Pejzažna umetnost

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pejzažna umjetnost)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Primer pejzažne umetnosti u jednoj šumi u Škotskoj
Delo pejzažne umetnosti - deo od 7.000 stabala hrasta za Dokumanta 7 u 1982. god.

Pejzažna umetnost ili environmental art (engl. environment - okolina, okolni svet) izraz koji se koristi u opštem slučaju da bi se označila umetnost onih umetnika koji se bave ekološkim pitanjima.

Prilikom uređivanja okoline između umetnika postoje razlike u tome da li oni nanose štetu svojim radovima u okolini, iako uistinu može postojati uslov da se posle završetka radova može dovesti okolina u njeno prethodno stanje.

U okviru ove umetnosti se nalaze trodimenzionalna kompleksna dela instalirana u prostoru, često kao dela prolaznog karaktera koja ispunjavaju kompletne enterijera ili se uklapaju u spoljašnje prostore naglašavajući arhitekturu u jednom teško definišućem stanju između slikarstva, objekta u umetnosti, skulpture ili instalacije u kojem ove umetničke vrste mogu različito da se ispolje i da nastanu različite skulpture. Kao prethodnica se mogu shvatiti neka dela od umetnika posle dvadesetih godina 20. veka umetnika El Lisickog ili Kurta Švitersa.

Ova umetnost se razvija od kraja 50-ih godina 20. veka u spoju sa hepeningom i akcijama Alana Kaprova. Kao klasičan primer su dela umetnika Edvard Kinholca i Georg Segala, a dalji primeri su kod Janis Kundelisa, Maria Noldman ili Volf Vostel.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  1. Lexikon der Modernen Kunst, Markus Stegman/René Zey, Hamburg 2002.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]