Peonije iz Mende

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Peonije iz Mende

Peonijeva Nika (Aheološki muzej Olimpija)
Peonijeva Nika (Aheološki muzej Olimpija)

Informacije
Datum rođenja oko 450. pne.
Mesto rođenja Menda (Trakija)
Datum smrti oko 400. pne.
Dela
Pravac/tradicija starogrčka umjetnost

Peonije iz Mende (starogrčki: Παιώνιος Μενδαῖος) bio je starogrčki skulptor, aktivan između 430. - 420. pne. suvremenik Fidije i Polikleta.[1]

Biografija i djelo[uredi - уреди | uredi kôd]

O njemu se doista ne zna gotovo ništa, zna se da je bio porijeklom iz Mende na Halkidiki i da je djelovao i živio negdje oko 450. do 400. pne.. Jedini rad za kog se sa sigurnošću može reći da je njegov je kip iz božice Nike (oko 420. pne.) otkopan 1875. u Olimpiji. [1]

Na natpisu isklesanom na podestu kipa, piše da je ta Krilata pobjeda, posvećena građanima peloponeskih gradova Mesenije i Naupakta nakon njihove pobjede protiv neimenovanih protivnika, pretpostavlja se da se radilo o Spartancima[1] (Bitka kod Sfakterije).

Na natpisu također piše da je Peonije pobjedio na natječaju za izradu akroteriona za zabat Zeusovog hrama u Olimpiji. Pauzanija mu je pripisao i izradu skulptura na istočnom ulazu u hram, ali brojni stručnjaci još i danas sumnjaju u tu atribuciju.

Pripisuje mu se i izrada mramornog Friza iz Base za Hram Apolona Epikura.[2]

Motiv njegove - Krilate Nike korišten je za izradu medalja za Olimpijske igre u Ateni 2004.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 Paeonius (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/438119/Paeonius. Pristupljeno 03. 11. 2013. 
  2. Temple of Apollo Epikourios na portalu (engleski). Grčko ministarstvo kulure. http://odysseus.culture.gr/h/2/eh251.jsp?obj_id=1142. Pristupljeno 24. 10. 2013. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]