Pavle Radoman

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pavle Radoman
Datum rođenja {{{datum rođenja}}}

Pavle Radoman (Braćeni, 13. jun 1913Beograd, 18. maj 2007) je bio doktor bioloških nauka, profesor Univerziteta u Beogradu.

Biografija[uredi | uredi kod]

Studije biologije okončao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (grupa biologija) 1938. godine. Do izbijanja Drugog svjetskog rata bio je asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Učesnik je ustanka u Crnoj Gori, a u periodu 19421943. bio je interniran u zatvorima u Italiji. Poslije rata bavio se problemima vezanim za organizaciju Ministarstva prosvete Srbije, Sindikata prosvjetnih radnika Jugoslavije i Centralnog vijeća Saveza sindikata Jugoslavije. Za profesora srednje škole pri Univerzitetu u Beogradu postavljen je 1952. godine, a potom je biran za asistenta, docenta (1955), vanrednog (1960) i redovnog profesora (1967) u Institutu za zoologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Bio je dekan Prirodno-matematičkog i Biološkog fakulteta, kao i dugogodišnji upravnik Instituta za zoologiju u Beogradu. Akademsku 1956/57. godinu proveo je na specijalizaciji u Oksfordu. Na matičnom fakultetu predavao je predmet "Organska evolucija".

Sa naučnog aspekta, prof. Radoman se naročito bavio evolucionom sistematikom, uporednom morfologijom i biogeografijom, prvenstveno različitih grupa slatkovodnih puževa hidrobiida (Hydrobiidae) – mahom endemita i relikata jugoistočne Evrope i Male Azije. Opisao je preko 70 vrsta i preko 20 rodova novih za nauku.

Napisao je veliki broj srednjoškolskih i univerzitetskih udžbenika, tri monografije i preko sedamdeset naučnih radova.

Djela[uredi | uredi kod]

  • Život i njegova evolucija
  • Teorija organske evolucije

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]