Pavica Gvozdić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pavica Gvozdić (Sremska Mitrovica, 29. lipnja 1937.Tuheljske Toplice, 9. prosinca 2023.), pijanistica i glasovirska pedagoginja.

Pavica Gvozdić je jedna od najistaknutijih hrvatskih pijanistica, diplomirala je i magistrirala u razredu prof. Svetislava Stančića na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Potom je studirala kod prof. Magde Tagliaferro u Parizu. Laureat je pijanističkog natjecanja u Münchenu, kao i Natjecanja Magda Tagliaferro, gdje je nagrađena posebnom nagradom Maurice Dandelot. Među mnogim nagradama i priznanjima koje je primila u domovini valja istaknuti nagrade Vladimir Nazor, Josip Slavenski, Milka Trnina, Orlando i Marul.

Koncertna pijanistica i profesorica na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Pavica Gvozdić gostujuća je profesorica majstorskih tečajeva na više sveučilišta i konzervatorija u Kanadi, na Kubi, u Portugalu i u Japanu. Nastupala je u najvećim europskim glazbenim središtima, u Kanadi, Japanu i mnogim drugim gradovima, svirajući recitale te nastupajući s najuglednijim orkestrima i dirigentima kao što su Lovro pl. Matačić, Antonio Janigro, Milan Horvat, Kurt Sanderling, Leopold Hager, Carlo Zecchi i dr. Njezin veliki repertoar u rasponu od klasične do suvremene pijanističke literature uključuje trideset koncerata. Ime Pavice Gvozdić nalazi se u Enciklopediji suvremenih pijanista (Moskva) iz 1988.

Literatura[uredi | uredi kod]