Peredvižnjiki

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Peredvižnici)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ilja Rjepin, Burlaci na Volgi, 1873., 131.5 cm × 281 cm, St. Peterburg.
Vasilij Pjerov, Pogreb, 1865.

Peredvižnjevci (ruski: Передвижники, u značenju „lutalice“) su bili predstavnici ruskog kritičkog realizma u 19. stoljeću; putujuća umjetnička izložba grupe ruskih umjetnika (Товарищество передвижных художественных выставок) koju je 1870. godine u Sankt Peterburgu osnovala grupe apsolvenata škole slikarstva i kiparstva.

Nastala je na inicijativu Ivana Kramskoja i drugih ruskih umjetnika, a imala za cilj popularizaciju umjetnosti koja je bila zanemarena i anonimna u ruskom društvu. Motivi slika su većinom bili žanr-scene, pejzaži i povijesno slikarstvo, ali i portreti. U svojim djelima su predstavljali život ljudi i kritizirali moralne mane Carske Rusije, a njihove izložbe su imale veliki odjek. Neki od brojnih predstavnika su: Ilja Rjepin, Ivan Nikolajevič Kramskoj, Ivan Ivanović Šiškin, Izak Iljič Levitan, Nikolaj Aleksandrovič Jarošenko, Vasilij Surikov, Viktor Vasnjecov, i drugi.

Od 1871. do 1923. godine grupa je organizirala 48 izložbi u Moskvi i Peterburgu kao i u Kijevu, Odesi, Harkovu i drugim gradovima u Rusiji. Djela peredvižnjeva nalaze se u mnogim ruskim galerijama i muzejima. U Tretjakovskoj galeriji u Moskvi je najveća kolekcija koju su sakupili Pavel Tretjakov i njegov brat.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Prehledny kulturni slovnik Mlada Fronta, Prag, 1964.
  • Priručni slovnik naučni ČS Akademia vied, Prag, 1966.

Poveznice[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]