Perijandar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Perijandar, rimska kopija grčkog originala iz 4. vijeka pne., Vatikanski muzeji.

Perijandar (grčki: Περίανδρος) bio je drugi tiranin grada Korinta u 7. vijeku pne.. Bio je sin prvog tiranina Kipsela, koga je naslijedio godine 627. pne.

Perijandar je najpoznatiji po tome što je dao sagraditi Diolkos - sistem rampi preko Korintske prevlake kojim su se brodovi mogli prebacivati iz Korintskog zaljeva u Egejsko more, čime se skraćivao pomorski put oko Peloponeza. Korištenje Diolkosa se naplaćivalo i donijelo tako izdašne prihode Korintu, da je Perijandar ukinuo poreze. Mnogi ga antički autori ubrajaju među Sedam mudraca Grčke.

Kasniji autori, uključujući Aristotela, opisuju Perijandra kao okrutnog tiranina, a Herodot tvrdi da ga je okrutnosti podučio miletski tiranin Trazibul. Pripisuje mu se zamisao da dječake s Korkire pošalje u Lidiju da ih kastriraju, kao i ubistvo i nekrofilsko silovanje vlastite supruge Melise. Kada je za to saznao njegov sin Likofront, Perijandar ga je dao izgnati u Korkiru. Sin je kasnije odbio vratiti se u Korint dok Perijandar ne abdicira. Kada se otac pokajao i odlučuio abdicirati, otkrilo se da su Korkirani, plašeći se njegovog bijesa, ubili mladića.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]