Perspektiva prostornog razvoja Evropske unije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Perspektiva prostornog razvoja Evropske unije (na engleskom: ESDP - European Spatial Development Perspective, na francuskom: SDEC – Schéma de développement de l’espace communautaire, na nemačkom: EUREK - Europäisches Raumentwicklungskonzept) je dokument Evropske komisije odobren na neformalnom sastanku ministara zaduženih za prostorno planiranje u Potsdamu u maju 1999. godine. Ovaj dokument je plod desetogodišnjeg rada i sastanaka koji su se održavali od 1989. godine u sledećim gradovima: Nant, Torino, Hag, Lisabon, Lijež, Kerkira, Lajpcig, Strazbur, Madrid, Venecija, Narvik i Glazgov.

Dokument se sastoji iz analitičkog dela A pod nazivom „Za uravnotežen i održiv razvoj teritorije Evropske unije: doprinos politike prostornog razvoja, nove dimenizije evropske politike“ i sinteznog dela B – „Teritorija Evropske unije: trendovi, perspektive i izazovi“. Ključne teme PPREU-a su policentričan razvoj, infrastruktura i prirodna i kulturna baština.

U maju 2007. godine u Lajpcigu usvojen je dokument Teritorijalna agenda [1] Arhivirano 2010-03-03 na Wayback Machine-u koji ažurira postavke PPREU-a.


Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

  • dokument PPREU [2]