Perktarit

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Perctarit)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Perktaritov monogram, pronađen na srebrnom denaru iskovanom iza 672

Perktarit (Perctarit; italijanski: Pertarito, ? - 688) bio je kralj Langobarda od 661. do 662. i od 671. do 688. Bio je mlađi sin prethodnog kralja Ariperta I. Nakon očeve smrti je prijestolje nakratko podijelio sa svojim bratom Godepertom; vjerske razlike među braćom, odnosno Godepertovo arijanstvo nasuprot Perktaritovog katoličanstva, su dovele od građanskog rata između Godepertovog dvora u Paviji i Perktaritovog dvora u Milanu. Godepert je u pomoć pozvao vojvodu Grimoalda, ali ga je Grimoald mučki ubio, preuzeo vlast, i na kraju protjerao Perktarita, koji je utočište pronašao kod Avara i njihovog kagana Kakara. Tom prilikom su, pak, zarobljeni Perktaritova supruga Rodelinda i sin Kuninkpert. Perktarit je poslije bio prisiljen bježati u Franačku.

Pred Grimoaldovim zahtjevom za izručenje se planirao skloniti u Britaniju, ali mu je Grimoaldova smrt 671. omogućila da se vrati u domovinu, svrgne Grimoaldovog sina Garibalda i preuzme vlast. Perktarit je kao kralj katoličanstvo učinio državnom religijom, ali je, s druge strane, odbio priznati vjerski autoritet pape. Sa Bizantom je sklopio mir. Godine 678. je Kuninkperta postavio za suvladara. Jedini vojni pohod koji je poduzeo bio je protiv Alagisa, pobunjenog vojvode od Tridenta. Uspio ga je poraziti, ali je ubrzo nakon toga ubijen.

Perktaritov život je postao predmetom Corneilleove tragedije Pertharite, kasnije obrađene i kao Händelova opera Rodelinda.

Izvori[uredi | uredi kod]

Fusnote[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Brown, T. S. (1991). „Byzantine Italy c. 680 - c.876”. u: Rosamond McKitterick. The New Cambridge Medieval History: II. c. 700 - c. 900. Cambridge University Press. str. 321. 
Kraljevske titule
Prethodi:
Aripert I
Kralj Langobarda
661–662
Slijedi:
Grimoald
Prethodi:
Garibald
Kralj Lombardsa
671–688
Slijedi:
Cunipert