Pau d'Arco Indijanci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pau d'Arco Indijanci /<small>ime dolazi po rijeci Pau d'Arco, a označava jednu vrstu drveta roda tecoma</small>/ jedna od skupina Kayapo Indijanaca koja je u 19. stoljeću živjela u području rijeke Araguaia u Brazilu. Naziv Irã-Amráire (Iran-Anráire, Ira-Amaire, Irãamráyre, Ira-amranhre, Irã'ãmranh-re) /= "os que passeiam nas planícies", ili oni koji lutaju ravnicama,/ ne spominje se u Priručniku Handbook of South American Indians (1959), nego su opisani kao Pau d'Arco.

Do nastanka skupine dolazi u 19. stoljeću odvajanjem jedne grupe Kayapoa od Apinayé Indijanaca. Na rijeci Pau d'Arco Kayapo su se podijelili na nekoliko skupina, a ovi što su ostali uz nju postat će poznati kao Irã-Amráire ili Pau d'Arco. Od izvornih 3.000 do 1946 preostat će ih svega 6. Ostale dvije skupine koje su se odselile sa Araguaie su preživjele a poznati su kao Gorotire (porijeklom od Goroti Kumrenhtx) i Xikrin (porijeklom od Porekru).

Njihove lokalne skupine ili sela bila su <tt>Kren-re</tt>, <tt>Nhangagakrin</tt>, <tt>Kuben Ken Kam</tt>, <tt>Me Mranh</tt> i <tt>Mejôt´yr</tt>.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]