudjelovali je svakako bitka kod Termopila u kojoj su Besmrtnici predvođeni Hidarnom potukli Spartance i druge Grke koje je predvodio Leonida[3]. Zapamćeni su i po bitci kod Perzijskih vrata gdje je šačica od svega 700 elitnih perzijskih vojnika zadržala vojsku Aleksandra Makedonskog više od mjesec dana.

Popularna kultura[uredi | uredi kod]

  • U stripu Franka Millera o bitci kod Termopila prema kojem je napravljen kontroverzni film "300", Besmrtnici su prikazani na vrlo fikcijski način: odijeveni su potpuno u crno, nose japanske srebrne maske, te katane kao glavno oružje.
  • Film "300 Spartanaca" opisuje Besmrtnike na vrlo realniji način od prethodnog filma. Besmrtnici nose mač i koplje, no uglavnom su odijeveni u crne ili tamne boje.
  • U "Drenai" serijama koje potpisuje David Gemmell, sudjeluje vojna jedinica koju naziva Besmrtnicima. Poput perzijskih besmrtnika, također broje 10.000 vojnika.
  • Novela Toma Clancya "Izvršne naredbe" (Executive Orders) spominje Besmrtnike kao naziv za Ujedinjenu Islamsku Republiku, sastavljenu od Irana i Iraka.

Veze[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2010-03-25. Pristupljeno 2009-04-16. 
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2010-07-25. Pristupljeno 2009-04-16. 
  3. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-11. Pristupljeno 2009-04-16.