Pergaminho Sharrer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pergaminho Sharrer sa pjesmama kralja Dinisa I

Pergaminho Sharrer (portugalski: [pɨɾɣɐˈmiɲu ˈʃaʁɛɾ]; galicijski: Pergamiño Sharrer; IPA: [peɾɣaˈmiɲo ˈʃareɾ], Sharrerov pergament) naziv je koji se koristi za srednjovjekovni fragment pergamenta koji sadrži sedam pjesama kralja Dinisa I od Portugala, sa lirikom na galicijsko-portugalskom jeziku i muzičkom notacijom.

Fragment je 1990. otkrio američki naučnik Harvey L. Sharrer Univerziteta u Kaliforniji, Santa Barbara. Sharrer je analizirao dokumente u arhivu Torre do Tombo u Lisabonu, kada je pronašao taj list u uvezu knjige iz 16. vijeka. Prije Sharrerovog otkrića, jedini poznati galicijsko-portugalski srednjovjekovni rukopis sa ljubavnim (nereligijskim) pjesmama i muzičkom notacijom bio je Vindelski pergament, koji sadrži sedam pjesama trubadura Martima Codaxa. Postoji nekoliko zbirki pjesama koje pokrivaju taj period, ali svima im nedostaje muzička notacija izuzevši Cantigas de Santa Maria, koje su religijskog tona.

Tekst i muzička notacija Sharrerovog pergamenta su fragmentarni zbog oštećenja nanesenih listu tokom nekoliko vijekova; međutim, dodatna šteta nanesena je katastrofalnom "restauracijom" od strane portugalskih vlasti. Pergament je napisan gotičkim pismom i sadrži sedam ljubavnih pjesama (cantigas de amor). Iako ime autora nije dato, sve se pjesme javljaju istim redom kao i u drugimm pjesmaricama (cancioneiros) galicijsko-portugalske poezije (Cancioneiro da Biblioteca Nacional i Cancioneiro da Vaticana), gdje su one pripisane kralju Dinisu I od Portugala (vladavina 1279-1325), poznatom po svojoj ljubavi prema umjetnosti. List je vjerojatno pripadao većoj zbirci pjesama iz 14. vijeka koja je izgubljena.

Pjesme Sharrerovog pergamenta su:

  • Poys que vos Deus, amigo, quer guisar
  • A tal estado me adusse, senhor
  • O que vos nunca cuidei a dizer
  • Que mui grão prazer que eu hei, senhor
  • Senhor fremosa, no posso eu osmar
  • Não sei como me salva a minha senhor
  • Quis bem amigos, e quero e querrei

Od vremena njihovog otkrića, te je pjesme snimilo nekoliko grupa posvećenih ranoj muzici, kao što je Theatre of Voices.

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]